...

Sukūrė galimybę Lietuvoje rinktis vaistus pagal savo DNR

Verslas

2017.06.29

Autorius: Ieva Drungilaitė

Temos: , .

Sukūrė galimybę Lietuvoje rinktis vaistus pagal savo DNR

„Genotipas.lt„ įkūrėjas Marius Savickas Asmeninio albumo nuotr.

Vilnietis Marius Savickas (40), dar siekdamas molekulinės biologijos magistro, svarstė apie nuosavą verslą. Ilgainiui vizija susiformavo ir dabar, jau apie metus, M. Savickas valdo įmonę „Genotipas.lt“, kurios pagrindinis tikslas – pritaikyti pacientui vaistus, remiantis DNR.

Idėja konferencijoje

Iš karto po studijų M. Savickas įsidarbino su mokslinių tyrimų sritimi susijusių pardavimų įmonėje, todėl turėjo galimybę matyti naujausias medicinos tendencijas, pažinti esminius rinkos poreikius. Genotipo vizija, anot pašnekovo, jį aplankė konferencijos metu.

„Idėja kurti platformą „Genotipas.lt“, skirtą individualiai vaistams parinkti pagal paciento genotipą, gimė apsilankius tarptautinėje AACC (angl. American Association for Clinical Chemistry) konferencijoje, skirtoje klinikinei patologijai. Šioje konferencijoje ir sutikau vaistų toleravimo tyrimus jau kelerius metus Amerikoje teikusią kompaniją, vieną iš farmakogenetinių tyrimų teikėjų pasaulinių lyderių. Susipažinau su tyrimo galimybėmis ir įsitikinau, kad taip galima padėti daugumai sunkių ligonių pasveikti, parinkti tinkamus vaistus sergantiesiems psichikos sutrikimais, onkologinėmis ir kardiologinėmis bei daug kitų ligų“, – pasakoja M. Savickas.

Būta dvejonių

Imtis veiklos pašnekovas ryžosi ne iš karto. Jį baugino konservatyvi rinka. Be to, tyrimai, leidžiantys pritaikyti vaistus pagal individualų DNR, yra brangūs ir kol kas nekompensuojami, tad tai didino verslo riziką.

„Šiandien pacientai patys moka už tyrimą, tačiau, atlikęs tyrimą ir gavęs rekomenduojamų veikliųjų medžiagų sąrašą, žmogus sutaupo gydydamasis. Vaistai mus veikia nevienodai dėl skirtingų genų mutacijų – pokyčių konkretaus žmogaus DNR grandinėje. Kaip nustatė mokslininkai, tik 8 proc. žmonių neturi genų pakitimų ir gali būti gydomi standartiškai. Maždaug 42 proc. populiacijos turi bent vieno geno mutacijų, 50 proc. – dviejų arba trijų genų pakitimus. Šie DNR pokyčiai nulemia skirtingą organizmo gebėjimą įsisavinti vaistus, dėl jų kai kuriems žmonėms vaistai kelia didelį šalutinį poveikį, yra toksiški arba visai neveikia. Pasaulinė praktika rodo, kad šalyse, kur vaistų toleravimo tyrimai yra kompensuojami, tai leidžia sveikatos apsaugos sistemai sutaupyti, nes sumažėja lovadienių skaičius gydymosi įstaigose, mažiau išleidžiama ir medikamentams. Dabar stengiamės žmones supažindinti ne tik su tyrimu, bet ir su personalizuota – konkrečiam pacientui pritaikyta – medicina“, – pasakoja pašnekovas.

Sulaukė apdovanojimo

Sudėtingo verslo idėjai išgryninti prireikė dvejų metų, vėliau dar vieni buvo skirti paruošiamiesiems darbams, tačiau įdirbis nenuėjo veltui.

