...

4 būdai greičiau pramokti užsienio kalbos

Verslas

2014.10.23

Autorius: Rūta Varneckaitė

Temos: .

4 būdai greičiau pramokti užsienio kalbos

Nesimokykite, verčiau maloniai tobulinkitės, paversdami užsienio kalbą kasdienybės dalimi. flickr.com nuotr.

Dažnas mūsų atsiduria situacijoje, kai gyvenimas priverčia per trumpą laiką naujai išmokti ar atgaivinti pamirštą užsienio kalbą. Ką prasminga žinoti renkantis sau tinkamiausią užsienio kalbos mokymosi būdą? Ar apskritai įmanoma greitai išmokti kalbėti svetima kalba? Apie greitą ir veiksmingą verslo užsienio kalbos mokymąsi klausiu anglų filologijos studijas baigusią, kartu su vyru www.mokslosodas.lt įkūrusią bendraautorę Indrę Nenortę (29), padedančią įmonių darbuotojams greitai ir veiksmingai pagerinti anglų kalbos žinias.

1. Apsibrėžti kalbos vartojimo sritį

Kai kalbame apie greitą bei koncentruotą užsienio kalbos įsisavinimą, pirmasis pratimas – aiškiai apsibrėžti sritį, kurioje vartosite užsienio kalbą. To reikia, kad būtų kaupiamas žodynas, pasirenkama kalbėti tik aktualiomis temomis. „Kam verslininkui, kuris anglų kalbą turi vartoti susitikęs su partneriais, reikia žinoti dvidešimt skirtingų muzikos instrumentų pavadinimų?“ – šypteli „Mokslo sodo“ įkūrėja. Jei kalba reikalinga darbui, turime kuo tiksliau išsiaiškinti, kokiu pavidalu jos reikės. Ar reikės susirašinėti elektroniniais laiškais, gal rengti sutartis, o gal atsakinėti į telefono skambučius. Tai svarbu išsiaiškinti, kad nereikėtų mokytis visko iš eilės, gaištant brangų laiką dalykams, kurie jūsų veikloje bus antraeiliai. I. Nenortė pabrėžia, jog nustebtume pastebėję, kiek daug dalykų galime padaryti taikydami tam tikrus šablonus, kiek daug yra pasikartojančių frazių ir formuluočių, o jas išmokus galima labai plačiai pritaikyti. „Visada savo mokiniams patariu kreiptis į kolegas, kad duotų kuo daugiau pavyzdžių, panašių formų dokumentų, kurie gali būti atspirties taškas rengiant dokumentus užsienio kalba“, – teigia dėstytoja ir pataria tikslingai gilintis bei skaityti su darbine veikla susijusią literatūrą, nes tik taip įsimenamos svarbiausios frazės ir reikiami žodžiai.

Aš patariu reikalingą užsienio kalbą tiesiog įvesti į savo dienotvarkę taip, kad nekiltų didelio perversmo jūsų kasdienybėje, kad tai reikštų įdomiai ir gal nestandartiškai praleistą laiką.

I. Nenortė

2. Girdėti kalbą

„Kai jau aišku, kurioje srityje reikia sparčiai pagerinti kalbos žinias, kitas veiksmas – suvokti, jog nėra nieko natūraliau už užsienio kalbos tobulinimą“, – sąmoningai vengdama žodžio „mokytis“ dėsto filologė. I. Nenortė pateikia paprasčiausią pavyzdį: dauguma vilniečių, girdėję rusų kalbą žaidimų aikštelėse, puikiai susikalba rusiškai. „Pats nusiteikimas rimtam mokslui, kelia įtampą, nes siejasi su sunkiu procesu. Aš patariu reikalingą užsienio kalbą tiesiog įvesti į savo dienotvarkę taip, kad nekiltų didelio perversmo jūsų kasdienybėje, kad tai reikštų įdomiai ir gal nestandartiškai praleistą laiką“, – patarimų negaili užsienio kalbų centro vadovė, pabrėždama svarbiausią dalyką – kuo dažniau girdėti kalbą. Užsienio kalbų mokymo ekspertė savotiškai stebina teigdama, kad net epizodinis kalbos girdėjimas užtikrina pastebimą rezultatą, todėl vykdami į darbą skirkite bent tris minutes žinioms užsienio kalba (beje, tyrimų duomenimis, užsienio kalbą įsisavinti žmogaus smegenys pajėgesnės iš ryto!). Ne tik garso, bet ir vaizdo įrašai užsienio kalba rekomenduotini kuo dažniau. Iš pradžių ekspertė pataria skaityti lietuviškus subtitrus, o vėliau stengtis iš konteksto suprasti ir žiūrėti įrašus su užsienio kalbos subtitrais.

