...

Siūlo alternatyvą sunkioms meistrų paieškoms

Verslas

2017.02.06

Autorius: Povilas Sabaliauskas

Temos: .

Siūlo alternatyvą sunkioms meistrų paieškoms

Meistrų paieškos sistemos „Raskit.lt“ įkūrėjas - Ignas Vaitiekūnas. BFL/Karolio Kavolėlio nuotr.

„Jeigu kas nors pažįstate gerą ir patikimą meistrą, pasidalykite kontaktais.“ Tokių prašymų socialiniuose tinkluose tenka matyti taip dažnai, kad gali net kilti klausimas, nejaugi Lietuvoje toks didelis meistrų trūkumas. Meistrų paieškos sistemos „Raskit.lt“ įkūrėjas Ignas Vaitiekūnas ramina, kad taip nėra. Tiesiog jų paieškos būdai yra pasenę ir neefektyvūs. Štai kodėl kurdamas savo sistemą jis kėlė sau tikslą ne tik sukurti paprastai naudojamą įrankį, bet ir vienoje vietoje sutelkti tuos, kuriuos tikrai verta samdyti.

Idėją pamatė Norvegijoje

Pašnekovas pasakoja, kad „Raskit.lt“ idėją parsivežė iš Norvegijos. Būtent ten jis pirmą kartą prisilietė ir prie statybų pasaulio, geriau suprato, koks yra meistro darbas. „Tuo metu mokiausi universitete ir su draugais tiesiog sugalvojome, kad reikėtų išvažiuoti į Norvegiją pinigų užsidirbti. Nieko čia originalaus. Daug kam juk tokia idėja kilo. Pirmą darbelį gavome bare, todėl teko ieškoti iš naujo. Toji paieška nebuvo labai maloni ir pamaniau, kad visai galėčiau pradėti tokį statybų versliuką. Aš juk esu lietuvis, o lietuviai visada prie statybų“, – prisimena jis.

Pasiskolinęs šiek tiek pinigų, vaikinas atidarė savo nedidelę įmonę, o ieškodamas darbų atrado labai naudingą sistemą, kuri leido patogiai siūlyti paslaugas internetu. Nieko keista, kad tokį paprastą, tačiau puikiai veikiantį mechanizmą jis nusprendė pritaikyti ir Lietuvoje.

„Toji sistema buvo kelis kartus brangesnė už „Raskit.lt“, bet bent jau man atsipirko po pirmo mėnesio. Taigi ilgai buvau vartotojas ir pajutau, kad tai naudinga. Grįžęs namo ir internete pradėjęs ieškoti kažko panašaus, pastebėjau, kad Lietuvoje nelabai ko esama. Taigi ėmiausi veiksmų ir pagaliau atsirado ši platforma. Mano didžiausias noras, kad toji sistema kitiems padėtų taip, kaip ji padėjo man“, – teigia I. Vaitiekūnas.

Svarbiausia paprastumas

Pašnekovui šiek tiek keistai skamba argumentai, kad Lietuvoje neva sunkoka su meistrų pasirinkimu, mat didelė jų dalis yra menkai patikimi. Tiesa tokia, kad prastesni meistrai yra daug lengviau matomi nei dirbantieji gerai.

 

„Sistemą sukūrėme taip, kad klientas jau po darbų galėtų meistro profilyje palikti komentarą ir taip jį įvertinti. Tikimės, kad ilgainiui tie komentarai žmonėms taps didele pagalba renkantis meistrą.“

I. Vaitiekūnas.

 

„Aš manau, kad tikrai esama daug labai gerų žmonių, labai gerų specialistų. Tačiau jie nelabai reklamuojasi, tad juos sunkiau rasti. Tiesa tokia, kad geras meistras visada turi darbo. Kartais kiek daugiau, kartais kiek mažiau, bet visada. Tačiau tie prastieji labai mėgsta lįsti į viešumą. Juk kitaip jie klientų nesuras. Savo sistemoje mes norime sutelkti tuos geriausius ir leisti žmonėms pasirinkti“, – tvirtina „Raskit.lt“ įkūrėjas.

