...

Jūratė Lankauskaitė-Kregždienė ryžosi drąsiam žingsniui – Lietuvoje augina levandas

Verslas

2014.02.13

Autorius: Jana Saifulinaitė

Temos: .

Jūratė Lankauskaitė-Kregždienė ryžosi drąsiam žingsniui – Lietuvoje augina levandas

Jūratė Lankauskaitė-Kregždienė J.Marinionokienės nuotr.

„Tai pirmas levandų ūkis Lietuvoje!“ – sakė 42-ejų Jūratė Lankauskaitė-Kregždienė, prieš penkerius metus iš Vilniaus persikrausčiusi į rajone esantį Kiemelių kaimą ir jame įkūrusi „Levender Village“. Su drąsia verslininke pasikalbėjome apie išskirtinės idėjos užuomazgas, įveiktas kliūtis ir ateities planus.

Susižavėjo levandomis

„Vaikystėje mama skiepijo meilę muzikai, tad svajojau tapti žymia operos soliste. Buvau laimingas vaikas, visus norus siejantis tik su muzika, – pokalbio pradžioje prasitarė Vilniaus konservatorijoje, tuometėje J. Tallat-Kelpšos aukštesniojoje muzikos mokykloje, solinį dainavimą studijavusi J. Lankauskaitė-Kregždienė. – O vėliau baigiau ir gėlių dizaino mokyklą.“

Prieš įkurdama ūkį „Levander Village“ ponia Jūratė turėjo nedidelę gėlių parduotuvėlę, o kiek vėliau įkūrė apželdinimo įmonę, kuriai vadovauja iki šiol.

„Lengva niekada nebuvo, tačiau nesėkmės užgrūdino. Daug patirties įgijau dirbdama samdomą darbą“, – pasakojo J. Lankauskaitė-Kegždienė.

Tad kada ir kaip kilo idėja įkurti „Lavander Village“?

„Prieš ketverius metus susapnavau save levandų lauke, – į prisiminimus leidosi J. Lankauskaitė-Kregždienė. – Pamenu, buvau labai laiminga, o mintys apie levandas niekaip neapleido. Taip ir pradėjau domėtis šiuo augalu. Laikui bėgant susižavėjimas levandomis virto aistra, net meile. Tai vadinu lengvu išprotėjimu.“

Nebijojo rizikuoti ir klysti

Prieš pradėdama verslą J. Lankauskaitė-Kregždienė nebijojo. „Noras auginti levandas buvo ir yra labai stiprus. Aš visą savo dėmesį koncentruoju ne į baimę ir svarstymus, o į idėjas ir jų įgyvendinimą“, – šyptelėjo pašnekovė.

Pasak jos, imantis verslo svarbu suvokti, kad teks aukoti daug dalykų, tai turės įtakos šeimai ir jos gerovei, tėvams, draugams, sveikatai.

„Manau, visada paprasčiau dirbti samdomą darbą, nes slegia kur kas mažesnė atsakomybė. Daug žmonių bandė atkalbėti nuo šios idėjos, o man sunkiausia buvo tai, kad nieko nenutuokiau apie augalus. Dėkui visagaliam internetui. Ir dabar mano vizija nuolat keičiasi, tenka taikytis prie rinkos. Dirbu, kuriu, stengiuosi išgirsti apsilankiusių žmonių įspūdžius, o tuomet atsižvelgdama į jų poreikius priimu sprendimus“, – tikino Levandauskaite dažnai pavadinama verslininkė.

Verslo pradžioje, kaip prisipažino, ponia Jūratė neskaičiavo, kiek uždirbs: „Tiesiog norėjau veiklos ir realizuoti save. O jei ta veikla dar duoda pajamų… Ar gali būti geriau? Kita vertus, jeigu matuosime pinigais, tuomet dar nesu sugavusi sėkmės paukštės.“

J. Lankauskaitė-Kregždienė įsitikinusi, kad imantis verslo svarbu turėti planą, tačiau prisipažino pati veiklos ėmusis be jo.

„Suteikiau sau laisvę, nes nemėgstu rėmų. Vis dėlto ilgainiui suprantau, kad disciplina yra būtina, todėl kuriant stovyklavietę jau buvo ir verslo planas“, – pasakojo J. Lankauskaitė-Kregždienė.

