...

Tadas Žiemys: „Pamatyk muziejų savaip“

Verslas

2015.01.06

Autorius: Rūta Varneckaitė

Temos: , .

Tadas Žiemys: „Pamatyk muziejų savaip“

Tadas Žiemys - išmaniosios programėlės „SmartMuseum“ sumanytojas ir kūrėjas. Asmeninio archyvo nuotr.

„SmartMuseum“ – tai išmaniojo telefono programėlė, it gidas lydinti vartotoją po muziejų“, – lakoniškai paaiškina jos sumanytojas ir kūrėjas Tadas Žiemys (28). Programos tikslas – sukurti būdus muziejui pateikti informaciją taip, kad kiekvienas lankytojas būtų sudomintas. „Nemokantis skaityti ikimokyklinio amžiaus vaikas galėtų džiaugtis piešiniais; moksleivis galbūt susižavėtų vaizdo medžiaga, o žinių trokštantis istorikas rastų smulkų aprašymą su specifine terminologija bei papildomomis nuorodomis“, – edukacinę muziejaus misiją pabrėžia T. Žiemys. Kaip kilo tokia idėja ir kodėl Lietuvai apskritai to reikia, „BZN start“ skaitytojams aiškina idėjos autorius, stebuklingai pasirūpinęs internetu, nes šis interviu vyko nuotoliniu būdu net iš pačių Pietų Amerikos džiunglių.

Keliaujant subrandinta verslo idėja

„Tikriausiai idėja ir kilo dėl mano paties pomėgio keliauti. Pagrindinė problema, su kuria susiduriu, – ribotas laikas atvykus į užsienio miestą. Norisi skirti laiko objektams, kurie yra asmeniškai įdomiausi ir gauti koncentruotos informacijos kiekį apie lankomą vietą ar eksponatus. Deja, dažnai, jei nori sužinoti įdomių faktų, išgirsti meno kūrinio atsiradimo istoriją, esi priverstas naršyti internete. Kita vertus, kiekvienas žmogus yra labai individualus ir domisi skirtingais dalykais arba tuo pačiu objektu domėsis iš skirtingos perspektyvos. Taip ir gimė mintis paskatinti įvairaus amžiaus ir skirtingų interesų asmenis iš naujo ir unikaliai atrasti mūsų Lietuvos muziejus“, – pasakoja pašnekovas apie programėlę, leidžiančią lankytojui „patirti“ muziejų taip, kaip jis nori.

Dėl idėjos paaukotas darbas

Ne visada tik kilusi idėja iš karto įgauna aiškų pavidalą. Prieš tai didelėje IT bendrovėje „iOS“ programėlių kūrėju dirbęs T. Žiemys ilgai norėjo dirbti su savo projektu. „Su draugais buvome pradėję ne vieną idėją, bet po savaitgalio tekdavo grįžti į darbus ir trumpalaikiai planai likdavo neplėtojami“, – kliūtis rimtai imtis projekto prisimena pašnekovas. Būtent ši priežastis paskatino palikti gerai mokamą darbą. „Buvo sunku, nes darbas patiko, tačiau taip negalėjau susitelkti. Pastebėjau, kad norėčiau dirbti su daiktų internetu (angl. Internet of Things), ypač su tokiais žymenimis kaip „iBeacons“ (mažas prietaisas, skleidžiantis signalą, o pagal jį telefone gaunama informacija, kuris žymeklis yra arčiausiai). Dar Vytauto Didžiojo universitete studijuodamas taikomosios informatikos magistrantūroje sutikau dabartinį savo kolegą Mantą Vaškevičių. Taip sujungėme jėgas, tačiau darbai judėjo gana lėtai. Vėliau kreipėmės į Astą Barišauskaitę, nes reikėjo dizainerės paslaugų. Didžiausias proveržis įvyko tada, kai trise dalyvavome renginyje „AppCamp“, kur reikėjo sukurti prototipą Mindūnų ežerų žvejybos muziejui. Iki tol dar nesijautėme komanda. Konkurso užduotis buvo labai panaši į mūsų projektą. Dalyvavimas buvo puikus būdas susidirbti. Ir netgi pavyko laimėti! Tik šį kartą svarbiausia ne prizas, o supratimas, jog esame puiki komanda ir mūsų laukia dar ne vienas projektas“, – pozityviai apie dalyvavimą konkurse atsiliepia idėjos „SmartMuseum“ autorius T. Žiemys.

Mes tikime savo projektu ir matome didelę jo prasmę: iš naujo atgimę modernūs bei įdomią informaciją pateikiantys muziejai taps patrauklūs dabartinei kartai.

T. Žiemys

Pašnekovas skatina lipti ant scenos, pasakoti bičiuliams ir tiesiog pradėti gyventi savo idėja: „Jei būčiau savo stebuklingą idėją laikęs paslaptyje, nebūčiau suradęs bendraminčių, gavęs pasiūlymo vykdyti darbus VDU Multimedijos laboratorijoje bei galimybės įsikurti KTU „StartupSpace“ patalpose.“

Brangiausia investicija – laikas

Šiuo metu komanda daugiausia dirba su Mindūnų ežerų žvejybos muziejumi, kuris bus pirmasis galutinai įgyvendintas „SmartMuseum“ pavyzdys. Paklausti apie investicijas startuoliai džiaugiasi, kad skiriamas asmenines lėšas papildo ir MITA projekto „Inočekiai Lt“ skiriami valstybės pinigai. Be to, planuota investuoti asmeninių lėšų suma sumažėjo, nes iš Mindūnų ežerų žvejybos muziejaus gauti pinigai naudojami tolesnei projekto plėtrai. „Didžiausią investicijų dalį skyrėme įrangai pirkti (reikėjo išbandyti įvairių gamintojų „iBeacons“ žymeklius)“, – preliminarią 3 tūkst. litų sumą įvardija T. Žiemys. Pašnekovas pabrėžia, kad santykinai nedidelę sumą kur kas padidina svarbiausia investicija – laikas. Jį reikėtų vertinti negautų pajamų atžvilgiu už anksčiau brangiai jaunuoliams apmokėtą darbą. „Tačiau perėjus sunkiausius etapus, kai jau surasta kompetentinga bei idėjų nestokojanti komanda, tai didžiausias atlygis. Mes tikime savo projektu ir matome didelę jo prasmę: iš naujo atgimę modernūs bei įdomią informaciją pateikiantys muziejai taps patrauklūs dabartinei kartai. Lietuvai tai pritrauks ir papildomų pajamų iš užsienio turistų. O mes tikime, kad toliau uoliai dirbdami sparčiai tobulėsime technologiškai ir rasime vis įdomesnių būdų įkvėpti žmones lankytis muziejuose.“

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.