...

Nemokami eismo srautų, oro sąlygų ir apribojimų duomenys prieinami visiems: mokslui ir verslui

Verslas

2017.04.06

Autorius: Ieva Drungilaitė

Temos: , .

Nemokami eismo srautų, oro sąlygų ir apribojimų duomenys prieinami visiems: mokslui ir verslui

Kiekvienas norintysis gali neatlygintinai naudotis teikiama informacija apie eismo srautus, oro sąlygas, apribojimus. BFL/Vyginto Skaraičio nuotr.

Lietuvos automobilių kelių direkcija prie Susisiekimo ministerijos (toliau – LAKD) užsiima gražia ir naudinga iniciatyva. Kiekvienas norintysis gali neatlygintinai naudotis jų teikiama informacija apie eismo srautus, oro sąlygas, apribojimus. Šie duomenys, anot LAKD vadovo Egidijaus Skrodenio, kasmet tampa sėkmingai apgintų baigiamųjų darbų dalimi, praverčia mokslui ir verslui.

Prieinama visiems

Pašnekovas pastebi, kad laisvai prieinamų duomenų įvairovė išties gausi, o besinaudojančiųjų jais skaičius nuolat auga. Pateikiami duomenys gali labai padėti kuriant inovacijas, taip pat praversti moksliniams tyrimams, studentų darbams. Didžiulis srautas surenkamų pirminių duomenų gali būti panaudojamas įvairiems eksperimentams, siekiant išsiaiškinti tam tikrų veiksnių poveikį ir surasti tinkamiausius sprendimus, kurie vėliau gali išaugti net į inovatyvias idėjas ar verslus.

„Šiuo metu visuomenei teikiami atviri Valstybinės reikšmės kelių eismo informacinės sistemos kelių oro sąlygų stotelių, eismo intensyvumo skaitiklių ir eismo apribojimų duomenys; taip pat Valstybinės reikšmės kelių informacinės sistemos viršutinės kelio dangos vidutinio metinio paros eismo intensyvumo valstybinės reikšmės keliuose bei kiti GIS duomenys. Naudingi ir atvirai prieinami yra viešojo transporto kelionių duomenų informacinės sistemos „Vintra“ viešojo transporto kelionių duomenys“, – pasakoja E. Skrodenis (nuotr. kairėje).

 

„Informacija gali nevaržomai ir neatlygintinai naudotis įvairių mobiliųjų ar taikomųjų programų kūrėjai, mokslininkai ir studentai, privačių ir valstybinių įmonių darbuotojai bei kiti asmenys ar jų grupė.“

E. Skrodenis.

 

Anot jo, šia informacija nemokamai gali naudotis visi norintieji be jokių apribojimų, o sprendimas jais pasidalyti buvo priimtas, atsižvelgiant į vis augantį visuomenės poreikį, informacijos paiešką.

„Informacija gali nevaržomai ir neatlygintinai naudotis įvairių mobiliųjų ar taikomųjų programų kūrėjai, mokslininkai ir studentai, privačių ir valstybinių įmonių darbuotojai bei kiti asmenys ar jų grupė. Sprendimas dalytis duomenimis ir prisijungti prie atvirų duomenų iniciatyvos Lietuvoje buvo priimtas, atsižvelgus į tai, kad LAKD disponuojamų duomenų nuolat reikia mokslininkams ir studentams, privačių ir valstybinių įmonių darbuotojams bei LAKD partneriams iš Lietuvos bei užsienio“, – iniciatyvos pradžią prisimena LAKD vadovas.

Naudotis atsakingai

Nors duomenys yra laisvai prieinami, derėtų laikytis tam tikrų etikos normų ir nenaudoti jų piktybiškiems ketinimams. Sprendimas atverti turimus duomenis buvo priimtas norint pasitarnauti akademinei ir verslo bendruomenėms, todėl ši galimybė turėtų būti išnaudojama tinkamai.

„Atviri duomenys – tai duomenys, kuriuos bet kas gali laisvai panaudoti, pakartotinai naudoti ir platinti, daugių daugiausia patenkindamas reikalavimą nurodyti duomenų šaltinį ir reikalavimą pakartotinai naudoti duomenis tik tomis pačiomis sąlygomis. Už atvirų duomenų naudojimą atsako patys duomenų naudotojai“, – reikšmingą aspektą pabrėžia pašnekovas.

Atvirai prieinami duomenys tampa ne tik svarbia akademinės bendruomenės darbo dalimi. Jais nuolatinėje veikloje naudojasi įvairios tarnybos. Be to, vyksta aktyvus bendradarbiavimas su didžiulėmis užsienio bendrovėmis.

„LAKD duomenys kelerius metus iš eilės tampa sėkmingai apgintais akademiniais bakalauro, magistro ir net doktorantūros studijų darbais. LAKD duomenis savo kasdienėje veikloje naudoja Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba, Bendrasis pagalbos centras, Lietuvos policija bei SĮ „Susisiekimo paslaugos“. Taip pat LAKD duomenys teikiami tokioms didelėms įmonėms kaip „Google“ , „Waze“ ir „Here“. LAKD duomenys naudojami projektuojant komercinės ir rekreacinės paskirties statinius, planuojant vietinės reikšmės kelių plėtrą, miestų vystymo kryptis“, – atvirai prieinamų duomenų teikiama nauda džiaugiasi E. Skrodenis.

Visus laisvai prieinamus duomenis arba nuorodas į juos galima rasti šiose interneto svetainėse:

www.lakd.lt, www.eismoinfo.lt, www.opendata.lt ir http://opendata.gov.lt.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.