...

Programavimo mokykla, keičianti gyvenimo kelią

Verslas

2017.10.02

Autorius: Veronika Bielinė

Temos: , .

Programavimo mokykla, keičianti gyvenimo kelią

Julija Rimšelė. Asmeninio albumo nuotr.

Prasmės ir „svorio“ paieškos veikloje Juliją Rimšelę iš mados sferos atvedė į IT sritį, kuriai nuolatos juto trauką. Prieš dvejus metus tai ir paskatino padėti pamatus „Vilnius Coding School“ programavimo mokyklos startui. Šiandien programavimo mokyklos, orientuotos į persikvalifikavimo skatinimą, veikla išsiplėtė iki Kauno, Klaipėdos, Rygos padalinių, o jos įkūrėja neslepia turinti plėtros planų ir kitose Europos šalyse.

Nori žmonėms duoti meškerę, o ne žuvį

Penkerius metus sėkmingai vadovavusi savo įkurtai drabužių el. parduotuvei J. Rimšelė pajuto, jog ši veikla neneša jai džiaugsmo ir nebesuteikia emocinės grąžos. „Esu iš tų žmonių, kurie prie savo projektų dirba labai daug, vienu metu daro daug darbų, nepaisydami, ar savaitgalis, ar vėlyvas vakaras, nes kurti kažką savo yra nuostabu. Deja, ilgainiui vis dažniau pradėjau galvoti apie emocinę grąžą – trūko „svorio“ tame, ką darau. Atėjo suvokimas, kad jei savo laiko, energijos ir entuziazmo skiriu daug, tai projektas turi būti vertingas, padėti žmonėms. Užsidegiau noru sukurti kažką, kas žmonėms duotų meškerę, o ne žuvį, nes geriausia pagalba yra padėti įsitvirtinti, rasti darbą“, – idėjos pradžia dalijasi J. Rimšelė, juokaudama, kad net buvo minčių įkurti gamyklą, jog būtų galima sukurti kuo daugiau darbo vietų.

Anot J. Rimšelės, jokia paslaptis, kad viena populiariausių temų, kalbant būtent apie IT sritį, kuri žavi jaunąją verslininkę, yra nuolatinis specialistų trūkumas. „Šiuo metu Lietuvoje veikiančios įmonės galėtų į darbą priimti bent 3000 programuotojų ir šis atotrūkis tarp paklausos ir pasiūlos toliau auga. Tad, beklausant pranešimo LOGIN konferencijoje, kaip viena įmonė entuziastingai siūlė spręsti šį IT specialistų trūkumą, atsivežant juos iš Ukrainos, toks pasiūlytas problemos sprendimo būdas pasirodė komplikuotas. Supratau, jog šią problemą reikia spręsti lokaliai, t. y. nepatenkintiems savo profesija Lietuvos gyventojams padėti persikvalifikuoti šalies viduje. Kristalizavosi mokyklos idėja, kuri ne tik didintų IT specialistų kiekį Lietuvoje, bet ir leistų žmonėms išbandyti naują sritį, įgauti aktualių rinkai žinių“, – prisimena programavimo mokyklos įkūrėja.

Startas – tinkamoje vietoje, tinkamu laiku

 

„Padedame nepatenkintiems profesijos pasirinkimu pakeisti kryptį, persiorientuoti į paklausią IT rinką.“

J. Rimšelė.

 

Ištyrusi Lietuvos mokymų rinką J. Rimšelė suprato, kad niša perkvalifikuoti suaugusiuosius yra atvira. „Tuo metu, kai pradėjome veiklą, suaugusiųjų poreikis išbandyti programavimą arba keisti karjerą buvo pribrendęs. Pradėjome labai tinkamu laiku, todėl projektas išsivystė greitai ir organiškai – užteko apie save paskelbti ir būti pasiekiamiems interneto paieškos sistemose. Žinoma, joks verslas negali būti sėkmingas be aiškiai apibrėžtos naudos ir ištesėto pažado klientui, todėl svarbu būti ne tik pirmu, bet ir išsiskiriančiu, nenuobodžiu bei turėti teisingą komandos kultūrą“, – sako J. Rimšelė.

