...

Kada vietoj nuosavo verslo geriau tapti startuolio bendraįkūrėju?

Verslas

2017.03.22

Autorius: Dovilė Joneliūnienė

Temos: , .

Kada vietoj nuosavo verslo geriau tapti startuolio bendraįkūrėju?

„Nextury Ventures“ valdybos pirmininkas - Ilja Laurs. Asmeninio archyvo nuotr.

Nuosavo verslo idėja ne vieną žavi dėl nepriklausomybės, iššūkių ir azarto. Bet kokia kita medalio pusė? Pradėti verslą nuo nulio ir vienam būti atsakingam už viską – didžiulė rizika. Tad kada vietoj nuosavo verslo verčiau prisijungti prie jau veikiančio startuolio?

Nuosavas startuolis – aukščiausia rizika

„Pradėdamas savo verslą, rizikuoji labiau, nei prisijungdamas prie startuolio, nes neturi komandos, o padirbus metus gali paaiškėti, kad yra reguliacijų, kurios stabdo tavo verslą, arba nesukuri produkto, kurį tikėjaisi sukurti“, – sako investicinio fondo „Nextury Ventures“ įkūrėjas ir valdybos pirmininkas Ilja Laursas. Verslininko teigimu, pradėti savo startuolį yra aukščiausia iš visų įmanomų rizikų, nes visa atsakomybė gula ant įkūrėjo pečių. Ir atvirkščiai, jei bandoma prisijungti prie metus veikiančio startuolio, yra daug galimybių tam startuoliui augti, didinti savo vertę, atnešti didelę grąžą į bendraįkūrėjo investuotą darbą. O įkūrėjas jau yra pašalinęs labai daug rizikų ir mato, kaip produktas sukurtas, ar turi vartotojų, ar vyksta pardavimas. Įsilieti į jau pradėtą verslą kur kas paprasčiau.

Startuoliui reikalingi įvairių sričių specialistai

 

„Tai naudinga prisijungusiam žmogui, nes leidžia labiau specializuotis ir mažinti savo riziką, kartu išlaikant ir pakankamą pelningumą.“

I. Laursas.

 

Pasak I. Laurso, tiems įkūrėjams, kurie nenori prisiimti aukštos rizikos ir kurti savo verslo, tapti bendraįkūrėju yra viena geriausių išeičių: „Patirtis rodo, jog labai retai būna taip, kad vienas žmogus gali būti atsakingas už įvairias sritis: ir pardavimus, ir verslo plėtrą, ir programavimą, ir t. t. Daug dažniau žmonės turi konkrečią specializaciją. Tokiais atvejais fiziškai žmogui neįmanoma sukurti verslo, nes jis neturi visų kompetencijų. Gali būti geras pardavėjas, bet jei neturi žmonių, kurie kuria, parduoda produktą, negalėsi pradėti darbo.“ Pašnekovo teigimu, tokiu atveju reikia sukurti komandą. Tuomet prisijungimas prie jau veikiančio startuolio yra tinkamiausias sprendimas. „Startuolis, prie kurio ketini prisijungti, gali turėti įvairių kompetencijų sričių specialistus, išskyrus tą, kurią turi tu. Tai naudinga prisijungusiam žmogui, nes leidžia labiau specializuotis ir mažinti savo riziką, kartu išlaikant ir pakankamą pelningumą“, – sako I. Laursas.

Kaip prisijungti prie startuolio?

Kiekvienas startuolis per pirmuosius metus kviečia ir bando prijungti kuo daugiau stiprių bendraįkūrėjų. Tad ir startuoliai nori prijungti, ir bendraįkūrėjai kartais yra labiau suinteresuoti prisijungti prie esamo verslo, nei kurti ką nors savo ir rizikuoti.

„Verslo pradžioje startuoliai dažniau įtraukia žmones į bendraįkūrėjus ir dažniau atsiskaito nuosavybe. Faktas, kad atsiskaitai su darbuotoju būtent nuosavybe ir jis prisideda prie įmonės augimo, o ne samdomo darbo atlikimo, ir skiria bendraįkūrėją ar įkūrėją nuo samdomo darbuotojo“, – aiškina I. Laursas.

Startuolių komandos sudarymo schema vis tobulėja. Pašnekovas teigia, kad vienas svarbiausių startuolio aspektų – bendraįkūrėjai ir komandos formavimas, kuris šiais laikais atrodo kaip nuolatinis, o ne vienkartinis procesas. Kitaip tariant, startuolį pradėti galima nuo vieno ar trijų žmonių komandos, o pats procesas tampa vis dinamiškesnis ir tai tik pranašumas.

„Jei startuolis įkurtas visai neseniai, jis turi daug nuosavybės – nepaskirstytų akcijų ir mažai pinigų. Kuo ankstesniame vystymo etape yra startuolis, tuo dažniau darbo jėgą bandys nusipirkti už savo nuosavybės dalį, t. y. gauti paslaugas ar pritraukti bendraįkūrėjus ir atsiskaityti būtent įmonės nuosavybe. Kuo daugiau startuolis pasiekia, tuo brangesnė yra jo nuosavybė, palyginti su pinigais“, – pasakoja I. Laursas.

Anot pašnekovo, iš pradžių viskas, ką turi startuolis, yra įsipareigojimas. Bendraįkūrėjo, įkūrėjo, darbuotojo įsipareigojimas tam tikrą laiką vystyti startuolio veiklą. Būsimasis darbas ir sudaro pagrindinę vertę. Kas antru atveju startuolis pradeda dirbti turėdamas minimalias investicijas. Tad galima sakyti, kad pradiniame etape startuolio vertė yra labai maža. Žinoma, startuolis tam ir dirba, kad didintų savo vertę, tad, praėjus metams ar dvejiems nuo pradžios, net ir nesant labai dideliam pelnui, startuolis vis tiek vertinamas milijonu eurų ar daugiau.

Tad svajojantiesiems apie dinamišką, inovatyvią veiklą prisijungimas prie startuolio yra puiki galimybė išnaudoti savo potencialą kaip tam tikros srities specialistui. Susidomėjusiesiems verta dalyvauti ir startuoliams organizuojamuose renginiuose. Vienas jų – „The Founders’ Day“, kuriame žmonės gali susitikti, susipažinti, sužinoti daugiau apie startuolių įkūrėjų karjerą ir pasidalyti idėjomis, nes tik taip sukuriamos įmonės, galinčios išaugti į didžiulės sėkmės istorijas.

Ekspertai

Ilja Laurs

Ilja Laurs

Įkūrėjas, valdybos pirmininkas / „Nextury Ventures”

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.