Ūkio plėtra

„Sunku tiksliai pasakyti, kada įkurtas „Levander Village“, nes viskas prasido nuo idėjos, teko ilgai rinkti informaciją. Rodos, buvo 2010-ieji. Savo eksperimentą pradėjau nuo pusės hektaro, o dabar jau užsodinti du hektarai, auginu maždaug 5 500 levandų krūmelių.

Pirmuosius levandų sodinukus atsivežiau nuo Čekijos pasienio, vėliau pati dauginau ir šakelėmis, ir iš sėklų. Ūkį plėčiau ne tik levandų skaičiumi. Ilgainiui pradėjau teikti dekoravimo paslaugas, organiuoti ekskursijas, dar vėliau atidarėme stovyklavietę – siūlome dienos poilsį ir kambarių nuomą. Dabar tai puiki vieta ne tik pasigrožėti levandomis, bet ir pavakaroti, palydėti ar pasitikti saulę tiek po atviru dangumi, tiek jaukiuose kambariuose su terasomis ir vaizdu į ežerą“, – šypsodamasi sakė „Levander Village“ šeimininkė.

Moteriai padeda ūkvedys Giedrius. „Dabar jis ir pagrindinis mano komandos narys. Kiti komandos nariai – mano šeima, artimieji, draugai. Suprantu, kad padaugėjus darbų teks ieškotis daugiau darbuotojų. Mano būsimi kolegos turėtų mokėti dirbti savarankiškai ir būti iniciatyvūs. Reikia sąžiningų, kūrybingų, atsakingų ir šiek tiek išprotėjusių darbuotojų. Deja, kol kas tenka apsiriboti trumpalaike pagalba“, – sakė verslininkė.

Paklausta, kodėl verslui pasirinko anglišką pavadinimą, J. Lankauskaitė-Kregždienė teigė norėjusi, kad jis būtų suprantamas ir užsieniečiams.

Pasinaudojo ES parama

„Žinote, pradžioje visi mano darbo įrankiai buvo kompiuteris, išprotėjusi galba, rankos, kastuvas ir kauptukas. Pirmiausia į verslą investavau savo pinigus, o vėliau, nusprendusi įkurti poilsiavietę, kreipiausi į Europos žemės ūkio fondą kaimo plėtrai pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 metų programą. Europos Sąjungos parama padėjo įgyvendinti siekius. Aišku, reikėjo stipriai pasistengti“, – sakė verslininkė ir pridūrė, kad nors pirmosios investicijos jau grįžo, atsikvėpti dar negalima.

Levandų likimas po lietuviškos žiemos neprognozuojamas, todėl visada yra rizika, kad investicijos neatsipirks.

„Atėjus pavasariui tenka atsodinti dalį krūmelių. Nuostoliai, pavyzdžiui, šiemet tikrai nemaži. Nesėkmės auginant levandas lydi dažnai, todėl kad būtų šioks toks balansas, sugalvojome papildomų pajamų šaltinių: įkūrėme poilsiavietę, siūlome dienos poilsį, kambarių nuomą, organizuojame ekskursijos, nuomojome laukus fotosesijoms, teikiame dekoravimo paslaugos“, – vardijo pašnekovė.

Verslininkė atskleidė kurianti plėtros planus, tačiau kol kas viešai norinti kalbėti tik apie nuveiktus darbus. Paklausta, ar turi konkurentų Lietuvoje, ji sakė: „Kol kas neturiu, bet esu tikra, kad jau kitais metais atsiras daugiau levandų ūkių. Šiemet buvo pirkėjų, besidominčių didesniu skaičiumi sodinukų.“

Klientams nesiūlo pigaus produkto

„Levandų derlius pelno duoda, tačiau metai metams nelygūs. Štai šiemet derlius bus kur kas mažesnis. Pavasaris buvo ilgas, šlapias ir šaltas, todėl daug subrendusių augalų, turėjusių sužydėti pilnais žiedynais, tiesiog sunyko. Tokių nuostolių kaip šiais metais tikrai nesitikėjau“, – atviravo verslininkė.

Kaip ir kasmet, „Levander Village“ auginamų levandų ir jų produktų galima įsigyti to paties pavadinimo parduotuvėlėje ar užsisakyti paštu.

