...

Versle nėra vieno teisingo sprendimo

Verslas

2015.04.03

Autorius: Rūta Varneckaitė

Temos: .

Versle nėra vieno teisingo sprendimo

Restorano „Mama Grill“ bendraautorė - Sandra Arvasevičienė. BFL/ Vyginto Skaraičio nuotr.

„Viskas mano gyvenime nutiko beveik neplanuotai, o tiesiog sutikus lemtingus žmones, kurių idėjos ir pasiūlymai tapo ir mano likimo dalimi“, – atskleidžia Sandra Arvasevičienė, ką tik minėjusi 41 metų sukaktį ir jau galinti pasigirti močiutės titulu. Pašnekovė sakosi niekada nekūrusi didelių karjeros strategijų, o veikiau leidusi įvykiams tekėti sava vaga. Vis dėlto didžiulės investicijos į restoraną už miesto gula ant pečių moters, kuri iki šiol restoranuose lankėsi tik kaip svečias?! Kaip šovė mintis pasinerti į tokią subtilią restoranų verslo sritį? Ir apskritai koks vaidmuo moteriai tenka verslo pasaulyje? Įspūdinga karjera galinti pasigirti S. Arvasevičienė mielai atsako į visus rūpimus klausimus.

Darbe ir gyvenime – lanksti asmenybė

Tuometė Jonavos 6-oji vidurinė mokykla baigta aukso medaliu, o po ekonomikos studijų Kauno žemės ūkio akademijoje (dab. Aleksandro Stulginskio universitetas) moteris ėmėsi kuruoti UAB „Senukų prekybos centras“ sporto ir laisvalaikio prekių grupės projektus. Po kurio laiko persikėlusi į Vilnių toje pačioje bendrovėje S. Arvasevičienė save įprasmino kaip rinkodaros skyriaus vadybininkė, bet tuomet gavo netikėtą nekilnojamojo turto bendrovės „Hanner“ steigėjo Arvydo Avulio pasiūlymą pretenduoti į prekybos centro „Europa“ rinkodaros skyriaus direktoriaus postą, kurį moteriai pavyko užimti tik todėl, kad ji nestokojo reiklumo sau kaip darbuotojai ir gyvenime stengėsi būti lanksti asmenybė. Vėliau S. Arvasevičienė tapo viso PC „Europa“ direktore. Moteris šypteli sakydama, kad, nors ir daug metų sukasi versle, savęs verslininke nevadinanti, nes verslininkai yra aiškią verslo viziją turintys ir gana stipraus charakterio asmenys, atkakliai siekiantys tikslo. Pašnekovės teigimu, tiek vadovauti dideliam prekybos centrui, tiek dabar būti restorano „Mama Grill“ įkūrėja jai labiau padeda įgimtas kūrybingumas ir gebėjimas diplomatiškai tarpininkauti sudarant verslo sandorius, priimant strateginius valdymo sprendimus ir svarbiausia – dirbti drauge su komanda.

Lemtingi žmonės

Drauge su vyru Sauliumi Arvasevičiumi šių metų liepą svetingai restorano „Mama Grill“ duris lankytojams atvėrusi moteris pasakoja, kad ir šis projektas jos gyvenime atsirado visai neplanuotai. Po ilgametės karjeros rinkodaros srityje sutikusi savo gyvenimo žmogų ir antrą kartą ištekėjusi, moteris prekybos centro direktorės pareigas iškeitė į poilsį, kurio metu įstojo į Vilniaus kolegijos šokio pedagogikos kursą, tačiau ilgainiui studijas teko nutraukti dėl sušlubavusios sveikatos. „Gal ir tai išėjo į naudą, nes kaip tik sutikau kepimo ant grotelių čempioną Simoną Beliajevą, kuris pasidalijo svajone atidaryti profesionalaus kepimo restoraną. Ši idėja man pasirodė labai perspektyvi, o vyro dar anksčiau sustabdytos statybos Molėtų plente pasirodė puikiai tinkančios restoranui. Ankstesnė vadovavimo praktika išmokė, kad svarbiausia gebėti kokybiškai atsirinkti teikiamos paslaugos specialistus. Šiuo atveju restorane svarbiausias dalykas yra skanus maistas. Supratome, kad, sujungę Simono talentą ir vyro bei mano ilgametę patirtį versle, drauge galime sukurti gerą projektą“, – nesenais prisiminimais dalijasi restorano „Mama Grill“ bendraautorė.

