...

Kaip investuotojas atpažįsta sėkmingą idėją ir kada ryžtasi ją finansuoti?

Verslas

2017.07.03

Autorius: Kristina Augustinaitė

Temos: , , .

Kaip investuotojas atpažįsta sėkmingą idėją ir kada ryžtasi ją finansuoti?

„Nextury Ventures“ generalinis direktorius - Mindaugas Glodas. BFL/Kęstučio Vanago nuotr.

„Startuoliai ieško investuotojų, kurie jais patikėtų, nors galbūt pelno iškart nebus, tačiau vėliau bus sukurta didžiulė vertė, kurią ilgainiui galima realizuoti“, – įsitikinęs rizikos kapitalo fondo „Nextury Ventures“ generalinis direktorius ir bendraįkūrėjis Mindaugas Glodas, jauno verslo forume „#LAUNCH 2017“ prisipažinęs, kad neturi atsakymo į klausimą, kaip investuotojas atpažįsta sėkmingą idėją, nes paprasčiausiai nėra dviejų skirtingų investuotojų. Pasak pranešėjo, investavimo priežastys, dėl kurių investuojama į jaunus verslus, yra labai įvairios.

 

Ankstesnės investicijos atneša didesnę grąžą

Rizikos kapitalo fondas „Nextury Ventures“, investuojantis į ankstyvuosius verslo etapus, jau yra investavęs į daugiau nei 20 startuolių, veikiančių įvairiose srityse. „Kuo anksčiau investuoji į jauną verslą, tuo didesnės grąžos pavyksta sulaukti iš sėkmingos investicijos, neatsižvelgiant į aukštą pradinę riziką“, – teigė M. Glodas.

Pasak „Nextury Ventures“ generalinio direktoriaus, vienas pagrindinių startuoliams būdingų tikslų – sukurti kuo didesnę vertę, nesivaikant trumpalaikės naudos. „Kiekvieną verslą rizikos kapitalo investuotojai vertina kaip prekę, kurią perki pigiai ir vėliau parduodi brangiai. Vis dėlto visos įsitraukusios šalys turi įdėti daug darbo, kad ši investicija atsipirktų“, – sakė pranešėjas. Pasak M. Glodo, startuolio vertės realizavimas įvyksta, kai jauną verslą įsigyja kita bendrovė arba išeinama į akcijų biržą.

Panašūs verslai sulaukia skirtingo finansinio įvertinimo

 

„Pritraukus finansavimą, svarbu, kad jis būtų panaudotas tikslingai ir labai greitai, nes investuotojas nori investuoti į projektą, kuris sukurs vertę, užuot leidęs verslui tiesiog išgyventi tam tikrą laiką.“

M. Glodas.

 

Kiekvieno startuolio tikslas – savo siauroje nišoje tapti geriausiam ir sulaukti finansiškai geriausio įvertinimo. Pasak pranešėjo, komandos veržlumas, susitelkimas į tikslo siekimą ir sėkmės elementas lemia, kad panašiai startavę ir panašiomis sąlygomis kurti verslai gali sulaukti finansiškai labai skirtingo įvertinimo, o šie skirtumai gali siekti net dešimtis kartų. „Nextury Ventures“ generalinis direktorius atkreipė dėmesį, kad daug lietuviškų verslų buvo sukurti be jokių pradinių finansinių investicijų – tiesiog turint idėją, stengiantis ją įgyvendinti ir visą laisvą laiką skiriant šiam tikslui. „Pritraukus finansavimą, svarbu, kad jis būtų panaudotas tikslingai ir labai greitai, nes investuotojas nori investuoti į projektą, kuris sukurs vertę, užuot leidęs verslui tiesiog išgyventi tam tikrą laiką“, – sakė M. Glodas. Pranešėjo teigimu, gavus investavimą reikia nuodugnaus plano, kaip greitai ir efektyviai panaudoti investuotas lėšas.

Akceleratorių teikiamos galimybės

Pasak „Nextury Ventures“ generalinio direktoriaus, minios finansavimo platformos yra labai gera priemonė, skatinanti jaunų verslų vystymąsi ir plėtrą, tačiau kartu šis finansavimo modelis yra labai sudėtingas, jam reikia itin specifinių žinių. Be to, forumo pranešėjas teigiamai įvertino dalyvavimą startuolių akceleratoriuose, kurie nėra investavimo priemonė ir neprilygsta investuotojams, tačiau savo ruožtu jie investuotoja į startuolius savo žiniomis ir jaunų verslų akiračio plėtimu. Anot M. Glodo, jaunų verslų kūrėjams reikėtų vengti tokių akceleratorių, kurie reikalauja, kad startuoliai, norėdami į juos pakliūti, susimokėtų, nes tai nieko bendra neturi su investavimu į jauną verslą. Kita vertus, esama ir tokių akceleratorių, kurie šiek tiek investuoja į jauną verslą pirmajame jo vystymosi etape. Rizikos kapitalo fondo „Nextury Ventures“ generalinis direktorius jaunų verslų kūrėjams patarė vykti į tarptautinius akceleratorius, suteikiančius naudingų praktinių žinių ir geresnį verslo vystymo bei plėtros suvokimą. Pranešėjas apgailestavo, kad Lietuvoje kol kas nėra sėkmingai veikiančių akceleratorių.

Verslo angelai atveria daugiau durų

„Vakaruose dauguma startuolių naudojasi verslo angelų paslaugomis, kai nebepajėgia visko padaryti patys, todėl jiems reikalingi išoriniai resursai, tačiau šie jauni verslai dar nėra įdomūs rimtiems rizikos kapitalo žaidėjams“, – pasakojo M. Glodas. Jo teigimu, verslo angelai jauniems verslams suteikia pažinčių, kontaktų ir geresnį supratimą, kaip veikia verslas. Pasak „Nextury Ventures“ generalinio direktoriaus, pasitelkus verslo angelus, investuojami gana nedideli pinigai, be to, startuoliams tampa lengviau praverti duris einant pas rizikos kapitalo žaidėjus, kurie labai vertina verslo patirtį, patikimumą ir verslo istoriją. Pranešėjas atkreipė dėmesį, kad šios kategorijos investuotojų Lietuvoje nėra daug, jie yra išsibarstę ir aiškiai neparodo, kad užsiima šia veikla. Kita vertus, M. Glodas priminė, kad jaunų verslų kūrėjai verslo angelų gali taip pat ieškoti ir užsienyje.

Rizikos fondų tikslai ir strategijos

Apžvelgdamas rizikos kapitalo fondų veiklą, „Nextury Ventures“ generalinis direktorius pabrėžė, kad pirmiausia jauniems verslams svarbu išsiaiškinti investicinio fondo tikslus. Pasak pranešėjo, daugelį Lietuvoje veikiančių investicinių fondų domina investicijos į verslą, siekiančios nuo 500 tūkst. iki 1 mln. eurų. Vis dėlto M. Glodas atkreipė dėmesį, kad yra keletas fondų, tokių kaip „Practica Capital“, kurie nukreipti investuoti į ankstyvąsias verslo kūrimo ir plėtros stadijas. Pasak pranešėjo, lietuviški fondai neturi apribojimų, kokioje srityje turėtų būti kuriamas verslas, prašantis investicijų. Vis dėlto rizikos kapitalo fondai turi aiškią laiko skalę, kiek laiko jie gali investuoti į jauną verslą ir kiek laiko verslas gali naudotis investuotomis lėšomis, kad aiškiai matytųsi, jog fondas uždirbo ir gali atsiskaityti su savo investuotojais.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.