Programavimo mokykla „Vilnius Coding School“ ir jos padaliniai Kaune, Klaipėdoje bei Rygoje yra skirti norintiems išbandyti programavimą arba norintiems keisti profesiją suaugusiems žmonėms. J. Rimšelė pabrėžia, kad tikslingai nėra dirbama su vaikais ar jaunimu. „Orientuojamės į neseniai baigusį universitetą studentą ar jau darbo patirties turintį žmogų. Padedame nepatenkintiems profesijos pasirinkimu pakeisti kryptį, persiorientuoti į paklausią IT rinką, tokiu būdu atrasti save ir turėti tikrai geras galimybes tiek prisijungti prie įdomių projektų, tiek gauti gana dideles pajamas.“

Pagrindinė mokyklos auditorija – persikvalifikuojantieji

Net 60 proc. programavimo mokyklos studentų į „Vilnius Coding School“ ateina norėdami keisti profesiją. „Pagrindinė mokyklos auditorija yra persikvalifikuojantys žmonės, todėl su jais didysis darbas, po pagrindinių mokymų, prasideda mūsų vidiniame Karjeros centre. Jei mokinys atsakingai mokėsi, gavo gerą lektorių įvertinimą, mes jam padedame surasti ir praktikos vietą, o jeigu matome, kad žmogui pritrūko žinių, nespėjo su studijų tempu, visada pasiūlome pakartoti kursą ar jo dalį nemokamai“, – atskleidžia mokyklos įkūrėja, pridurdama, jog ryšys su studentais yra palaikomas dar ilgai po mokymų baigimo, stengiantis puoselėti ir kurti IT bendruomenės dvasią.

Programavimo mokyklos įkūrėja pasakoja, kad Karjeros centre padedama pasirinkti programavimo kalbą, kryptį, o po mokymų – tinkamai parašyti CV, motyvacinį laišką ir pasiruošti darbo pokalbiui. „Atsižvelgdami į žmogaus lūkesčius darbo pozicijai ir programavimo kalbai, jam pasiūlome potencialius darbdavius, padedame suplanuoti ir darbo pokalbį su įmonės atstovais. Iš esmės, Karjeros centre esame su studentu nuo pradinio taško, pasirenkant mokymų kryptį, iki galutinio – praktikos ar darbo vieta įmonėje.“

Pasak verslininkės, įmonių vadovų ir personalo vadovų požiūris į persikvalifikuojančius ir pradedančius programuotojus yra dažniausiai labai teigiamas: „Įmonės linkusios augintis darbuotoją, iš pradžių jam patikint paprastesnes užduotis, kurių patyrusiam programuotojui niekas nebeduoda. Be to, persikvalifikuojančiųjų motyvacija itin didelė, lojalumas įmonei – taip pat“, – vardija J. Rimšelė.

Rinka ir paklausa padiktavo greitą bei intensyvų mokymosi procesą

„Mūsų lektoriai – tai programuotojai, dirbantys IT įmonėse, arba turintys nuosavą verslą, todėl ir mokymai, nors ir skirti pradedantiesiems, labiau orientuoti į praktiką, sudarant panašias į realią darbo aplinką užduotis, projektus. Mokymų laikas bei trukmė pritaikyti prie skirtingų poreikių žmonių ir trunka nuo vieno intensyvaus savaitgalio iki kelių intensyvių mėnesių – rinkos ir poreikio sąlygos diktuoja greitą bei intensyvų mokymosi procesą, – sako J. Rimšelė. – Būtent gerų programavimo pagrindų ir sąžiningo darbo namuose pakanka, jog būtų žengtas pirmasis žingsnis į naujas karjeros galimybes. Mūsų beveik 2 metų patirtis ir šiandieninės tendencijos rodo, kad būtent toks mokymo modelis yra naudingiausias. Mokomasi tik klasėje, (neskaičiuojant namų darbų), su lektoriumi, neištempiant kurso iki pusės metų ar ilgiau. Toliau žmogus gali sėkmingai mokytis savarankiškai ir, idealiu atveju, pradėti dirbti su realiais projektais įmonėje.“

Visiems, dvejojantiems, ar jų dabartinė profesija yra tinkama ir svarstantiems, kokiu keliu toliau eiti J. Rimšelė linki būti drąsesniems: „Viską gyvenime gali įvertinti tik pabandęs – ar tai būtų programavimas, ar naujas verslas – nėra geresnės investicijos į save, nei išmokti kažką naujo. Esu įsitikinusi, jog raktas į idėjos sėkmę yra kruopštus pasiruošimas, mąstymas iš vartotojo perspektyvos – ne tai, ką norėčiau sukurti aš, bet ko iš tiesų reikia žmogui ir kaip aš geriausiai galiu tai išpildyti.“ Pasak „Vilnius Coding School“ įkūrėjos, tik unikalaus produkto sukūrimas, nekopijuojant jau egzistuojančių idėjų, leidžia tapti ne tik lokaliu, bet ir globaliu žaidėju. Žinoma, būtinas ir kantrus, entuziastingas darbas.

„Vilnius Coding School“

336-1506922786-657284.jpg 336-1506922786-540565.jpg 336-1506922786-665713.jpg

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.