...

Lietuviai minios finansavime turi tikrai kuo pasigirti – vienai kampanijai pavyko surinkti beveik 5 mln. eurų

Verslas

2017.05.09

Autorius: Simona Kvederytė

Temos: , .

Lietuviai minios finansavime turi tikrai kuo pasigirti – vienai kampanijai pavyko surinkti beveik 5 mln. eurų

„BZN start“ įkūrėja - Živilė Baubonienė. BFL nuotr.

Jaunų verslininkų idėjoms užtrenktos banko durys – ne pabaiga. Išgelbėti gali minios finansavimo platformos (angl. crowdfunding). Jungtinėse Amerikos Valstijose vien pernai buvo pradėta 150 tūkst. kampanijų, kurių metu ne vienas jaunas verslas iš interneto vartotojų pritraukė ne tik tūkstančius, bet ir milijonus dolerių. O žemiau esančiame paveiksliuke galite matyti sėkmingiausias kampanijas.

Lietuviai aktyvūs

Minios finansavimas – galimybė įvairiose interneto platformose užregistruoti savo verslo idėją, ją populiarinti, pasiūlymais ir dovanomis skatinti vartotojus būsimą verslą paremti pinigais. Taip surinktą sumą galima skirti verslui sukurti ir idėjoms įgyvendinti.

 

„Tai jiems padėjo pasiekti ne tik sėkmė, bet ir labai aiškus bei nuoseklus verslo plėtros modelis“

Ž. Baubonienė.

 

Minios finansavimo platformos populiarios JAV, tačiau vis garsiau beldžiasi ir į Lietuvos duris. Taip mano portalo „BZN start“ įkūrėja Živilė Baubonienė. Jos teigimu, vienoje minios finansavimo platformų www.kickstarter.com galima rasti bent 97 lietuvių inicijuotus projektus. Apie 40 proc. jų pasiekė tikslą – surinko nusistatytą sumą ar net dar daugiau. Verslo idėjoms įgyvendinti lėšų lietuviai pritraukia ir platformoje www.indiegogo.com, tačiau ten tautiečių projektų mažiau.

„Galiu drąsiai sakyti, kad Lietuva turi kuo pasigirti! Tik lietuviams pavyko surinkti neįtikėtinai dideles sumas ir užsidėti lyderio karūną, kuri, tikėtina, yra didžiausia per visą istoriją Šiaurės Europos regione. Pavyzdžiui, jaunuoliai, sukūrę prabangius laikrodžius „Filippo Loreti“, 2016 m. per 29 dienas su paleista kampanija surinko 4,8 mln. eurų. Nors jų tikslas tebuvo 20 tūkst. eurų. Tai jiems padėjo pasiekti ne tik sėkmė, bet ir labai aiškus bei nuoseklus verslo plėtros modelis“, – pasakoja verslininkė.

Palaikytojai remia tik geras idėjas

Ž. Baubonienė priduria, kad lietuviams fantazijos netrūksta. Į minios finansavimo platformas keliamos įvairios idėjos nuo filmų ir fotoalbumų kūrimo iki dviračių laikiklių, baldų, šašlykinių, IT sprendimų, marškinėlių. Pašnekovės teigimu, projektų kokybė auga – projektai visuomenei pateikiami tik atlikus labai kruopščius namų darbus. Mat, norint pasiekti gerų rezultatų, reikia itin atsakingai ir gerai viską apgalvoti, pasirengti valdyti procesus ir juos įgyvendinti.

„Registruodamas turi papasakoti savo idėją ir kaip, kokiais etapais ketini ją įgyvendinti, reklamuoti ir panaudoti pinigus. Viskas turi būti aišku, skaidru ir logiška. Negali prašyti iš oro peštos sumos. Pagrindimas ir suvokimas, kokiais etapais ir sąnaudomis bus kuriamas produktas, svarbus kiekvienam finansuotojui“, – aiškina verslininkė.

Svarbu bandyti

Pasak Ž. Baubonienės, Lietuvoje minios finansavimo pradžia yra 2011 metai. Tada lietuviai pirmą kartą išbandė jėgas ir šalyje pradėjo skleisti tokios galimybės žinutę. Verslininkė pabrėžia, kad tokios platformos unikalios. Svarbu idėjai pritraukti kitų pinigus – už tai nereikia atiduoti jokios nuosavybės teisių, užtenka mainais už skirtą sumą aukotojui pasiūlyti įsigyti ateityje planuojamas sukurti prekes ar paslaugas.

„Minios finansavimas teikia daugybę galimybių. Sukuri vaizdo klipą, jį žmonės pamato ir tave paremia. Už surinktus pinigus kuri realų produktą. Žinoma, svarbu platformoje pateikiant savo projektą pasirinkti laikotarpį, per kurį planuoji pasiekti užsibrėžtą rezultatą, t. y. surinkti pinigų sumą, pritraukti finansuotojų, vadinamų rėmėjais. Taip pat reikia pasirinkti, kokiomis sumomis kviesi ir priimsi finansavimą (angl. pledge) ir ką už tą sumą pasiūlysi mainais“, – apie platformų veikimą pasakoja Ž. Baubonienė.

Svarbu žinoti, kad platformoje „Kickstarter“ pinigus verslininkas gali gauti tik tuo atveju, jei surenka nustatytą sumą. O platformoje „Indiegogo“ yra dvi galimybės: modelis su nustatyta surinkta suma arba būdas, kai verslininkas pinigus gauna, neatsižvelgiant į rezultatus.

„Minios finansavimo platformos – matyt, pati geriausia galimybė ne tik gauti pinigų, bet ir išbandyti save bei pasitikrinti idėją. Svarbiausia pasiruošti ir nebijoti. Pasiseks ar ne, tai bus patirtis, kurios ant pečių nešioti nereikės. Ji tik duos puikių žinių tolesniems projektams įgyvendinti“, – įsitikinusi Ž. Baubonienė.

Ekspertai

Dr. Živilė Glaveckaitė

Dr. Živilė Glaveckaitė

„bzn start” įkūrėja, vadovė. / UAB „Glaveckaitė Media”

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.