...

Žaidimas, mokantis nebijoti klysti

Verslas

2017.03.01

Autorius: Ieva Drungilaitė

Temos: .

Žaidimas, mokantis nebijoti klysti

Aktorius, improvizacijos teatro „Kitas kampas“ bendraįkūrėjis ir lektorius - Andrius Žebrauskas. Asmeninio albumo nuotr.

Mūsų kasdienis gyvenimas neatsiejamas nuo improvizacijų. Mąstyti ir veikti čia ir dabar prireikia kone kiekvieną dieną, todėl labai svarbu nebijoti daryti klaidų. Jau ilgiau nei metus drąsos improvizuoti moko gerai žinomas aktorius, improvizacijos teatro „Kitas kampas“ bendraįkūrėjis ir lektorius Andrius Žebrauskas (57), sukūręs improvizacijos žaidimą „Godopoco“.

Žaidimas atsirado savaime

„Godopoco“ – tai naujoviškas žaidimas, paremtas improvizacija. Anot kūrėjo, šio žaidimo metu lavinami komunikaciniai gebėjimai, ugdomas emocinis intelektas ir asertyvumas. Svarbiausias „Godopoco“ tikslas – nebijoti suklysti arba, vaizdžiai tariant, „susimauti“. Per ilgus vaidybos ir improvizacijos metus A. Žebrauskui žaidimo modelis mintyse susikūrė, regis, savaime.

 

„Moko ne tik kalbėti, bet ir klausyti. Paruoštukai bendraujant neveikia.“

A. Žebrauskas.

 

„Anksčiau rengiau ilgus, net iki 14 dienų trunkančius transformacinius seminarus su bendrovės „Remax“ agentais. Ketinimas buvo padaryti pardavimą paprastesnį, šiltesnį, lengvesnį. Kad pats pardavimo procesas būtų ne vargas, o malonumas, visų pirma reikėjo mažinti baimę „susimauti“. Juk tai yra viena didžiausių kliūčių sklandžiai bendrauti. Taigi ir žaidimas „Godopoco“ natūraliai išsivystė iš vieno iš tūkstančių improvizacijos pratimų“, – pasakoja A. Žebrauskas.

Autoriaus teigimu, žaidžiant „Godopoco“ atkuriamos realios situacijos, nutinkančios kiekvienam žmogui darbe, versle ar gyvenime. Pasitelkiant improvizacijos meną, mokomasi bendrauti nuoširdžiai, drąsiai ir, žinoma, efektyviai. Negana to, iš karto gaunamas grįžtamasis ryšys, o tai mokymosi procesą padaro dar efektyvesnį – geriau pažįstamos pašnekovų bendravimo subtilybės, kurios praverčia ir už žaidimo ribų.

„Žmonės bendrauja improvizuodami. Neseniai viena mano klientė paklausė: „Ką daryti? Aš viską surepetuoju, viską puikiai žinau, o kai pradedu bendrauti, viskas vyksta ne taip.“ Bendrauja mažiausiai du dalyviai. Improvizacija moko būti čia ir dabar, tėkmėje. Moko ne tik kalbėti, bet ir klausyti. Paruoštukai bendraujant neveikia“, – įsitikinęs pašnekovas.

Naudinga kiekvienam

Žaidimo „Godopoco“ metu per įvairias netikėtas situacijas mažinamas dalyvių stresas, jie skatinami įsijausti ir rizikuoti. Tai padeda net patiems droviausiems žmonėms, nes jie atsipalaiduoja, tampa lankstesni, atviresni, išmoksta veikti čia ir dabar, geriau įsiklauso į tai, ką sako kiti. Kaip pasakoja pats autorius, žaidime nėra „susimovimo“ rizikos, nes iš kiekvienos situacijos galima pasimokyti ateičiai.

„Šis žaidimas naudingas ir reikalingas labai daug kam: pardavėjams, konfliktinių situacijų sprendėjams, derybininkams. Tai praverčia formuojant komandą, lavinant kūrybiškumą. Padeda mokyklose griauti atskirties sieną. Šeimoje žaidimas tinka santykiams gerinti, tiems, kas nori užmegzti naujus ryšius ir t. t. Tai yra bendravimo žaidimas. Jis naudingas visiems, kas nori pagerinti savo bendravimo įgūdžius“, – vardija A. Žebrauskas.

Pašnekovas džiaugiasi, kad daugiau nei metus egzistuojantis žaidimas sulaukia vis didesnio susidomėjimo ne tik iš dalyvaujančių žmonių, bet ir tų, kurie nori tapti sertifikuotais „Godopoco“ treneriais. „Susidomėjimo sulaukiame daug ir jis vis auga. Jau yra sertifikuotų „Godopoco“ trenerių, kurie gali profesionaliai vesti „Godopoco“ mokymus“, – teigia A. Žebrauskas.

Idėja nėra svarbiausia

Nors daugumai pradedančiųjų nuolat sakoma, kad verslo pradžiai svarbiausia idėja, „Godopoco“ kūrėjas šiam požiūriui prieštarauja ir tvirtina, kad idėja anaiptol nėra visa ko ašis. Anot jo, taip pat būtina suvokti, koks svarbus yra idėjos įgyvendinimas ir kodėl žmonėms jos reikia būtent šiuo metu.

„Dažnai pradedantiesiems, kai jie turi idėją, atrodo, kad tai svarbiausia. Idėja labai svarbu, bet tai nėra svarbiausia. Idėjų yra daug, bet tų, kurie ją įgyvendina, mažiau. Svarbu suvokti ir pajusti, kad tai, ką jūs norite padaryti, yra reikalinga pasauliui dabar. Tada suburti ir įkvėpti komandą. O jau tada laukia ryžtingas ir nuoseklus darbas. Teks „susimauti“ ne vieną kartą, bet kiekvieną kartą klysdami kažko išmoksite ir tapsite stipresni“, – pataria ir linki A. Žebrauskas.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.