 

„Roterdamo Erasmus universitetas paskaičiavo, kad, įsidiegę vaistų toleravimo tyrimą, vidutiniškai per metus sutaupo apie 350 tūkst. eurų, kuriuos anksčiau išleisdavo vaistams.“

M. Savickas.

 

„Gavome metų paslaugos apdovanojimą. Tai pirmas ir, tikimės, ne paskutinis mūsų darbo įvertinimas, motyvuojantis judėti į priekį. Nuolat bendraujame su gydytojais specialistais, jaučiame jų susidomėjimą ir palaikymą. Taip pat „Facebook“ platformoje atsakome į rūpimus pacientams klausimus, iš kurių galime spręsti apie paslaugos poreikį. Vis dėlto pats svarbiausias apdovanojimas – pacientų sėkmės istorijos. Jos ypač motyvuoja visą mūsų komandą“, – džiaugiasi pašnekovas.

Draugystė su Roterdamo Erasmus universitetu – tai dar viena priežastis, kodėl M. Savickas besąlygiškai daug jėgų atiduoda darbui ir tiki savo verslo sėkme.

„Šioje labai stiprioje mokslo ir medicinos įstaigoje, kur, kaip ir mūsų universitetinėse ligoninėse, gydomi sunkiausi pacientai, farmakogenetinis DNR tyrimas yra įdiegtas kaip privalomas tyrimas prieš skiriant vaistus. Beje, Roterdamo Erasmus universitetas paskaičiavo, kad, įsidiegę vaistų toleravimo tyrimą, vidutiniškai per metus sutaupo apie 350 tūkst. eurų, kuriuos anksčiau išleisdavo vaistams“, – teigia pašnekovas.

Ateities darbai

Viena iš „Genotipas.lt“ misijų – padaryti paslaugą prieinamą kiekvienam žmogui. Kai kuriais atvejais tinkamas ir spartus vaistų parinkimas gali lemti žmogaus likimą.

„Mūsų paslaugomis naudojasi įvairiausio amžiaus, socialinės padėties žmonės. Atlikus vaistų toleravimo tyrimą ir tinkamai parinkus medikamentinį gydymą, psichikos sutrikimą galima sustabdyti pačioje jo pradžioje. Bandant vaistus paskirti bandymo ir klaidos principu, liga progresuoja, gydymas užsitęsia, organizmas patiria didelę žalą. Kai kurių ligų, pavyzdžiui, psichikos sutrikimų, atveju neefektyvus, užsitęsęs gydymas lemia negrįžtamus neigiamus organizmo pokyčius, „iškritimą“ iš darbo rinkos. Lietuvoje, kaip ir daugelyje didelės rizikos šalių, aterosklerozė įgavo sunkiai valdomos epidemijos mastą. Tokio vaisto kaip varfarinas suvartojimas per pastarąjį penkmetį išaugo beveik dvigubai. Nors šis vaistas skiriamas remiantis tomis pačiomis indikacijomis, jo efektyvumas pacientams būna skirtingas ir dažnai visiškai kitoks, nei tikėtasi. Pacientas gali visiškai nejausti vaistų poveikio, gali jausti jį labai nežymiai; taip pat daliai pacientų gali pasireikšti nepageidaujamas poveikis. Netinkamai parinkus kardiologinį gydymą, pacientas gali mirti. Šalutiniai reiškiniai, patiriami taikant medikamentinį gydymą, – tai signalas, kad jį vertėtų keisti individualiai, pagal žmogaus DNR kodą“, – įsitikinęs M. Savickas.

„Artimiausiuose planuose – prognostinis tyrimas PROSIGNA krūties vėžio chemoterapiniam gydymui parinkti. Tai visiška naujiena, iki šiol buvusi neprieinama Lietuvos pacientams. Gydyti skirtų paslaugų įvedimas į rinką yra gana sudėtingas, nes technologija turi atitikti daug reikalavimų, standartų, būti patvirtinta daugybės instancijų. Sėkmingai baigiame sutvarkyti visus reikalingus dokumentus, tad jau greitai PROSIGNA įranga pradės veikti laboratorijoje Lietuvoje. Toliau Genotipo planuose – gimdyvėms labai aktualaus neinvazinio prenatalinio tyrimo (NIPT) įsidiegimas“, – naujoves pristato pašnekovas.

Džiaugdamasis juos aplankiusia sėkme, M. Savickas pataria visiems pradedantiems nuosavus verslus neleisti idėjoms užsnūsti. Anot jo, reikia ieškoti investuotojų, tikėti savo sėkme ir laukti, kol po ilgo ir sunkaus darbo aplankys sėkmė.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.