...

Pristatytos ir įvertintos inovatyvios idėjos, tarp jų ir du lietuviški projektai

Verslas

2017.10.06

Autorius: Kristina Augustinaitė

Temos: , .

Pristatytos ir įvertintos inovatyvios idėjos, tarp jų ir du lietuviški projektai

Simona Šimulytė. Dan Taylor nuotr.

2017 m. rugsėjo 29–30 d. didžiausiame pasaulyje startuolių bendradarbystės centre „Station F“ Paryžiuje rinkosi socialinio verslo entuziastai iš viso pasaulio, tarp jų ir lietuvaičiai. Čia vykusioje tarptautinėje konferencijoje „ChangeNow International Summit for Change“ pasisakė pranešėjai iš daugiau nei 20 šalių, o inovatyvūs verslininkai turėjo galimybę individualiai prisistatyti daugiau nei 100 investuotojų.

Galimybė užmegzti tarptautinius kontaktus

Renginyje apsilankė du inovatoriai iš Lietuvos, kurie „ChangeMakers’ON Challenge“ skelbtame socialiai atsakingų verslų konkurse buvo įvertinti kaip turintys sukūrę inovatyvius produktus, komerciškai gyvybingus verslo modelius ir augimo potencialą. Europos socialinio verslumo ugdymo ir inovatyvių studijų instituto direktorė Simona Šimulytė džiaugėsi, kad „ChangeMakers’ON“ įdirbis buvo pastebėtas: „Dalyvauti renginyje buvome pakviesti vieninteliai iš viso EEA regiono.“

Edukacinio projekto „Pradinukams.lt“ sumanytojas Julius Pauliukevičius ir grįžtamojo ryšio programėlės „Sype“ vadovas Dominykas Karpovičius džiaugėsi galimybe renginyje užmegzti tarptautinius kontaktus su pasaulinio lygio investuotojais ir sulaukti naudingų patarimų dėl tolesnės produkto plėtros.

Reikšmė Lietuvai

Pasak „Sype“ sumanytojo, kokybiški pranešimai apie edukaciją, susitikimai su investuotojais, jų grįžtamasis ryšys ne tik sustiprino verslo modelį, bet ir suteikė labai daug pozityvo toliau vystyti platformą didžiuosiuose pasaulio miestuose. „Galimybė pasikalbėti su „Adidas“ viceprezidentu apie pasaulinio verslo požiūrį į inovacijas ir kokią svarbą žmogiškieji mokslai, tokie kaip filosofija, istorija ir etnografija, joms daro, patvirtino mūsų vystomą kryptį. Be to, S. Šimulytės dalyvavimas diskusijoje buvo stiprus momentas Lietuvai, nes ji vienintelė iš visų dalyvių aiškiai pabrėžė Lietuvos pažangą ir galimybes verslui“, – teigė D. Karpovičius.

Pasak edukacinio projekto „Pradinukams.lt“ sumanytojo, renginys suteikė progą užmegzti kontaktus su viena komanda iš Prancūzijos, kuri papasakojo apie pačią švietimo sistemą ir esamus turinio sprendimus. „Konferencija padėjo tvirtus pamatus ir leido suprasti, kur link turi judėti švietimas ir kokias asmenybes turėtume ugdyti“, – pasakojo J. Pauliukevičius.

Skirtingas renginio sesijas iliustravusi „VisualMind.lt“ sumanytoja Agnė Rapalaitė taip pat sulaukė išskirtinio dėmesio iš renginio moderatorių bei dalyvių, nepaliaujamai fotografavusių jos atliktas kiekvienos sesijos vizualizacijas. „VisualMind.lt“ sumanytoja džiaugėsi proga tarptautiniu mastu paskleisti žinią apie savo atliekamas renginių vizualizacijas ir sulaukti itin teigiamos reakcijos iš auditorijos. „Geros emocijos, palaikymas ir noras pakeisti pasaulį – tokia atmosfera sklandė renginio koridoriuose ir socialiniuose tinkluose“, – sakė A. Rapalaitė.

