...

Verslo idėją lėmė trijų jaunų vyrų ambicijos ir patirtis

Verslas

2014.08.26

Autorius: Karolina Kondratjevaitė

Temos: , .

Verslo idėją lėmė trijų jaunų vyrų ambicijos ir patirtis

Darius Mockevičius, kartu su kolegomis Vladu Latvėnu ir Medardu Mikolajūnu, eksporto paslaugų įmonės „Foris Consulta“ įkūrėjai. Rūtos Mockevičienės nuotr.

Noras užkariauti užsienio rinkas – pažįstamas ne vienam verslininkui. Ir nors dabar mūsų galimybės augti yra didesnės nei anksčiau, patikimo partnerio paieškos užsienyje vis dar sudėtingos. „Mūsų tikslas – kuo didesnis lietuviškos produkcijos eksporto augimas“, – tvirtina Darius Mockevičius (24), kartu su kolegomis Vladu Latvėnu (25) ir Medardu Mikolajūnu (28) įkūręs eksporto paslaugų įmonę „Foris Consulta“, padedančią klientams plėsti tarptautinės prekybos mastus.

Suvienijo ekonomika

„Mama pasakojo, kad dar būdamas pirmokas išsakiau norą būti direktoriumi“, – juokiasi V. Latvėnas, paprašytas atskleisti savo verslumo šaknis. „Aš – milijonieriumi. Buvau girdėjęs apie tokią profesiją, tik nežinojau, kur jos mokytis, – kolegai antrina D. Mockevičius ir kiek pagalvojęs priduria: – Man augant, tėvai turėjo ūkį, todėl verslo pamokų netrūko. Pamenu su tėčiu skaičiuodavome, kas apsimoka, o kas ne. Buvau įtrauktas į įvairiausius su ūkiu susijusius darbus. Kaip paauglys šia veikla nebuvau sužavėtas, tačiau įgijau suvokimą apie rinką, pirkimą, pardavimą ne vien teoriškai. Dabar ši patirtis labai praverčia.“

Tačiau laikui bėgant vis kamavo ta pati mintis: „Kam dirbti kitam, jei gali dirbti sau?“

V. Latvėnas

D. Mockevičius prisimena ir laikus, kai turguje pardavinėjo savo žaislus: „Manau, kad juos nupirko tėtis“, – nusijuokia verslininkas. Vis dėlto ir V. Latvėnas, ir D. Mockevičius sutinka, kad tikrasis noras kurti verslą gimė universitete. „Su Vladu susipažinau studijų metais Kaune, KTU Ekonomikos fakultete kartu studijavome tarptautinę prekybą. Jau tada pakalbėdavome apie verslą“, – pasakoja D. Mockevičius.

Tačiau dar nebaigęs universiteto V. Latvėnas išvažiavo dirbti į Vilnių. „Gavau finansų analitiko darbą „Maximoje“. Tuo metu šis darbas man buvo kone svajonių išsipildymas, – prisimena pašnekovas ir patikina, kad šioje vietoje įgyta patirtis buvo labai naudinga: – Daug išmokau, be to, supratau, kaip veikia įmonė iš vidaus. Tačiau laikui bėgant vis kamavo ta pati mintis: „Kam dirbti kitam, jei gali dirbti sau?“

„O aš likau Kaune. Įsidarbinau įmonėje, kuri eksportuoja rąstinius namelius. Taip ir darbavausi, kol gavau svajonių darbą „PwC“ Audito skyriuje ir persikėliau į Vilnių. Pamenu, galvojau, kad nieko geresnio gyvenime nutikti nebegali. Atrodė, kad liko tik ramiai nugyventi gyvenimą: statyti namą, auginti vaikus“, – prisimena D. Mockevičius.

Kas nutiko, kad svajonių darbus dirbantys vyrai išsižadėjo saugaus gyvenimo ir išėjo laimės ieškoti? „Pagalvojome, kad jei jau rizikuoti, tai dabar, kol neturime, ko prarasti“, – paaiškina D. Mockevičius.

Verslo pobūdį lėmė turimų žinių bagažas

„Verslo idėją sukūrėme visi kartu, susitikę po darbo. Tačiau iš pradžių susitikdavome po du. Aš ir Vladas, aš ir Medardas (red. trečiasis komandos narys – elektros inžinerijos bakalauras, nutaręs patobulinti savo verslo žinias papuolė į kursą, kur susipažino su dabartiniais kolegomis). Mačiau, kaip dega jų akys, todėl suorganizavau bendrą susitikimą, ir štai mes čia“, – šypsosi D. Mockevičius.

„Sakoma, kad yra du verslo pradžios modeliai: vienas, kai egzistuoja idėja ir jai įgyvendinti renkama komanda. Antras, kai yra komanda, tačiau reikia idėjos. Mūsų modelis – antrasis“, – atskleidžia V. Latvėnas. Kurį laiką diskutavę ir aptarę ne vieną skirtingą verslo modelio schemą draugai pasirinko eksportą. „Neturėjome didelių išteklių, bet turėjome patirtį ir potencialą šioje srityje“, – pasirinkimą paaiškina pašnekovas.

Veržtis į Rytus nebūtina

„Foris Consulta“ teikia keturių rūšių paslaugas: standartinės paslaugos – eksporto rinkų tyrimai ir ES pinigų pritraukimas eksporto plėtrai. Kitos dvi laikytinos pagrindinėmis – tai eksporto partnerių paieška. „Teikdami šią paslaugą kontaktuojame su tikslinėmis (konkrečiam klientui) užsienio bendrovėmis ir suderiname susitikimą. Pavyzdžiui, klientas nuvyksta į Olandiją ir per kelias dienas aplanko kelis potencialius užsienio partnerius. Tai vadinamasis verslo susitikimų organizavimas, – paaiškina D. Mockevičius. – Kita paslauga, kai ieškome partnerių konkrečiam pardavimui, t. y. mes patys atstovaujame savo klientui eksporto rinkose.“

Dažniausiai į įmonę „Foris Consulta“ kreipiasi didelės, išteklių turinčios įmonės, tačiau specialistų komanda užtikrina, kad yra pasiruošusi padėti ir patiems mažiausiems.

Paklaustas apie situaciją su Rusija ir eksportu į šią šalį, V. Latvėnas sako, jog situacija dviprasmiška. Nemaža dalis žmonių mano, kad esame priklausomi nuo Rusijos, tačiau iš esmės tai daugiausia reeksportas. Lietuviškos kilmės produktų eksportuotojai renkasi vakarų kryptį, o Rusija, nors ir patenka į šalių, į kurias eksportuoja lietuviai, dešimtuką, tėra aštuntoje vietoje“, – teigia pašnekovas ir priduria, kad didžiausią žalą dėl susiklosčiusių aplinkybių patirs vežėjai ir maisto produktų gamintojai. „Žinoma, nereikia pamiršti, kad ekonomika – grandinė ir poveikį vienam sektoriui stipriau ar silpniau jaučia visi“, – sako D. Mockevičius.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.