...

Perspektyviausi žalieji verslai: nuo šviečiančių bakterijų iki miesto medžio

Verslas

2016.10.12

Autorius: Povilas Sabaliauskas

Temos: , .

Perspektyviausi žalieji verslai: nuo šviečiančių bakterijų iki miesto medžio

Prancūzijos startuolis „Glowee“ siekia, kad gatves naktimis apšviestų gyvi mikro-organizmai. Ylem nuotr.

Paskelbtas apdovanojimo „Green Alley Award“, kasmet skiriamo geriausiam žaliajam verslui, nominantų sąrašas. Iš beveik 200 pretendentų atrinktos šešios geriausios komandos, kurios savo verslo koncepcijas pristatys 2016 m. spalio 27 d. Berlyne vyksiančiame konkurso finale. Tarp nominantų – startuoliai iš Jungtinės Karalystės, Prancūzijos, Suomijos ir Vokietijos.

 

Apdovanojimas „Green Alley Award“ pirmą kartą įteiktas 2014 metais. Konkurso tikslas – padėti verslams, kurie stengiasi spręsti atliekų ir išteklių naudojimo problemas.

„Sulaukėme paraiškų iš 52 šalių. Šis skaičius tik patvirtina, kad žaliasis verslas sulaukia vis didesnio startuolių dėmesio. Jie kuria projektus ir naujus verslo modelius, kurie, tikiu, pakeis pasaulį į gera. Šių startuolių įkūrėjai dirba tvarios ekonomikos principu ir drąsiai siekia inovatyviai spręsti problemas, su kuriomis mes susiduriame kiekvieną dieną. Labai smagu matyti, kiek daug įdomių dalykų vyksta šioje srityje. Šie verslai į įsisenėjusius skaudulius žvelgia visiškai kitaip“, – teigia apdovanojimą teikiančios įmonės „Green Alley Investment“ generalinis direktorius Janas Patrickas Schulzas.

Kviečiame susipažinti su konkurso finalininkais ir jų idėjomis, kurios mėnesio pabaigoje bus pristatytos komisijai, o vėliau galbūt taps mūsų kasdienybės dalimi.

Das Tiffin Projekt

Berlyne įsikūręs startuolis yra užsimojęs spręsti šiukšlinimo problemas. Projekto kūrėjai pastebi, kad, restorane užsisakant maisto išsinešti, jis patiekiamas popieriniuose arba plastikiniuose induose. Skaičiuojama, kad kiekvienais metais vienas Europos Sąjungos (ES) gyventojas išmeta apie 160 kg tokio tipo šiukšlių. Būtent šią statistiką „Das Tiffin Projekt“ ir siekia pakeisti. Startuolis sukūrė sistemą, kuria besinaudojantys restoranai gali savo klientams pasiūlyti ne vienkartinius, o daugkartinius metalinius indus, kurie vėliau būtų grąžinti restoranui, taip išvengiant bereikalingo šiukšlinimo.

Design By Sol

Kaip manote, ar mėsos bei žuvų gaminiai, pasibaigus ant pakuotės nurodytam galiojimo laikui, tikrai yra nebetinkami valgyti ir privalo būti nedelsiant išmesti? Tiesa tokia, kad ši taisyklė ne visada nenuginčijama. Kartais gaminys ir po kelių dienų nuo galiojimo termino pabaigos būna visiškai tinkamas vartoti. „Design By Sol“ kaip tik ir siūlo būdą išsiaiškinti, kaip yra iš tikrųjų. Jungtinėje Karalystėje įsikūręs startuolis sukūrė specialų lipduką „Bump Mark“, kuris keičia savo ypatybes pagal gaminio būklę. Startuolio tikslas – padėti mažinti išmetamo maisto kiekius. Pasaulyje, kuriame milijonai žmonių kasdien kenčia alkį, kiekvienas ES pilietis įsigudrina kasmet paprasčiausiai išmesti po 123 kg visiškai gero maisto.

