...

Kokie yra kūrybingi žmonės?

Verslas

2014.11.21

Autorius: Povilas Sabaliauskas

Temos: .

Kokie yra kūrybingi žmonės?

Kūrybingi žmonės labai vertina laisvę. Net ir darbo aplinkoje jie renkasi laisvesnius drabužius, nenori būti įsprausti į rėmus. Dreamstime.com nuotr.

Kodėl žmogus yra toks, koks yra? Kodėl jis nuolat žvelgia į horizontą ir galvoja, ką išrasti, patobulinti, sukurti? Ko gero, kūrybingumas yra žmonijos esminis bruožas. Gamta mums pašykštėjo greičio, fizinės jėgos ir šoklumo, bet suteikė didžiules smegenis ir kūrybinį potencialą, kuris vos per keliasdešimt tūkstančių metų medžiojančius klajoklius pavertė individais, besinaudojančiais išmanaisiais telefonais ir kompiuteriais, besiginčijančiais dėl politikos ir filosofijos teorijų, kuriančiais savo verslą. Visais amžiais kūrybingos asmenybės buvo varomoji jėga, stumianti žmoniją į priekį. Tad ką reiškia būti kūrybingam? Kaip mes suvokiame kūrybingumą? Kaip jį atpažįstame? Į šiuos klausimus ir pabandėme atsakyti.

Kūrybingumas su pinigais nesusijęs

Bandydami rasti atsakymus „BZN start“ kartu su UAB „Eurointegracijos projektai“ surengė žvalgomąją apklausą, kurioje dalyvavo 422 respondentai (N-422).

Respondentų buvo prašoma pasidalyti mintimis apie tai, kokiomis savybėmis pasižymi kūrybingi žmonės, kas juos įkvepia ir kaip kūrybingumas pasireiškia. Apklausoje daugiausia dalyvavo samdomų darbuotojų (39 %), verslininkų (29 %) ir užsiimančių individualiąja veikla (24 %). Dauguma respondentų – jauni žmonės. Beveik pusė iš jų (47 %) yra 25–34 metų.

Apklausa atskleidė, kad kūrybingus žmones identifikuojame kaip ne visai tvarkingas, laisvos sielos, bendrauti mėgstančias, pinigams didžiausios reikšmės neteikiančias asmenybes. Daugiau kaip pusė respondentų (52,6 %) teigė, kad kūrybingo žmogaus išskirtinis bruožas yra tai, kad savo kūrybą jis vertina kur kas labiau nei pinigus. Kitaip tariant, mėgstama veikla jiems teikia daugiau pasitenkinimo nei uždirbami pinigai.

Kūrybiški žmonės yra talentingi ir drąsūs, todėl dėl kitoniškos elgsenos vertinami kaip arogantiški, chaotiški.

T. Bartninkas

Kūrybingi žmonės labai vertina laisvę. Net ir darbo aplinkoje jie renkasi laisvesnius drabužius, nenori būti įsprausti į rėmus. Taip mano 44,1 % apklaustųjų. Daugiau kaip trečdalis (34,4 %) atsakė, kad tokie žmonės netgi mėgsta chaosą. Žinoma, kas vienam yra chaosas, kitam – logiška tvarka.

Kūrybingi žmonės siejami ir su komunikabilumu. Kaip mėgstančius darbo vietoje daug bendrauti juos apibūdino 40 % respondentų.

Kalbant apie laisvalaikį, kūrybingi žmonės apibūdinami kaip bendraujantys su įvairiais žmonėmis (57,5 %), turintys daug skirtingų pomėgių (57 %), mėgstantys keliauti (57 %).

Didžiausias įkvėpėjas – gamta

Paklausti, kada jiems dažniausiai ateina kūrybinis įkvėpimas, respondentai suminėjo daugelį įvairių vietų ir aplinkybių. Net 60 % kaip didžiulį kūrybinį stimulą išskyrė bendravimą su draugais. Būtent leidžiant laiką su jais kyla daugiausia gerų minčių. Geriems pasvarstymams palankus ir nakties metas. 58,1 % apklaustųjų teigė šiuo paros metu patiriantys didžiausią kūrybinį įkvėpimą.

Kaip didžiausias ir geriausias įkvėpėjas įvardyta gamta. Net 56 % respondentų teigė, kad būnant gamtoje kyla daugiausia puikių minčių. Antroje vietoje – įvairūs verslo renginiai. Juos išskyrė 21,6 % apklaustųjų.Gana dažnai minėtas ir miesto senamiestis (15 %), jaukios kavinės, užeigos (8 %).

