...

Sukūrė virtualų trenerį plaukikams

Verslas

2017.04.18

Autorius: Urtė Kasparavičiūtė

Temos: , .

Sukūrė virtualų trenerį plaukikams

„Ovao“ bendraįkūrėjai - Justinas Gasparovičius, Kamilė Butkevičiūtė ir Aldas Juronis. Asmeninio albumo nuotr.

Ovao“ – įmonė, kurianti dėvimus išmaniuosius įrenginius žmonėms, besidomintiems sportu, kurie padės stebėti pažangą ir siekti rezultatų. Idėjos sumanytojai Justinas Gasparovičius iš Jonavos (26) ir vilniečiai Kamilė Butkevičiūtė (27) bei Aldas Juronis (44) pirmiausiai savo technologiją pritaikė plaukimams. Jie įsitikinę, kad sukurta nemažai prietaisų, skirtų plaukikams treniruotis, bet jie nėra patogūs. „Todėl mes pradėjome kurti įrenginį, kuris būtų ne tik patogus, bet ir padėtų greičiau pasiekti savo treniruočių tikslų“, – apie su bendraminčiais sukurtą prietaisą pasakoja „Ovao“ bendraįkūrėjai.

Virtualus treneris ir jo spalvos

„Plaukimo metu visas kūnas dirba šimtu procentų ir bet koks pašalinis veiksmas trukdo treniruotis. Tad ieškojome būdų, kaip padėti plaukikams, jų tiesiogiai neišblaškant. Spalvos yra intuityvus informavimo būdas. Tam nereikia daug plaukiko pastangų suvokiant gaunamą informaciją – galima intuityviai suprasti, ką su ja daryti“, – paaiškina A. Juronis.

„Mes naudojame penkias spalvas, kurios sutampa su penkiais treniruotės intensyvumo lygiais, pradedant nuo mėlynos spalvos, reiškiančios mažiausią intensyvumą, ir baigiant raudona, nusakančia patį didžiausią intensyvumą. Tai nėra vien tik treniruotės intensyvumo demonstravimas. Pagrindinė mūsų įrenginio ypatybė – virtualus treneris, padedantis treniruotis. Prietaisas tiekiamas kartu su treniruočių programomis, kurias bus galima rasti mobiliojo telefono programėlėje“, – teigia „Ovao“ bendraįkūrėjai.

Paprašytas papasakoti, kaip veikia treniruočių programos, A. Juronis sako, kad programos bus skirtingų tipų, priklausančių nuo treniruotės tikslų: „Kiekvienas plaukikas turi skirtingus treniruočių tikslus. Vieni eina treniruotis, kad numestų svorio ir sudegintų nereikalingas kalorijas, kiti – kad pagerintų plaukimo rezultatus, tokius kaip greitis, nuotolio įveikimo laikas, grybšnio aktyvumas. Plaukikas galės pasirinkti konkrečią programą, įsikrauti prietaisą ir plaukimo metu efektyviau treniruotis, nes įrenginys, fiksuodamas esamą treniruotės intensyvumą, demonstruodamas skirtingas spalvas, padės pasiekti norimą rezultatą.“ Treniruočių programas komandai padeda kurti profesionalūs plaukimo treneriai.

Vienas pagrindinių parametrų, kurį kūrėjai naudoja treniruotės intensyvumui nustatyti, yra širdies ritmo matavimas. Tvirtindama prietaisą prie plaukimo akinių dirželio, komanda tais pačiais jutikliais pulsą matuoja nuo smilkinio arterijos.

Gimusi idėja ir biomedicinos inžinierių pagalba

 

„Per tam tikrą laiką inžinieriai, sukūrę pirmą produkto koncepciją, patvirtino, kad tokį prietaisą sukurti įmanoma.“

A. Juronis.

 

„Idėja sukurti tokio tipo prietaisą gimė vienam iš įmonės bendraįkūrėjų Iljai Laursui. Jis yra patyręs plaukikas, išbandęs begalę išmaniųjų prietaisų, tad suprato, jog dauguma įrenginių nėra patogūs ir tinkami plaukimui. Susiradęs mūsų dabartinius kolegas – biomedicinos inžinierius, pasiteiravo, ar įmanoma sukurti prietaisą, kurį būtų galima pritaisyti prie plaukimo akinių. Per tam tikrą laiką inžinieriai, sukūrę pirmą produkto koncepciją, patvirtino, kad tokį prietaisą sukurti įmanoma. Tada mes su Kamile prisijungėme prie komandos ir pradėjome plėtoti projektą“, – idėjos gimimą atskleidžia A. Juronis.

Tikslas – tapti pirmuoju pasirinkimu

„Ovao“ pradėjome kurti prieš metus. Mūsų tikslas – tapti pirmo pasirinkimo įmone tarp plaukikų prietaisų pasaulyje. Mes nesiorientuojame į Lietuvos rinką, esame susitelkę į tas šalis, kuriose plaukimas patenka į populiariausių sporto šakų penketuką. Tai pagrindinės didžiosios Europos valstybės, Kanada, Japonija, Australija, Amerika“, – vardija A. Juronis.

Bendraįkūrėjai pasakoja, kad šio prietaiso įsigyti šiuo metu neįmanoma, bet liepą jį žadama pristatyti platformoje „Kickstarter“, kad pritrauktų išankstinių užsakymų. „Plaukikai, kurie yra susidomėję šiuo įrenginiu, kviečiami registruotis mūsų puslapyje. Jiems suteiksime informaciją apie „Ovao“ išleidimo datą“, – teigia K. Butkevičiūtė. Prognozuojama pardavimo kaina – 189 eurai, bet „Kickstarter“ kampanijos metu prietaisui bus taikomos didelės nuolaidos.

Ateityje – ne tik plaukikų rinka

Paklaustas apie ateities perspektyvas su „Ovao“, A. Juronis tikina, kad tai tik pradžia. „Šiuo metu vyksta įrenginio patentavimo procesas. Atradome įrenginio tvirtinimo būdą, kuris puikiai tiktų ir prie kitų rūšių akinių. Svarbu, kad akiniai turėtų kietas ąseles. Kitaip tariant, „Ovao“ ateityje galės naudoti ne tik plaukikai, bet ir dviratininkai, bėgikai bei kitų sporto šakų atstovai. Be to, prietaiso bendraautoriai pabrėžia, kad šiuo metu jie ieško naujų komandos narių – programuotojų, kurie galėtų bendradarbiauti, tobulinant ir plėtojant įrenginio technines galimybes.

Komanda – vienas esminių dalykų, norint įgyvendinti idėją

Paprašytas padrąsinti jaunuosius verslininkus ir kūrėjus, A. Juronis teigia, kad svarbiausia – tinkama komunikacija. „Linkiu nenešioti idėjos savyje, o apie ją šnekėti su kuo daugiau žmonių, kad pasitvirtintų jos vertė. Idėja pati savaime nieko verta, jeigu nėra komandos“, – sako pašnekovas.

O K. Butkevičiūtė siūlo prisiminti, kad jaunieji verslininkai kuria produktus arba paslaugas būtent vartotojams: „Svarbiausia būti drąsiems ir atsiminti, kad mes neišradinėjame dviračio, o norime sukurti produktą, kuris išspręstų tam tikrą problemą mūsų auditorijoje.“

Ekspertai

Ilja Laurs

Ilja Laurs

Įkūrėjas, valdybos pirmininkas / „Nextury Ventures”

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.