...

Gardėsių kūrėjos susitelkusios į ieškančius sveikiausių

Verslas

2017.09.13

Autorius: Loreta Lileikienė

Temos: .

Gardėsių kūrėjos susitelkusios į ieškančius sveikiausių

Eglė Karpavičiūtė ir Renata Petraitytė. Asmeninio albumo nuotr.

Sveikų saldumynų „Skanu nu“ sumanytojos, Kaune gyvenančios Eglė Karpavičiūtė (24) ir Renata Petraitytė (23) kol kas viską gamina vienos pačios, tačiau ateityje ketina ieškoti ir pagalbininkų dėl juntamai didėjančios paklausos. Pasak verslininkių, nuolatos didėja žmonių sąmoningumas ir susidomėjimas sveikesne mityba.

Vienu iš didesnių veiklos pradžios iššūkių saldumynų kūrėjos vadina verslo pradžiai tinkamų patalpų susiradimą ir jų įsirengimą taip, kad atitiktų visus reikalavimus, kurių yra išties labai daug – prireikė daug pastangų ir dar daugiau kantrybės.

Yra ką veikti

Saldaus projekto autorės pasakoja, kad veikti tikrai turi ką. „Reikia išties didelių ir ilgų paieškų, kad atrastume geriausius produktus. Nemažai tenka išbandyti pačioms, kol gaminiai atitinka mūsų norimą kokybę ir galima juos pristatyti klientams. Gamindamos savo produktus bendradarbiaujame ir su lietuviškais verslais, kurie myli savo darbą ir siūlo gerą produktą. Pavyzdžiui, savo saldumynams naudojame tik lietuvišką riešutų sviestą „Sviestas sviestuotas“. Gaminame tik iš aukštos kokybės produktų, džiovintų bei liofilizuotų vaisių ir uogų, riešutų, sėklų, prieskonių ir kitų produktų“, – pasakoja kaunietės.

„Skanu nu“ asortimentą sudaro dvi saldumynų linijos, šiuo metu sparčiai dirbama ties trečia – merginos tikisi pradėti ja prekiauti dar iki Kalėdų. Šių skanėstų įsigyti galima tiesiogiai, taip pat Kaune įsikūrusiuose sulčių baruose „Žalia pupa“, „Žali namai“.

Po studijų užsienyje susitiko Kaune

E. Karpavičiūtė mokėsi Biržų „Saulės“ gimnazijoje, baigė kūrybinių industrijų bakalauro studijas VGTU. Jos kolegė R. Petraitytė baigė Šeduvos gimnaziją ir rinkodaros bei finansų studijas KTU. Abi išbandė ir pirmuosius darbus. Renata darbo patirties įgijo studijų metais, Eglės pirmieji darbai buvo tėvų įmonėse.

Studijuodamos abi merginos buvo išvykusios į Kroatiją pagal studijų mainų programas. Beje, iki tol jos nebuvo pažįstamos. „Teko bendrauti su Egle prieš išvykstant socialiniame tinkle ir tąkart maniau, kad tikrai nebūsime artimos. Eglė pasirodė visai kitokio tipo žmogus nei aš, tačiau po pirmo realaus mūsų susitikimo pakeičiau savo nuomonę – atradome bendrų temų, pomėgių. Mūsų bendravimas realiai prasidėjo nuo pašnekesių apie sveikatą, sveiką maistą, sportą. Grįžusios po studijų Kroatijoje pasinėrėme į gyvenimą ir kiek primiršome viena kitą, kol Eglė „emigravo“ iš Vilniaus į Kauną. Išėjusi iš darbo džiaugėsi, kad turi daug laiko savirealizacijai, atvedusiai iki maisto gamybos“, – apie pažinties saitus pasakoja R. Petraitytė.

E. Karpavičiūtė patvirtina, kad būtent tas laisvas laikas ir erdvė saviraiškai jai leido atrasti naują hobį – maisto gamybą, tiksliau – saldumynų gamybą: „Studijų programos „Erasmus“ metu atradau sveiką gyvenseną, tad grįžusi suderinau ir viena, ir kita – racione atsirado pačios gamintų sveikų saldumynų. Po kiek laiko pasirodė, kad iš šio hobio gali išeiti šis tas daugiau.“

Verta turėti bent vieną bendramintį

Kai gimė idėja, Eglei reikėjo būtinai rasti kompanionę. „Viena nebūčiau nieko padariusi, nes tiesiog ne taip linksma, – ir juokais, ir rimtai sako Eglė. – Visa mūsų pradžia buvo be galo smagi, ilgi vakarai prie idėjų, receptų kūrimo, pasvajojimo apie ateitį. Labai verta pradedant verslą ar bet kokį projektą turėti bent vieną bendramintį, nes reikia įkvėpimo, pasitarimų, vienam būtų liūdna ir sudėtinga.“

 

„Reikia žiūrėti į viską kaip į žaidimą, tai yra neįkainojama socialinio gyvenimo pamoka ir savęs pažinimas.“

E. Karpavičiūtė.

 

E. Karpavičiūtė prisimena, kad tekdavo atremti skeptikų replikas: o ką darysit su savo patalpomis, kai nepavyks su saldumynais? Arba: ar čia kas nors iš jūsų pirks – močiutės abejonė. Tačiau beveik visi artimieji ir draugai jaunąsias verslininkes stipriai palaikė, domėjosi visu procesu, rekomenduodavo mus, tapo vaikščiojančia „Skanu nu“ reklama. „Man atrodo, – sako Eglė, – kad kai pradedi daryti tai, kas iš tiesų patinka, visata siunčia ženklus. Negalėdavom atsistebėti, kai saldumynų užsisakę mūsų klientai siųsdavo padėkos žinutes „Kaip skanu!“ ir dėkodavo.“

Abi saldaus verslo partnerės patenkintos, kad šiame versle labai daug erdvės kūrybai – nuo komunikacijos stiliaus, dizaino, pakuočių iki receptų kūrimo, gaminių pateikimo fotosesijomis, reklamos projektų.

Tiems, kurie ieško savo verslo kelių, „Skanu nu“ sumanytojos linki stengtis neprarasti motyvacijos patyrus pirmąją nesėkmę. Eglė ir Renata įsitikinusios, kad tai tik gera pamoka ateičiai, kad būtų priimami realesni ir labiau apgalvoti sprendimai.

E. Karpavičiūtė priduria, kad ji apskritai yra už tai, kad pirma būtų drąsiai daroma, o tik tada galvojama. „Jeigu būtume pirmiausia tūkstantį kartų viską apgalvojusios, nebūtume net pradėjusios veikti. Kuo daugiau galvoji – tuo baisiau, – teigia Eglė. – Reikia žiūrėti į viską kaip į žaidimą, tai yra neįkainojama socialinio gyvenimo pamoka ir savęs pažinimas.“

„Skanu nu“

328-1505282401-250774.jpg 328-1505282401-967209.jpg 328-1505282401-798323.jpg 328-1505282401-960751.jpg 328-1505282401-479624.jpg 328-1505282401-385294.jpg 328-1505282401-414576.jpg 328-1505282401-752771.jpg 328-1505282401-941979.jpg

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.