...

Penki sėkmės lydimų vadovų principai

Verslas

2017.02.02

Autorius: Aistė Noreikaitė

Temos: .

Penki sėkmės lydimų vadovų principai

80 proc. sėkmingai dirbančių vadovų keliasi anksčiau nei 5.30 val. pexels.com nuotr.

Stebint kai kurių vadovų darbą, susidaro įspūdis, kad jie laimės kūdikiai, kuriems viskas tiesiog puikiai sekasi. Jie nesusiduria su tokiais sunkumais, su kokiais susiduriame mes, ir jie neturi tokių netikusių darbuotojų kaip mūsiškiai. Ar tikrai būtent tai lemia šių vadovų sėkmę? Ne. Jie savo sėkmę kuria tinkamais veiksmais ir sprendimais. Apie sėkmingų vadovų principus šnekučiavomės su tęstinių mokymų centro asmeninio efektyvumo treneriu Tomu Kaulinsku.

Prieš pradėdamas vardyti sėkmingų vadovų principus, pašnekovas pabrėžia: „Vadovavimas yra ta sritis, kurioje persipina įgūdžiai, asmenybė, įpročiai ir charakterio savybės. Dėl šių priežasčių nėra tokios mokyklos, kuri užtikrintai bei atsakingai galėtų pareikšti, kad iš kiekvieno norinčiojo gali padaryti puikų vadovą. Bet yra tam tikrų principų, kuriuos savo veikloje pritaikę vadovai visuomet pasiekia geresnių rezultatų.“

1. Ankstyva dienos pradžia

„Kelintą valandą einate miegoti? Kelintą keliatės?“ – klausimus beria T. Kaulinskas. Jeigu atkreiptume dėmesį į aukščiausio lygio vadovus, pastebėtume, jog visi jie keliasi labai anksti. „Bendrovės „Google“ vadovas keliasi apie 5 val., „Apple“ – 4.30 val., „General Motors“ – 5.30 val. Sąrašas nesibaigia šiais trimis vadovais, prie jų dar būtų galima prirašyti kelias dešimtis kitų garsių įmonių vardų“, – atskleidžia pašnekovas.

 

Jeigu dabar keliatės daug vėliau, kas savaitę ankstinkite laiką po 10 minučių, kol pasieksite norimą rezultatą.

T. Kaulinskas

 

Turbūt dabar jūsų galvoje sukasi mintys apie vyturius ir pelėdas. Taip, geriausi vadovai yra vyturiai. Portalo „Lifehack.com“ atlikta vadovų apklausa parodė, kad 80 proc. sėkmingai dirbančių vadovų keliasi anksčiau nei 5.30 val., o kiti palieka savo lovą iki 6 valandos. „Pradėkite keltis šeštą ar net anksčiau. Jei tai jums atrodo misija neįmanoma, pabandykite nueiti miegoti iki 23 valandos. Jeigu dabar keliatės daug vėliau, kas savaitę ankstinkite laiką po 10 minučių, kol pasieksite norimą rezultatą“, – patarimus dalija asmeninio efektyvumo treneris.

2. Reguliarus fizinis aktyvumas

Sveikame kūne – sveika siela. 80 proc. vadovų savo rytą pradeda nuo mankštos. Tai daro ir jau minėti milžiniškų korporacijų vadai. Vieni jų bėgioja, kiti plaukioja, treti užsiima joga. Pasirinkimas – kiekvienam pagal skonį ir poreikius. „Fizinis aktyvumas gerina ne tik savijautą, bet ir darbo rezultatus. Dar 1997 m. sporto srityje dirbantys medikai Hannah Steinberg, Elizabeth A. Sykes ir Timas Mossas tyrimais įrodė, kad sportas ne tik gerina emocinę būklę, kuri kritiškai svarbi teigiamai darbo atmosferai išlaikyti, bet ir didina kūrybingumą – gebėjimą rasti sprendimų sudėtingose darbinėse situacijose“, – fizinio aktyvumo naudą pabrėžia lektorius.

3. Laikas sau

Pašnekovo nuomone, ramus pamąstymas savo kabinete, meditacija, parke praleista valanda ar bet kokios formos buvimas niekieno netrukdomam daro didelę įtaiką geriems rezultatams. „Šiuo principu vadovaujasi aukščiausio rango vadovai. Pavyzdžiui, bendrovės „Ford“ valdyboje esantį Williamas Clay’us Fordas ar „Cisco“ technologijų vadovė Padmasree Warrior. Ne išimtis ir daugeliui gerai žinomas verslo pasaulio žmogus Billas Gatesas, kuris periodiškai išvyksta į savo namą kalnuose, kad galėtų pabūti vienas ir pamąstyti“, – pavyzdžiais iliustruoja T. Kaulinskas. Kaip pastebi pašnekovas, šie aukščiausio lygio vadovai aiškiai supranta, jog gebėjimas atsiriboti nuo visų išorinių įtakų, kad kuo aiškiau pažvelgtų į situaciją iš šalies ir nebūtų įtraukti į įvykių verpetą, yra vienas esminių sėkmės veiksnių.

4. Kūrybingumo puoselėjimas

Remiantis atliktais tyrimais, nustatyta, kad svarbiausia gero lyderio savybė yra kūrybingumas. Jis apibrėžtas kaip gebėjimas lanksčiai prisitaikyti prie situacijos ir rasti naujų, dar nenaudotų sprendimo būdų problemoms įveikti. „Sėkmingai dirbantys vadovai, susidūrę su problema, 10 proc. laiko skiria jai įvardyti, o likusius 90 proc. – sprendimų paieškoms; o rutinoje paskendę žmonės 90 proc. laiko skundžiasi ir kalba apie tai, kaip viskas blogai. Stiprūs vadovai pirmenybę teikia klausimui „kaip“, o ne „kodėl“, – pasakoja praktikas.

5. Atviras pokalbis ir gebėjimas išklausyti aplinkinių pastabas

„Manyti, kad jūs itin objektyviai gebate vertinti save ir savo poelgius, dažnai klaidinga ar net pavojinga“, – pabrėžia T. Kaulinskas. Vašingtono universiteto (JAV) psichologų tyrimai rodo, kad mes patys niekaip negalime 100 proc. pamatyti savęs iš šalies. Pašnekovas teigia, kad norint susidaryti vaizdo visumą būtina kitų žmonių nuomonė. Nesvarbu, kas yra tas žmogus: jūsų antroji pusė, draugas, kolega, psichologas ar asmeninis treneris, svarbiausia, kad tai būtų nešališkas asmuo, gebantis jus išklausyti ir girdėti. Atviruose pokalbiuose galima apie save atrasti tokių dalykų, kurie anksčiau niekada nebuvo atėję į galvą.

Šie penki principai, nuolat taikomi praktikoje, padės jums ne tik geriau vadovauti ir efektyviau dirbti, bet ir pagerins jūsų asmeninį gyvenimą bei savijautą. Svarbiausia nuolat prisiminti, kad visus asmenybės pokyčius reikia daryti neskubant, mažais žingsniais, bet nuosekliai – kiekvieną dieną. Geriausių rezultatų pasiekia tie, kas ima vieną principą vienu metu ir, tik pavertę jį nauju elgesio įpročiu, pereina prie kito.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.