...

Dažniausios jauno verslo finansų valdymo klaidos

Verslas

2015.05.20

Autorius: Marija Rudzevičiūtė

Temos: .

Dažniausios jauno verslo finansų valdymo klaidos

„Swedbank“ Verslo finansavimo sprendimų skyriaus vadovas - Laurynas Dailydė. BFL nuotr.

„Verslui gimti užtenka tik idėjos, tačiau, norint sėkmingai ją įgyvendinti, teks neišvengiamai susidurti su verslo finansų valdymu“, – įsitikinęs „Swedbank“ Verslo finansavimo sprendimų skyriaus vadovas Laurynas Dailydė. Ekspertas išskiria pagrindines įmonėje atliekamas finansų valdymo užduotis – jos kuria palankią aplinką verslui tinkamai funkcionuoti, taip pat pinigų srautą, reikalingą kasdienėms verslo operacijoms, atsižvelgiant į verslo investicijų dydį ir patį verslo rizikos laipsnį, bei numato adekvačią verslo investicijų grąžą savininkams. Pasak pašnekovo, šias finansų užduotis verslininkas atliks sėkmingai, jei skirs dėmesio trims pagrindinėms sritims: finansų planavimui, jų kontrolei bei finansinių sprendimų priėmimui.

Kam reikalingas finansų valdymas?

„Esminis finansų valdymo priemonių tikslas – padėti įgyvendinti įmonių finansinius poreikius ir laiku priimti pasvertus sprendimus. Šiuo metu net ir turint kelerių metų verslo istoriją sudėtinga nuspėti, kaip atrodys ne tik kiti metai, bet ir ateinantis ketvirtis. Jei įmonė stebi kasdienius srautus ir analizuoja rodiklius, tai padeda išvengti klaidų trumpuoju laikotarpiu. Ilguoju laikotarpiu išsilaiko tos įmonės, kurios tiki pradine verslo idėja ir deda pastangas įmonei stiprinti, investuoja į tvarią ateitį. Tinkamas finansų valdymas stiprina įmonės veiklos parametrus, taip pat lemia tvarią įmonės augimo dinamiką. Teisingas finansų valdymas įmonių savininkams leidžia jausti įmonės veiklos rezultatų pulsą ir laiku priimti reikiamus sprendimus“, – sako L. Dailydė ir pataria, kaip išvengti finansų valdymo klaidų.

Finansų planavimas

„Tik pradėjus kurti verslą nėra lengva įvertinti, kokį poveikį aplinka ir jos pokyčiai darys finansiniams verslo rezultatams. Dėl šios priežasties verslininkams rekomenduojama turėti elementarų finansų planą. Jame reikia įvertinti kelis verslo rezultatų scenarijus – realų ir pesimistinį. Atsižvelgiant į tai, kiek daug skirsis galutiniai rezultatai, šis planas leis verslininkui objektyviai įvertinti pradinę verslo idėją, jos patrauklumą ir paties verslo tvarumą.

 

„Didžiausios įmonių daromos klaidos priimant finansinius sprendimus – tai ilgalaikių investicijų finansavimas trumpalaikėmis paskolomis, investavimas į pridėtinės vertės verslui nekuriančius objektus, įmonių teikiamos paskolos tretiesiems asmenims, tinkamai neįvertinant jų rizikos“

L. Dailydė

 

Finansų planas leidžia keliais pjūviais pasverti konkretaus verslo rizikos sritis: pirkėjų, tiekėjų, prekių ar paslaugų grupių diferenciaciją, pelno sudedamąsias dalis, finansų struktūros silpnąsias ir stipriąsias puses, – dėsto įmonių finansų valdymo ekspertas. – Dažniausiai klaidas lemia ne aplaidumas ar nežinojimas, o tiesiog informacijos nepaisymas. Vidiniai pokyčiai, į kuriuos įmonė privalo atkreipti dėmesį, yra darbuotojų darbo užmokesčio perskaičiavimas bei kitos tiesioginės išlaidos. Jas įmonė gali numatyti ir suplanuoti ateičiai.“

Pasak L. Dailydės, pradedančiosios įmonės, dirbančios su mažu pirkėjų bei tiekėjų skaičiumi, neturinčios įsipareigojimų kredito įstaigoms, mokėjimus laiku gali užtikrinti tiesiog atidžiai stebėdamos gaunamas sąskaitas ir laiku jas apmokėdamos. „Tačiau įmonėms augant mokėjimų planavimas be pinigų srautų analizės praktiškai neįmanomas. Kuo anksčiau įmonės pradeda naudoti pinigų srautų skaičiavimo metodiką, tuo lengviau tampa subalansuoti kasdienių piniginių operacijų skaičių“, – teigia pašnekovas.

