...

Asmeninis poreikis paskatino sukurti modernią elektroninę medicinos sistemą

Verslas

2017.10.24

Autorius: Dovilė Joneliūnienė

Temos: , .

Asmeninis poreikis paskatino sukurti modernią elektroninę medicinos sistemą

„Trinyte“ komanda. BFL/Vyginto Skaraičio nuotr.

Verslo idėja, kilusi iš asmeninio profesinio poreikio, šiandien ambicingai skinasi kelią elektroninio verslo rinkoje. Trejetas čia lyg simbolis ne tik pavadinime. Prie startuolio „Trinyte“ verslo vairo stovi trys bendraautoriai: dantų technikas ir dentalinis architektas, mentorius, lektorius Rolandas Andrijauskas, verslininkė, renginių prodiuserė, lektorė Jūratė Golochvoščiūtė-Andrijauskienė ir interneto kūrėjas Robertas Gustaitis. Paslauga orientuota būtent į tris vartotojus: pacientą, odontologą ir dantų techniką.

J. Golochvoščiūtė-Andrijauskienė pasakoja, kad verslo idėją paskatino asmeninis poreikis suvaldyti procesus jų valdomoje dantų technikų laboratorijoje „DTL Vilnius“. „Rolandas, kaip ir dauguma jo kolegų visame pasaulyje, nuolat dirbdavo laboratorijoje iki vėlumos, dažnai pristigdavo laiko, o ir pačios užsakymo realizacijos laiko prasme ne visada būdavo tokios sklandžios. Reikėjo pokyčių, todėl, pritaikius visas idėjas, atsirado nauja dantų protezų užsakymų ir gamybos planavimo sistema, ko anksčiau nėra buvę“, – verslo pradžią prisimena J. Golochvoščiūtė-Andrijauskienė. Pašnekovės teigimu, naudojant šią sistemą, dantų protezų gamybos našumas padidėjo dvigubai. Pradėjus domėtis kolegoms, nuspręsta sukurti visiems prieinamą įrankį odontologiniams procesams valdyti.

„Odontologija yra specifinė medicinos šaka. Ypač ortopedinė odontologija. Mums tenka suteikti ne tik sveikatos, bet ir grožio paslaugas. Ir tai vienu metu daro keli skirtingų sričių specialistai. Dėl šios priežasties ir sukūrėme „Trinyte“, kuri būtų naudinga trims naudotojams: pacientui, odontologui ir dantų technikui“, – sako J. Golochvoščiūtė-Andrijauskienė

Trejybę simbolizuojantis pavadinimas „Trinyte“ kilo idėjos bendraautoriui R. Andrijauskui. Verslininkai neabejoja, kad trejybė – prasmingas, gražus, lietuviškas simbolis. O asociacijų, pašnekovų teigimu, šis pavadinimas naudotojams sukelia labai įvairių – nuo lietuviškų juostų pynimo iki filmo „Matrica“ herojės Trinytės.

Komanda su šiuo projektu dirba jau septintus metus. Pirmuosius dvejus jie kaupė informaciją, kūrė procesus, juos tobulino ir sistemą naudojo savo reikmėms. Patvirtinus pasiteisinusią koncepciją, pastaruosius penkerius metus vyksta verslo paslaugos vystymas.

Nerimą kėlę pokyčiai sulaukė netikėto dėmesio

Verslo bendraįkūrėja sako, kad jokie komentarai neatbaidė nuo idėjos įgyvendinimo. Svarbiausia pačiam nuoširdžiai tikėti tuo, ką darai. Žinoma, kaip ir bet kokio verslo pradžioje, nerimą kėlė kylantys iššūkiai. Diegiant naują sistemą (protokolą), iki šiol vykusi bendradarbiavimo sistema tarp klinikos ir laboratorijos buvo pakeista kardinaliai – iš archajiškos vertikalios į horizontalią.