Investavimo niša

Investavimo į pokyčius ir socialines inovacijas sesijoje dalyvavęs investuotojas ir bendrovės „Investir&+“ vadovas Nicolas Celier atkreipė dėmesį, kad investavimas į socialinius verslus vis dar tebėra niša, tačiau būtent socialiniai verslai, turintys ilgalaikę viziją, gali patraukti solidžių investuotojų dėmesį. Diskusijoje apie pozityvių pokyčių ekosistemos kūrimą dalyvavusi „ChangeMakers’ON“ organizatorė ir Europos socialinio verslumo ugdymo ir inovatyvių studijų instituto direktorė S. Šimulytė atkreipė dėmesį, kad socialiniams verslams svarbu suteikti kompleksinę pagrindinių verslo ekosistemos dalyvių paramą, užtikrinant verslui saugią aplinką, kuri motyvuotų kurti ir augti savo šalyje bei plėstis tarptautiniu mastu.

Inovacijos švietimo sistemoje

Švietimo sekcijoje kalbėjęs Saku Tuominenas teigė, kad mokyklos turi keistis taip pat sparčiai kaip keičiasi šių dienų pasaulis, nes priešingu atveju atotrūkis tarp šių dviejų pasaulių tik didės. Pranešėjas pristatė edukacinę platformą „Hundred“. Joje kasmet atrenkama 100 inovatorių švietimo srityje, kurių įdiegtos naujovės mokyklose yra pasiteisinusios bent vienus metus, o jų inovacijas galima sėkmingai perkelti į kitą aplinką.

Platformos „OpenClassroom“ atstovas Mathieu Nebra pasakojo apie galimybę mokytis nuotoliniu būdu padedant mentoriui ir įgyti konkrečių praktinių žinių, leidžiančių susirasti norimą darbą. „Jeigu užbaigus mokymosi programą nepavyks susirasti norimo darbo per šešis mėnesius, sumokėta įmoka bus grąžinama“, – atkreipė dėmesį M. Nebra.

Renginyje taip pat pristatytos kitos P2P mokymosi programos, tokios kaip „Ecole de Paris“ ir „Ecole 42“, kuriose mokytojus pakeičia fasilitatoriai, čia nebelieka pažymių, o mokymosi programas susikuria patys mokiniai.

Vartojimo įpročių keitimas

Vartotojų įpročius keičiančią mobiliąją programėlę „Too Good to Go“ pristačiusi Lucie Basch džiaugėsi, kad daugiau nei 1 tūkst. prekybos centrų ir restoranų sutinka vartotojams pasiūlyti galimybę pigiau įsigyti produktų, kurių galiojimo laikas yra besibaigiantis, o dalis surinktų lėšų skiriama maistui benamiams pirkti. Pasak projekto sumanytojos, tai nepaprastai sutelkia bendruomenę ir suteikia naudos visiems dalyviams.

Dar vieną įpročius keičiančią programėlę „90 jours“ pristatęs Elliotas Lepersas pasakojo, kaip mobilioji programėlė gali padėti tapti ekologiškesniems, kiekvieną dieną atliekant bent vieną ekologišką veiksmą. „Mūsų tikslas, kad programėlės naudotojai sėkmingai žengtų sunkiausią pirmąjį žingsnį ir įveiktų dienos iššūkį, skatinantį ekologišką gyvenseną“, – sakė E. Lepersas.

Raginimas veikti

Socialinių naujienų portalą „Playground“, skleidžiantį informaciją apie klimato kaitą, edukaciją, skurdo mažinimą ir sveikatos priežiūrą, pristačiusi Lilliana Arroyo atkreipė dėmesį, kad, užuot pasakoję istorijas, turėtume dažniau imtis konkrečių veiksmų ir kurti gyvenimą keičiančias istorijas (angl. storydoing). Pasak L. Arroyo, „Playground“ komanda turi viziją, kad kiekviename didžiajame informaciniame portale atsirastų mygtukas „Veikti“, kuris skatintų reaguoti į tai, kas vyksta aplinkui, ir imtis veiksmų, leidžiančių prisidėti prie teigiamų pokyčių bendruomenėje ir pasaulyje.

„ChangeNow International Summit for Change“ konferencija (Dan Taylor nuotr.)

338-1507284257-274073.jpg 338-1507284257-343936.jpg 338-1507284257-748772.jpg

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.