Finansų kontrolė

„Turint finansų planą ir biudžetą reikia pasirūpinti, kaip stebėsite, ar plano laikomasi. Vienas paprasčiausių būdų kontroliuoti finansus yra reguliariai sudaryti finansinį balansą su pelno (nuostolių) ataskaita. Smulkiosios įmonės tokias ataskaitas dažniausiai ruošia kartą per metus, bet norint jausti įmonės pulsą rekomenduojame jas rengti bent kartą per ketvirtį.

Verslininkas iš įmonės finansinės ataskaitos gali gauti esminės informacijos. Mat naudojant finansinio balanso duomenis galima apskaičiuoti daugybę įmonės veiklos parametrų, tokių kaip pelningumas ar likvidumas. Nors balanso forma visoms įmonėms yra identiška, atsižvelgiant į tai, kokioje srityje veikia įmonė, gamybinės ir prekybinės įmonių balansai skirsis. Žiūrint į balansą ir jo sudedamųjų dalių proporcijas, galima iš karto matyti įmonės stipriąsias ir silpnąsias vietas. Be to, finansinės ataskaitos leidžia stebėti rezultatus, lyginti juos su praėjusiais laikotarpiais, vertinti sezoniškumą. Turint kelių veiklos laikotarpių rezultatus, galima daryti prognozes ateičiai“, – tikina L. Dailydė.

Finansinių sprendimų priėmimas

„Esminiai finansiniai sprendimai yra investicijų ir apyvartinio kapitalo finansavimas bei dividendai. Nors investicijos dažniausiai suprantamos tik kaip turto įsigijimas, iš tiesų jos apima daugiau sričių: tai ir naujos technologijos, naujų produktų kūrimas, naujų rinkų paieška, pirkėjų pritraukimas, personalo kvalifikacijos kėlimas ir t. t. Didžioji dalis investicijų daroma piniginėmis lėšomis, bet jų šaltiniai gali skirtis: vidiniai įmonės ištekliai, akcininkų paskolos, kredito įstaigų paskolos. Jei įmonės veiklos sritis leidžia, trumpalaikio finansavimo klausimus įmanoma išspręsti turimais ištekliais arba sutariant su tiekėjais dėl atidėjimo. Akcininko paskola paprastai yra brangesnė nei kredito įstaigos, todėl bankų paskolos yra dažnas įmonių finansų palydovas“, – aiškina „Swedbank“ Verslo finansavimo sprendimų skyriaus vadovas.

„Didžiausios įmonių daromos klaidos priimant finansinius sprendimus – tai ilgalaikių investicijų finansavimas trumpalaikėmis paskolomis, investavimas į pridėtinės vertės verslui nekuriančius objektus, įmonių teikiamos paskolos tretiesiems asmenims, tinkamai neįvertinant jų rizikos. Verta paminėti ir atskirą klaidų sritį, kai verslininkai priima tam tikrus strateginius investicinius sprendimus atsižvelgdami tik į tai, ar investicijoms pritars bankas, ar investicija atsipirks gautinos paramos dydžiu, ar tik dėl spragų teisinės arba mokestinės aplinkos reglamentuose. Tokiu atveju nėra iki galo aiškus paskolos tikslingumas, savininkų tikėjimas ir suinteresuotumas investicijos įgyvendinimu ar baigtumu, neįvertinta investicijos grąža ir saugumas.

Dividendų išmokėjimas įmonėse yra neatsiejama jų veiklos dalis. Tačiau pagal pasirinktą laiką dividendams išmokėti ir būdą, kaip tai daroma, atskleidžiamas akcininkų požiūris į tolesnę įmonės veiklos perspektyvą. Tik įvertinus kitus finansinius rodiklius paaiškėja, ar išmokėjus dividendus liks pakankamai pelno plėtrai. Be to, įvertinus kelerius įmonės veiklos metus ir palyginus juos su tuo metu buvusiais aplinkos veiksniais, galima spręsti apie akcininkų elgseną kritinėmis akimirkomis ateityje“, – profesionaliai vertina „Swedbank“ įmonių finansų ekspertas L. Dailydė.

Ekspertai

Laurynas Dailydė

Laurynas Dailydė

Verslo finansavimo sprendimų skyriaus vadovas / „Swedbank“

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.