...

6 kineziterapeutės patarimai sėsliems verslininkams

Verslas

2017.08.27

Autorius: Agnė Žilevičiūtė

Temos: .

6 kineziterapeutės patarimai sėsliems verslininkams

Racionaliai ir tinkamai maitinkitės. Visada prisiminkite pusryčius, bet nepamirškite ir vakarienės. Esant galimybei paros maisto racioną paskirstykite į 4–5 valgymus. pexels.com nuotr.

Jaučiate, kad jūsų kūnas sukaustytas, darbingumas sumažėjęs, nuolatos kamuoja nuotaikų kaita, netikėčiausiomis akimirkomis aplanko ligos? Laikas permainoms. Niekas kitas, tik jūs pats turite žinoti, ko iš tiesų norite. Ką galite ir, žinoma, ar tai jums tikrai tikslinga. Manau, ne vienas susimąsto ir pasvarsto, kas sudaro gyvenimo pilnatvę ir iš ko susideda gyvenimo kokybė. Į šiuos ir kitus jus kamuojančius klausimus atsakys Vilniaus kolegijos Sveikatos priežiūros fakulteto Reabilitacijos katedros lektorė, sporto klubo „Forum“ kineziterapeutė, asmeninė trenerė Ramunė Komžienė (nuotr. dešinėje).

Gyvenimo kokybę, apimančią jūsų fizinę, dvasinę, socialinę, psichologinę bei emocinę būseną, sudaro bei lemia trys dalykai: fizinis aktyvumas, mityba ir gyvenimo ritmas.

Ramunė pataria pirmiausia sau sąžiningai atsakyti į toliau pateiktus klausimus.

1. Prisiminkite, kiek jums metų ir kiek sveriate. Kiekvienas turi žinoti savo kūno masės indeksą (KMI). Jei jis viršija 25–26, pats laikas susirūpinti savo sveikata.

2. Ar žinote savo kraujospūdį ir pulso dažnį (esant ramios būsenos)? Kada paskutinį kartą darėtės kraujo tyrimus, kad sužinotumėte cholesterolio ir gliukozės kiekį kraujyje? Ar jis atitinka visas normas?

3. Prisipažinkite sau ir pabandykite suskaičiuoti, kiek per dieną suvartojate kalorijų (įskaitant ir alkoholį) ir kiek nueinate metrų ar kilometrų joms sudeginti?

4. Prisiminkite, kada paskutinį kartą iš visos širdies juokėtės ir nebandėte paslėpti emocijų bei jausmų, kad ir kokie jie būtų.

5. Kada paskutinį kartą lipote laiptais, kai šalia visada yra paslaugusis liftas ar eskalatorius?

6. Kada paskutinį kartą mynėte dviratį daugiau nei penkis kilometrus?

7. Kada paskutinį kartą savo noru atsisakėte skanaus deserto?

8. Ar jums pavyksta užmigti vos atsigulus į lovą? Ar avelių skaičiavimas dar kelias valandas, kol užmiegate, yra įprastas reiškinys?

9. Ar skaičiavote, kiek valandų per parą miegate?


Atsakymai tikriausiai neatspindi pareigingo pirmūno atsakymų ir nelabai jus nudžiugino. Pats laikas susiimti ir rasti laiko bei noro keisti nusistovėjusius blogus įpročius, kurie neveda prie gero gyvenimo būdo.

 

Fizinis aktyvumas, mityba ir gyvenimo ritmas. Nori nenori, tarp jų turi būti pusiausvyra, santarvė ir įsiklausymas. Tik tuomet galėsite nuveikti daug daugiau, nubėgti toliau, sverti mažiau, mylėti ir būti mylimi.

R. Komžienė

 

Tikiuosi, šeši R. Komžienės patarimai padės jums išsijudinti iš statiškos būsenos, kurios nepateisina nei laiko trūkumas, nei kiti savęs įtikinimo būdai, kenkiantys jūsų gyvenimo kokybei. „Niekada nepamiškite, kad sveikata duota tik vieną kartą. Remontuoti galima viską: namą, mašiną, sugedusį pianiną… Tik klausimas, ar šie daiktai bus vis dar tokie pat. Kūnas – ne išimtis. Tiek, kiek mes jį gerbsime, tausosime ir mylėsime, tiek laiko jis mums ir tarnaus“, – pabrėžia Ramunė.


1. Jei darbas yra sėdimas, kasdien raskite laiko fiziniam aktyvumui. Lipkite laiptais, į darbą eikite pėstute ar važiuokite dviračiu. Po darbo turėtumėte imtis ir tikslingo fizinio aktyvumo. Pasirinkite sau mielą ir tinkamą fizinę veiklą. Tai gali būti golfas, lauko tenisas, plaukimas, slidinėjimas, apsilankymas sporto klube ir pan. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) rekomenduoja per dieną nueiti iki 8–10 tūkst. žingsnių.

2. Racionaliai ir tinkamai maitinkitės. Visada prisiminkite pusryčius, bet nepamirškite ir vakarienės. Esant galimybei paros maisto racioną paskirstykite į 4–5 valgymus.

3. Nepamirškite vartoti skysčių (vandens), ypač karštomis vasaros dienomis.

4. Visada reikia prisiminti, kad dieną keičia naktis, todėl ir darbą turi keisti poilsis. O poliarinė naktis ar diena labai išderina visą jūsų organizmą, kuris anksčiau ar vėliau pradeda rodyti savo užgaidas.

5. Įsidėmėkite, kas saldu, nebūtinai yra sveika ir reikalinga.

6. Skirkite laiko savo šeimai ir artimiesiems. Jie tikrai padės atgauti dvasinę, emocinę ir psichologinę pusiausvyrą.

O dabar dar kartą pasikartokime ir įsiminkime tris esminius dalykus, kurie turi tapti jūsų sveiko gyvenimo įsakymais: fizinis aktyvumas, mityba ir gyvenimo ritmas. „Nori nenori, tarp jų turi būti pusiausvyra, santarvė ir įsiklausymas. Tik tuomet galėsite nuveikti daug daugiau, nubėgti toliau, sverti mažiau, mylėti ir būti mylimi“, – sveikatos ir geros fizinės formos jums linki R. Komžienė.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.