3. Bendrauti

Esminis tikslas – atpalaiduoti kalbos organą (supratimą bei gebėjimą išdėstyti savo mintis), nesusitelkiant į gramatikos ar stilistikos taisykles. Pirminė užduotis – įveikti baimę pasakyti ir suprasti. Jau vėliau kalbant galima pramokti rašymo, tobulinti varijavimą kalba. „Mokslo sodo“ įkūrėja perspėja, kad čia svarbus ir psichologinis aspektas, nes dažnas atsisako kalbėti manydamas, kad nešneka gerai. Turint tokią baimę, patartina šnekučiuotis su gal kiek silpniau kalbančiuoju, kad nebūtų įtampos. Bendrauti gyvai yra svarbiausia, nes tada vyksta savaiminė pažanga, o ne varginantis mokymasis. Pamirškite gramatiką, sudėtingas konstrukcijas, nes jos tik atgraso. Verčiau, su draugais ar šeima pažiūrėję trumputį reportažą užsienio kalba, bent keletą minučių prisiverskite padiskutuoti. Jei neturite galimybės nuvykti į šalį, kurios valstybinė kalba – jūsų studijų objektas, nenusiminkite ir kvieskitės atvykusius į Lietuvą užsieniečius pietų, aprodykite miestą ir pasišnekučiuokite. Junkitės į besimokančių entuziastų grupeles ir kalbėkitės neformalioje aplinkoje. Vis dėlto, jei siekiate greitai ir veiksmingai išmokti kalbos, vertingesnės diskusijos bus su specialistu. Jis skatins vartoti daugiau žodžių, kreips pokalbį tikslingai reikiama tema, profesionaliai taisys mokinį įvardydamas jo klaidas ir patars, į ką reikia atkreipti dėmesį.

4. Nauji žodžiai

Didžiausia pažanga mokantis užsienio kalbos atsiskleidžia, kai plečiasi vartojamų žodžių žodynas. Naują sąvoką įsiminsite tik tuomet, kai ją išgirsite, pamatysite ir pasakysite. Šiuolaikinės technologijos mums siūlo programas, kuriomis galime naudotis net mobiliuoju telefonu laukdami eilėje ar važiuodami troleibusu. Nustebsite, kad vos kelios minutės per dieną jau po savaitės duos teigiamų rezultatų.

Trumpai

Jei norite tikslingos programos ir mentoriaus pagalbos, svarbu išsirinkti kursus, pritaikytus specifikai, kurioje vartosite kalbą.

Kasdienėje veikloje raskite žaismingų būdų vartoti užsienio kalbą.

Nesiorientuokite į gimtakalbius – tai idealas. Pirmiausia kelkite sau paprastesnį tikslą – suprasti ir pasakyti tiek, kiek būtina jūsų veikloje.

Naujas žodis įsimenamas jį išgirdus, pamačius, pasakius. Stenkitės iš karto pritaikyti sakinyje, ieškokite konteksto.

Išgirdę naują frazę, nepatingėkite čia pat užsirašyti į telefono užrašinę ar tiesiog darbo kalendoriuje.

Nesimokykite, verčiau maloniai tobulinkitės, paversdami užsienio kalbą kasdienybės dalimi.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.