„Tai reiškė visiškai naują darbo procesą bei santykius. Ypač žinant tai, kad žmonėms priimti pokyčius yra gana sudėtinga, o ši sistema įpareigoja keistis kardinaliai. Nerimą kėlė naujų darbo metodų taikymas ir jų efektyvumas, siekiant užtikrinti sklandų bendravimą tarp odontologo, ortopedo ir dantų techniko bei tarp odontologo ir paciento. Buvo baisu prarasti užsakovus ir užsakymus. Bet viskas apsivertė atvirkščiai – užsakymų laboratorijoje sulaukėme 4–5 mėnesiams į priekį. Taip kilo idėja pasidalyti sistema ir su kitais rinkos žaidėjais“, – atvirai apie veiklos pradžią pasakoja pašnekovė ir pabrėžia, kad didžiausias iššūkis – intelektiniai pajėgumai ir finansavimas.

„Trinyte“ yra klasikinė rinką sukrečianti inovacija (angl. disruptive innovation), tad dar vienas iš iššūkių, kuriuos sprendžiame, yra rinkos edukacija, kaip tuos pačius procesus galima atlikti daug efektyviau“, – sako J. Golochvoščiūtė-Andrijauskienė.

Vartotojus pritraukti padeda ne reklama

Kaip pagrindinius pranašumus, kuriais skiriasi nuo konkurentų, pašnekovė pamini programėlės procesų automatizavimą ir unikalų laboratorijos darbų protokolą, kuriuo remiantis pasiekiamas našumas. Siekiama kuo daugiau procesų atlikti automatiškai, kad žmonėms tereikėtų atlikti savo darbą, vykdant užsakymą.

Pasiteiravus, kaip verslo pradžioje pavyko pritraukti vartotojų, J. Golochvoščiūtė-Andrijauskienė pabrėžia asmeninius kontaktus ir vyro R. Andrijausko, kaip rinkos lyderio, įtaką. Žinoma, didelę įtaką daro ir sistemą naudojusių kolegų atsiliepimai. Komanda dalyvauja ir pasaulinėse parodose, konferencijose. „Kadangi mes siūlome kardinaliai kitokią bendradarbiavimo sistemą, norime pritraukti sąmoningus, motyvuotus, moderniai mąstančius vartotojus. Tokių rinkoje kol kas nedaug, todėl mąstome apie ilgą ir nuoseklų integracijos procesą. Mums sunkiai sekasi pataikauti klientui, dirbančiam pagal pasenusius, neefektyvius metodus“, – tikina pašnekovė.

Planuose – visuotinė medicinai pritaikyta paslauga

Projekto pagrindinį komandos branduolį sudaro nedidelė kūrėjų grupė. Kiti specialistai kviečiami prireikus papildomų paslaugų. Verslo bendraįkūrėja džiaugiasi, kad iki šiol nė vienas į projektą kviestas žmogus neatsisakė kartu dirbti.

 

„Savas verslas – tai smagiausias būdas save realizuoti.“

J. Golochvoščiūtė-Andrijauskienė.

 

Šiuo metu baigiama gaminti visos odontologijos procesų valdymo sistema su elektronine paciento kortele visų rūšių odontologijos specialistams (bendrosios praktikos, chirurgui, endodontui, periodontologui, higienistui, ortodontui, ortopedui ir dantų technikui). Ją planuojama adaptuoti bet kuriai medicinos sričiai. „Galima sakyti, mes sukūrėme e. mediciną, kurios naudotojai yra pasaulinis tinklas“, – pabrėžia J. Golochvoščiūtė-Andrijauskienė.

Apie savo verslą galvojantiems žmonėms pašnekovė linki kurti tai, kas patiems aktualu, ką geriausiai išmanote, kad sukurtas produktas ar paslauga spręstų ne vien kūrėjo, bet bent 1 tūkst. žmonių, tokių kaip kūrėjas, problemas. „Savas verslas – tai smagiausias būdas save realizuoti“, – teigia ji.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.