Nieko keista, kad ir į savo kuriamą platformą žmones jis priima gana atsargiai. Didžioji orientacija yra ne kiekybė, o kokybė. „Blogų meistrų juk pilna gatvė. Jų mums visai nesinori. Juk ir mūsų pačių reputacija nuo to tik nukentėtų. Stengiamės atsirinkti tik pačius geriausius. Iš besiregistruojančių žmonių mes visada prašome atsiliepimų, kokių nors prieš tai atliktų darbų aprašymų. Sistemą sukūrėme taip, kad klientas jau po darbų galėtų meistro profilyje palikti komentarą ir taip jį įvertinti. Tikimės, kad ilgainiui tie komentarai žmonėms taps didele pagalba renkantis meistrą“, – sako I. Vaitiekūnas.

Tam tikrus reikalavimus jis kelia ir pačiai platformai. Ji kuriama taip, kad ja naudotis gebėtų kiekvienas žmogus, bent kiek pramokęs naudotis kompiuteriu. „Mes norėjome sukurti kuo paprastesnę sistemą. Tokią, kad ir vaikas sugebėtų labai lengvai atsisėsti, viską pažymėti ir rasti, ko nori. Gerai suprantame, kad paslauga naudojasi patys įvairiausi žmonės, o ir jiems, ir meistrams norisi, kad visa tai užimtų kuo mažiau laiko. Taigi kuo funkcionaliau ir paprasčiau, tuo geriau“, – vardija verslininkas.

Skaitmeninio amžiaus „geltonieji puslapiai“

Ieškantiesiems meistrų ir jiems patiems I. Vaitiekūnas turi kelis patarimus. Anot jo, svarbiausia yra pasitikėjimas, o kuo daugiau informacijos, tuo lengviau jį užmegzti.

„Uždaroji akcinė bendrovė jau automatiškai yra šiek tiek patikimiau nei individualiai dirbantis asmuo. Juk jos automatiškai turi suteikti tam tikrų garantijų. Visada patariu žmonėms atkreipti dėmesį į patirtį ir rekomendacijas. Tačiau labai daug duoda ir paties meistro atsakymai į užklausas, bendravimas su klientais“, – vardija pašnekovas.

Jis džiaugiasi labai greitai pastebėjęs, kad lietuviai panašios sistemos iš tikrųjų ieškojo jau senokai. Neprireikė net aktyvesnės rinkodaros kampanijos, kad būtų pasiekti visai neblogi rezultatai.

„Idėją lietuviai priima tikrai labai gerai. Jau sulaukėme pasisekimo. Per dieną gauname apie 25 užklausas. O dar tik pati pradžia, iki šiol nebuvo praktiškai jokios reklamos. Tai visai neblogi rezultatai. Tikrai matau, kad žmonės ieško panašaus produkto, nori sutaupyti laiko ir energijos“, – tikina verslininkas.

Jo planuose yra nuolatinis tobulėjimas. Ir dabar nuolat galvojama, kokių naujų įrankių būtų galima įdiegti, ką naujo ir aktualaus pasiūlyti klientams. Tai gana ilgas šlifavimo procesas, kuriam daugiausia įtakos daro pačių lankytojų atsiliepimai. Pagrindinis uždavinys – tai rasti tarp tų pasiūlymų savotišką aukso viduriuką. Tai padarius būtų galima žengti į kitą, dar ambicingesnį etapą.

„Būtų labai džiugu, jeigu dirbdami pasiektume tokį etapą, kai galėsime „Raskit.lt“ pristatyti ne tik Lietuvos rinkai. Anksčiau buvo knyga „Visa Lietuva“. Geltonieji puslapiai, kuriuose gali rasti viską. Šiame skaitmeniniame amžiuje mes norime būti tos knygos analogu. Kai žmogui kažko reikia, jie ateitų pas mus“, – atskleidžia I. Vaitiekūnas.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.