Glowee

Prancūzijos startuolio „Glowee“ iš pirmo žvilgsnio atrodo pernelyg futuristiška ir sunkiai įmanoma, bet šie entuziastingi žmonės pasirengę nugalėti jūsų skepticizmą. Projekto komanda siekia sukurti, gyvą šviesą tiesiogine šio žodžio prasme. Jų vizija – tai miestai, kurių gatves ir pastatus naktimis apšviestų ne tradicinės lempos, o gyvų mikroorganizmų spinduliuojama šviesa. Sakote, neįmanoma? Motina gamta jums paprieštarautų. Šviesą spinduliuojančios bakterijos iš tikrųjų egzistuoja, tereikia ištobulinti metodą, kaip šią jų ypatybę tinkamai išnaudoti. Ši bakterijų ypatybė pasaulyje, kuriame elektros sąnaudos kasmet tik auga, galėtų tapti tikru išsigelbėjimu. Šiuo metu net 19 proc. sunaudojamos energijos kaip tik ir skiriami gatvių apšvietimui. Jeigu „Glowee“ pavyks įgyvendinti savo planą, energetika gali pradėti visiškai naują raidos etapą.

Green City Solutions

CO2, kietųjų dalelių ir kitokio pobūdžio oro tarša – tai milžiniška problema, nuo kurios sprendimo tiesiogiai priklausys visos žmonijos likimas. ES stengiasi visomis priemonėmis mažinti kenksmingų medžiagų išmetimą į aplinką, bet pažanga vyksta lėtai ir tam reikia papildomų veiksmų. Vokiečių startuolis „Green City Solutions“ miestams siūlo priemonę, padėsiančią tvarkytis su oro tarša. Komanda sukūrė miesto medį – instaliaciją iš įvairių samanų, turinčių itin gerų CO2 perdirbimo ypatybių. Vienas miesto medis jo perdirba tiek, kiek 275 medžiai. Skaičiuojama, kad viena tokia konstrukcija per metus sugertų po 100 kg CO2 ir smarkiai prisidėtų prie švaraus oro užtikrinimo miestuose.

ResQ Club

Ar kada nors susimąstėte, kiek maisto atliekų kiekvieną dieną susikaupia restoranuose? Tiesą sakant, tie kiekiai yra milžiniški, ir būtent restoranai yra vieni didžiausių miesto švaistymo problemos kaltininkų. Skaičiuojama, kad kiekvienais metais Vakarų šalys išmeta apie 222 mln. tonų visiškai gero maisto. Suomių startuoliui „ResQ Club“ ne veltui tokia situacija atrodė tiesiog nepriimtina. Jo komanda restoranams pasiūlė alternatyvų maisto atliekų tvarkymo būdą, kuris gali būti ir dar vienu pajamų šaltiniu. Su „ResQ Club“ programėle žmonės gali paprasčiausiai nusipirkti tuos produktus ir gaminius, kuriuos restoranas išmestų darbo dienos pabaigoje. Laimi visi. Žmonės gali sumokėti mažiau, o restoranai gauti pajamų už tą, ką šiaip būtų išmetę.

Restado

Skaitmeninimas neišvengiamas visose srityse. Net ir statybų aikštelėse. Statybų bendrovės jau dabar vis plačiau taiko skaitmeninius sprendimus, o tos, kurios atsilieka, rizikuoja labai staigiai prarasti bet kokią galimybę konkuruoti rinkoje. Maža to, statybos yra sritis, kuri auga palyginti lėtai. Skaičiuojama, kad šis sektorius per pastaruosius dešimt metų tepaaugo keturiais procentais. Taigi tie, kurie čia sugebės greitai pritaikyti pažangias ir inovatyvias technologijas, kaipmat įsiverš į priekį. Bent jau tuo įsitikinę vokiško startuolio „Restado“ kūrėjai. Rinkai jie siūlo naują būdą, kaip ne tik tvarkyti statybines atliekas, bet ir iš jų uždirbti. Po statybų paprastai lieka nemažai nepanaudotų medžiagų, kurios kuo puikiausiai galėtų praversti naujoms statyboms. „Restado“ kaip tik ir yra sistema, sujungianti statybų bendroves su potencialiais pirkėjais, taip suteikdama abipusę naudą.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.