...

10 svarbiausių Lietuvos inovacijų laimėjimų

Verslas

2015.05.12

Autorius: Marija Rudzevičiūtė

Temos: .

10 svarbiausių Lietuvos inovacijų laimėjimų

10 svarbiausių Lietuvos inovacijų laimėjimų. flickr.com nuotr.

Kokie yra svarbiausi Lietuvos inovacijų laimėjimai per nepriklausomybės laikotarpį? Lazeriai, medicininė technika, vaistai ir daugybė kitų skirtingas sritis aprėpiančių, bet vienodai šaliai ir jos mokslui bei gyventojams svarbių išradimų. Ne vienas jų yra tarp labai svarbių ar net vienintelių pasaulyje.

1. Neinvazinė žmogaus galvospūdžio matavimo technologija

Sritis: medicina.

Kūrėjai: KTU prof. dr. A. Ragauskas, dr. G. Daubaris ir dr. A. Džiugys.

Paskirtis: ši technologija skirta tiksliai nustatyti vidiniam žmogaus kaukolės slėgiui.

Rezultatas: inovacija pirmą kartą leidžia įvairiai taikyti neinvazinius galvospūdžio matavimus už neurochirurginės intensyviosios terapijos skyrių ribų: neurologijos, oftalmologijos, chirurgijos, anesteziologijos, sporto, areokosmoso ir karo medicinos srityse.

2. Lietuviški palydovai „LituanicaSAT-1“ ir „LitSat-1“

Sritis: kosmosas.

Kūrėjai: „LituanicaSAT-1“: V. Buzas, L. Mačiulis, G. Šulskus, Ž. Atkočiūnas, Ž. Batisa, M. Dvareckas, V. Valaitis, K. Petrauskas, S. Kareiva, F. Pavlovas, L. Bukauskas, D. Misevičius ir kt. VU, VšĮ „Inovatyvūs inžineriniai projektai“, įmonių tyrėjai ir inžinieriai; „LitSat-1“: D. Gailius, P. Kuzas, A. Karpavičius, D. Bručas, V. Tomkus, D. Kybartas A. Vilkauskas, E. Berankis, D. Janušonis, R. Bastys ir kt. KTU ir Lietuvos kosmoso asociacijos mokslininkai bei tyrėjai.

Paskirtis: „LitSat-1“ misija – sukonstruoti ir išbandyti lietuviško palydovo platformą, pasirengti kurti orientavimo erdvėje technologijas ir panaudoti jas nanopalydovuose. „LituanicaSAT-1“ misija – išbandyti kosmose lietuvišką palydovo borto kompiuterį, FM balso retransliatorių, fotoelektrinius saulės elementus, pagamintus Lietuvoje, ištransliuoti balsą, padaryti pirmąją lietuvišką nuotrauką iš kosmoso ir atsiųsti į palydovo valdymo stotį Lietuvoje.

Rezultatas: abu palydovai atliko misijas, sėkmingai įgyvendinti užsibrėžti tikslai ir sulaukta tarptautinio pripažinimo. „LitSat-1“ kosmose praleido beveik 82 paras, apskriejo Žemės orbitą 1 303 kartus ir maždaug 1,3 mln. kartų išsiuntė tautos žinutę iš kosmoso: „Lietuva myli laisvę.“ „LituanicaSAT-1“ orbitoje išbuvo penkis mėnesius, apskriejo Žemės orbitą 2 358 kartus, padaryta nuotraukų, kuriose užfiksuoti Žemės vaizdai, Saulė ir Mėnulis.

3. Onkologinis vaistas „TevaGrastim®“

Sritis: medicina.

Kūrėjai: „Sicor Biotech / Teva“ mokslininkai.

Paskirtis: onkologiniams pacientams vartojant filgrastimą sutrumpėja hospitalizacijos laikotarpis po chemoterapijos, sumažėja gyvybei pavojingų infekcijų galimybė, pagerėja gydymo rezultatai, pailgėja pacientų gyvenimo trukmė ir pagerėja jo kokybė.

Rezultatas: tai vienintelis Vidurio ir Rytų Europoje išplėtotas Lietuvos mokslininkų grupės išrastas onkologinis vaistas.

4. Lazeris PL10100

Sritis: kosmosas.