Kūrybingumas inspiruoja kūrybingumą

UAB „Eurointegracijos projektai“ vadovo Liutauro Labanausko teigimu, kūrybingumas sukuria grįžtamąją reakciją. Kitaip tariant, vienas kūrybingas žmogus įkvepia tokius būti ir kitus. Taip kūrybingumas prisideda prie progreso.

„Kūryba neretai prisideda prie atradimų. Todėl ir mokslininkus, ir verslininkus, ir paprastus žmones visada domina, kokį postūmį mūsų gyvenimui duoda kūryba. Asmenys, dalyvavę „BZN start“ apklausoje, iš tiesų gana taikliai patvirtina hipotezę, kad kūrybingos asmenybės yra ypač atviros skirtingai patirčiai.

Didžioji dalis respondentų atsakydami į klausimą „Kokiomis savybėmis pasižymi kūrybingi žmonės laisvalaikio metu?“ pirmoje ir antroje vietose nurodė, kad kūrybingi žmonės bendrauja su skirtingų profesijų ir pomėgių asmenybėmis bei patys turi daug skirtingų pomėgių.

Tai tvirtina ir Stevenas Johnsonas savo knygoje „Iš kur atsiranda puikios idėjos?“. Autorius, išanalizavęs tokių asmenybių kaip Charleso Darwino, Sigmundo Freudo ir „Apple“ įkūrėjo Steve’o Jobso bei daugelio kitų išradėjų, verslo įkūrėjų, Nobelio premijos laureatų biografijas, padaro išvadą, kad kūrybingi žmonės yra ypač atviri ir imlūs skirtingai patirčiai, juos supa skirtingų profesijų bei pomėgių bičiuliai.

Pavyzdžiui, farmacininkas diskutuodamas su architektu apie pastato struktūrą joje įžvelgia cheminę vaisto formulę. Taigi viena sritis gali inspiruoti kūrybiškumą ir atradimus kitoje.

Dar vienas pavyzdys – matematikai iki šiol stebisi, kad amerikiečių menininkas Jacksonas Pollockas dažus ant drobės pylė fraktalais, nors pats fraktalas kaip geometrijos reiškinys buvo atrastas ir išsamiai ištyrinėtas tik 1975 metais“, – teigė L. Labanauskas.

Kūrybingumas versle – esminė savybė

Reklamos agentūros „McCann-Erickson” strategijos vadovas Tomas Bartininkas įsitikinęs, kad verslininkui kūrybingumo gyslelė yra tiesiog būtina: „Mano supratimu, kūrybingumas yra pati svarbiausia savybė, nes verslas ir yra kūryba, bandymas rasti naujų sprendimų. Verslininko karjeroje svarbiausi keturi aspektai: kūrybingumas, intuicija, sėkmė ir tikslingumas.“

Verslininkas kritiškai vertina nuomonę, esą kūrybingi žmonės mėgsta chaosą, yra netvarkingi, nepunktualūs ar nedisciplinuoti. Tokios išankstinės nuostatos, pasak jo, nelabai atitinka tikrovę.

„Kūrybiški žmonės yra talentingi ir drąsūs, todėl dėl kitoniškos elgsenos vertinami kaip arogantiški, chaotiški. Beje, daug meno žvaigždžių buvo pedantai ir labai tvarkingi žmonės, nevėluojantys į susitikimus“, – įsitikinęs T. Bartninkas.

Jo teigimu, kūrybingą žmogų nesunku atpažinti. Tokie žmonės varo verslą į priekį, todėl juos reikia griebti nedvejojant. „Reikia užduoti standartinį klausimą ir, jei į standartinį klausimą žmogus atsako nestandartiškai, tai ir yra įrodymas, jog jis mąsto kūrybingai. Beje, CV irgi parodo žmogaus kūrybingumo lygį – šabloniška CV išduoda, kad žmogus mąsto ir gyvena šabloniškai arba tik kopijuoja kitus“, – pasakojo verslininkas.

T. Bartninkas įsitikinęs, kad rinktis tikrai yra iš ko, tik lietuviams kartais stinga drąsos, bijoma išsišokti, išsiskirti iš minios: „Lietuviams reikia išsivaduoti nuo baimės klysti, patirti nesėkmę. Na, ir tėvai turėtų palaikyti savo vaikus, kad ir ką jie darytų, kad ir kiek jiems būtų metų.“

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.