Reikia suprasti, kad vieno teisingo sprendimo būti negali, tad geras vadovas turi mokėti atsižvelgti į pavaldinių nuomonę ir visapusiškai įvertinęs priimti sprendimą.

S. Arvasevičienė

Pavadinime naudojamą žodį „mama“ restorano autoriai sieja ne su mamos asmeniu, o mano, kad maisto ruošimas ant grotelių – vienas pirmųjų maisto gaminimo būdų apskritai, todėl gali vadintis „mama“. Juk visų kultūrų skirtingai ruošiami patiekalai kadaise prasidėjo nuo paprasčiausio mėsos kepimo ant žarijų.

Verslo sėkmės dalis – stipri komanda

„Mudu su vyru vertiname sveiką maistą, todėl ant grotelių kepti patiekalai mums yra labai priimtini“, – teigia S. Arvasevičienė, pabrėždama įkūrėjo ir projekto tikslo tarpusavio ryšio svarbą. Moteris tikina, kad versle norėdamas atkreipti vartotojo dėmesį turi pasiūlyti aukštą kokybę, už kurią laiduoji. Ne mažiau reikšmingos ir specialios žinios, tad labai svarbu visapusiškai įgyvendinti idėją, antraip gali likti tik perdėti lūkesčiai. Pradėti ryžomės tik pamatę, kad turime iš tiesų stiprią komandą. „Mūsų restoranas veikia stabdžių ir atsvarų principu: maisto ruošos menas patikėtas kepimo meistrui S. Beliajevui, aš rūpinuosi idėjų kūrimu bei įgyvendinimu, renku informaciją, kurią pateikiu S. Arvasevičiui, kaip daugiau už finansinę kontrolę ir priežiūrą atsakingam komandos nariui, ir taip kartu priimame sprendimus. Personalo bei restorano darbo valdymą patikėjome darbą su žmonėmis puikiai išmanančiam Vaidui Kavaliauskui“, – pristatydama svarbiausius restorano „Mama Grill“ atstovus, pašnekovė pabrėžia komandinio darbo būtinybę bei kiekvieno nario darbų baigtumą.

Save atrandame per kitus žmones

„Niekada savęs nevadinau tobula, nors iš prigimties esu perfekcionistė, todėl profesiniame kelyje mane lydi nuolatinis tobulėjimas ir trūkumų analizė“, – atvirauja S. Arvasevičienė ir teigia, kad apskritai esanti žmogus, norintis mokytis, todėl nevengia kritikos, o atvirai ją priima: „Džiaugiuosi turėjusi galimybę dirbti su žmonėmis, iš kurių išmokau, kad pavaldiniai savo profesiniu požiūriu, idėjomis turi būti ne tavo kopija, o kaip tik turėti tai, ko stinga vadovui. Toks tandemas sudaro gerą komandą ir vieni kitus papildydami žmonės pasiekia išties puikių rezultatų. Žinoma, svarbu, kad tarpusavio pagarba ir asmeninės vertybės būtų aukšto lygio.“

Per savo darbo patirties metus moteris suprato, kaip svarbu, kad tikslo siekimas būtų lengvas visai komandai. „Tam reikia derinti emocinį intelektą ir profesines žinias. Reikia suprasti, kad vieno teisingo sprendimo būti negali, tad geras vadovas turi mokėti atsižvelgti į pavaldinių nuomonę ir visapusiškai įvertinęs priimti sprendimą“, – įžvalgomis dalijasi pašnekovė.

„Gimti talentingam nepakanka, nes turi išsiugdyti profesionalumą“, – tikina S. Arvasevičienė. Jauniesiems startuoliams ji pataria pradėti savo karjerą bendrovėje, kurios komandoje jausite, kad galite visapusiškai ugdytis. „Svarbiausia neužsisklęsti savuose mituose“, – juokiasi pašnekovė ir linki kiekvienam leisti sau prabangą tiesiog būti savimi.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.