Kūrėjai: UAB „Ekspla“.

Paskirtis: dėl trumpos impulso trukmės bei didelio pasikartojimo dažnio leidžia vienu metu labai tiksliai ir sparčiai apdoroti medžiagas.

Rezultatas: šis pikosekundinis diodais kaupinamas lazeris pripažintas inovatyviausiu 2007 m. produktu.

5. Lazerinė sistema „Pharos“

Sritis: lazeriai.

Kūrėjai: UAB „Šviesos konversija“.

Paskirtis: lazeriu galima atpjauti vos 100 mikronų storio pačią kiečiausią medžiagą safyrą ir paruošti pagrindinę detalę didelio ryškio šviesos diodams gaminti. Jie naudojami mobiliuosiuose telefonuose, planšetėse, nešiojamuosiuose kompiuteriuose, gaminant automobilių žibintus.

Rezultatas: „Pharos“ yra viena geriausių pasaulyje tarp tokio tipo lazerių.

6. Mažų matmenų lazeris

Sritis: lazeriai.

Kūrėjai: UAB „Integrated Optics“

Paskirtis: „Integrated Optics“ sukurta lazerių serija „MatchBox“ daugiausia naudojama ligų diagnostikai, vaistų gamybos kontrolei.

Rezultatas: palyginti su artimiausiu konkurentu, šis lazeris mažesnis net šešis kartus. Be to, jis 3–3,5 karto pigesnis už europietiškus lazerius.

7. Plastikinio paviršiaus metalizavimo procesas be paladžio, panaudojant kobalto sulfido pasluoksnį

Sritis: chemija.

Kūrėjai: L. Naruškevičius, G. Rozovskis, J. Vinkevičius, M. Baranauskas, A. Mobius.

Paskirtis: plastikas greitai ir veiksmingai paruošiamas tiesioginiam galvaniniam nikeliavimui, atliekant tik dvi operacijas vietoj anksčiau naudotų šešių.

Rezultatas: inovacija užpatentuota JAV. 2000 m. Chemijos institutas pardavė inovacijos licenciją JAV chemijos bendrovei „Enthone Inc.“ už 720 tūkst. litų.

8. Pirmojo metalo sluoksnio nusodinimo ant plastiko metodas

Sritis: chemija.

Kūrėjai: L. Naruškevičius, M. Baranauskas, L. Tamašauskaitė-Tamašiūnaitė, O. Gylienė.

Paskirtis: tai plastiko metalizavimo procesas specialia plastiką laikančia ir nesimetalizuojančia įranga, nenaudojant kancerogeninių ir aplinkai kenksmingų šešiavalenčio chromo junginių.

Rezultatas: inovacija pripažinta Pasaulinės intelektinės nuosavybės organizacijos. 2012 m. licenciją inovacijai Fizinių ir technologijos mokslų centro Chemijos institutas pardavė Vokietijos chemijos bendrovei „Atotech“ už 690 tūkst. litų.

9. Gumos atliekų mechanocheminė devulkanizacija ir smulkinimas

Sritis: chemija.

Kūrėjai: A. Jukna, dr. S. Asadauskas.

Paskirtis: gumos atliekos sukelia daug aplinkosaugos problemų, todėl iš gana brangių žaliavų pagamintos naudotos padangos dažniausiai deginamos cemento gamyklose.

Rezultatas: gumos atliekos susmulkinamos iki kelių šimtų mikronų dydžio dalelių ir pasiekiama apie 90 proc. devulkanizacija. Tuomet perdirbtą gumą vėl galima naudoti padangoms gaminti.

10. Prietaisas žmogaus akies rainelei atpažinti „Gedimino akis“

Sritis: informacinės technologijos.

Kūrėjai: A. Čenys, T. Grigalis, L. Radvilavičius.

Paskirtis: prietaisas geba atpažinti judančio žmogaus tapatybę pagal akies rainelę. Ši naujovė gali praversti tokiose vietose, kuriose laikomasi ypatingo saugumo.

Rezultatas: prietaisą galima pritaikyti didelių auditorijų tyrimams, kuriais analizuojamos žmonių reakcijos, arba bet kokioje kitoje situacijoje, kai iš didelio žmonių būrio reikia atpažinti vieno ar daugiau asmenų tapatybes.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.