„Mes siūlome įsigyti levandų sodinukų, skintų levandų, levandų vandens, levandų sapnų maišelių, kandžių baidyklių, levandų žiedų arbatai ar konditerijai, levandų iešmelių, džiovintų levandų lapelių prieskoniams, įvairių mielų dekoracijų ir kitų gaminių, vienaip ar kitaip susijusių su levandomis. Na, o poilsiavietėje tikimės sulaukti ne tik užsienio turistų, bet lietuvių, norinčių nors šiek tiek atsipūsti kambariuose su terasomis ir vaizdu į ežerą“, – šyptelėjo verslininkė.

Anot J. Lankauskaitės-Kregždienės, pavasarį jaučiama didžiausia sodinukų paklausa, vasarą populiarios ekskursijos, poilsio paslaugos, rudenį domimasi nauju derliumi, o žiemą klientai ieško dovanų.

Verslininkė pabrėžė siūlanti tik aukštos kokybės prekes ir paslaugas, todėl kainos negali būti mažos: „Aš nesiekiu pralobti, tiesiog noriu didžiuotis savo gaminiais. Tai ilgas ir sunkus kelias, bet man priimtinas.“

Svarbu ryžtingai siekti tikslo

Paklausta, ką mano apie verslininkus, kuriems verslas yra tik būdas užsidirbti, J. Lankauskaitė-Kregždienė teigė: „Žinote, čia kaip muzikoje – gali pirkti bilietą į fonograminį prastos popmuzikos koncertą arba pasirinkti gyvai grojančios grupės pasirodymą. Ir poreikis, ir požiūris kiekvienam savas. Nemanau, kad tai blogai. Kiekvienas dirba vedamas savų motyvų, asmeninių ambicijų ir prisiimdamas tam tikrą atsakomybę.“

Anot „Levander Village“ įkūrėjos, verslininkams Lietuvoje nelengva, nes rinka maža, o mokesčiai vienodi ir didelėms įmonėms, ir smulkioms, ir verslo naujokėms.

„Situacija tikrai neskatina kurti ko nors nauja, tačiau kiekvienoje šalyje yra ir bėdų, ir savų pliusų. Man svarbesni kiti dalykai. Myliu Lietuvą ir jaučiuosi vienaip ar kitaip už ją atsakinga, todėl žadu čia gyventi, kurti ir, žinoma, dirbti, – šypsojosi iššūkių nebijanti moteris, o ketinantiems pradėti verslą palinkėjo svajoti ir ryžtingai įgyvendinti sumanymus: – Esate laisvi žmonės laisvoje šalyje ir galite laisva valia rinktis mėgstamiausią darbą pasaulyje!“

FAKTAI

Kiekvienai prekei ūkio „Lavender Village“ įkūrėja etiketes rašo ir piešia ranka. „Tai tarsi mano baigiamasis akordas į pasaulį paleidžiant mažą kūrinį“, – teigė J. Lankauskaitė-Kregždienė

198 987 Lt – tiek buvo gauta poilsiavietei įrengti iš ES

5 – per tiek metų planuojama, kad investicijos į poilsiavietę atsipirks

5 500 – tiek auginama levandų krūmelių, kurie užima du hektarus

80 – tiek produktų sudaro asortimentą (levandų ir rankų darbo gaminius). Populiariausi yra levandų vanduo, levandų žiedai arbatai, levandų lapeliai prieskoniams, levandų iešmeliai, džiovintų levandų kandžių baidyklės

Įdomūs faktai

• Dabar „Levander Village“ oficialiai dirba vienas žmogus. Jo darbas sezoninis ir trunka nuo balandžio iki lapkričio

• Šiais metais „Levander Village“ dėl užsitęsusios žiemos patyrė daug nuostolių – sunyko didelė dalis sodinukų. Planuojama, kad derlius taip pat bus gerokai mažesnis.

• Žmonės itin mėgsta ekskursijas ir poilsį ūkyje „Levander Village“

Levandų ūkis

79-1392271038-973038.jpg 79-1392271038-169661.jpg 79-1392271038-676213.jpg 79-1392271038-440638.jpg 79-1392271038-694919.jpg 79-1392271038-267743.jpg 79-1392271038-889894.jpg 79-1392271038-630518.jpg 79-1392271038-735882.jpg 79-1392271038-143229.jpg 79-1392271038-815292.jpg

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.