...

LEAN sistema – nuo startuolio iki pasaulinės įmonės

Verslas

2017.10.26

Autorius: Rimantė Bieliauskaitė

Temos: , .

LEAN sistema – nuo startuolio iki pasaulinės įmonės

Hubertas Petružis. Asmeninio albumo nuotr.

LEAN sistemos įgyvendinimas dažnai lyginamas su namo statyba, kur labai svarbūs tvirti pamatai, kolonos, stogas ir žmogus. Sistemos naudingumas įrodytas daugelio sėkmingų įmonių pavyzdžiais. Taigi su LEAN profesionalų asociacijos direktoriumi Hubertu Petružiu diskutavome apie efektyvių procesų valdymą mažose, besikuriančiose įmonėse ar startuoliuose.

Nedidelę įmonę transformuoti lengviau

Startuoliai ir mažos įmonės išsiskiria dideliu greičiu ir lankstumu, tai iš pirmo žvilgsnio itin geros ir sėkmę nešančios ypatybės. Tačiau ilgainiui neformalizuotas procesų valdymas mažina veiklos efektyvumą ir įmonių vadovams tenka susidurti su tokiomis problemomis:

dėl nesamų aiškių darbo standartų sunku užtikrinti stabilią paslaugų ar produktų kokybę;

dalis įmonės praktinės patirties yra darbuotojų galvose ir pasikeitus darbuotojams įmonė netenka dalies sukauptų žinių bei patirties;

nerandama pakankamai laiko ieškoti sisteminių ir ilgalaikių sprendimų, nes nuolat reikia spręsti čia ir dabar iškilusius konfliktus bei problemas.

Su tokiais ir panašiais nesklandumais anksčiau ar vėliau susiduria dauguma įmonių ir tai nepriklauso nuo jų dydžio. H. Petružis teigia, kad LEAN sistema gali padėti išspręsti visas šias problemas, užtikrindama sklandžią bei standartizuotą įmonės veiklą, ir yra lengviau įdiegiama mažose įmonėse: „Tiesą sakant, nedidelę, 20–50 darbuotojų turinčią įmonę transformuoti yra lengviau nei keletą šimtų, o tuo labiau daugiau nei 1 tūkst. darbuotojų turinčią įmonę.“ Taip yra todėl, kad sistemos diegimas, be kitų aspektų, yra vadovų bei darbuotojų mąstymo keitimas, o pakeisti žmogaus mąstymą yra daug sunkiau, nei įdiegti naują įrangą ar perrašyti programą kompiuteryje.

H. Petružis prisimena lietuvišką patarlę „anksti atsikėlęs, jaunas vedęs – nesigailėsi“ ir tuojau pat ją pritaiko kalbėdamas apie efektyvų įmonės procesų valdymą: „Anksčiau pradėjęs diegti LEAN sistemą, anksčiau turėsi gerą rezultatą.“ Pašnekovas pabrėžia, kad įmonės branda dažnai virsta painiu popierizmu ir tada labai sunku ką nors keisti. Be to, H. Petružio asmeninė darbo su didelėmis įmonėmis patirtis atskleidžia, kad tokiais atvejais LEAN sistemos įgyvendinimas trunka gerokai ilgiau, o pats procesas tampa sudėtingesnis.

Geriausias laikas pakeisti situaciją iš esmės – šiandien

 

„Turite labai nedaug laiko, kad ištrauktumėte save iš duobės dugno – taigi negaiškite jo dvejonėms ar tuščioms kalboms.“

H.Takeda.

 

Dvejonės, svarstymai ir klausimai dar nė vienoje verslo srityje nesukūrė gerų rezultatų, nes, norint ką nors keisti, reikia imti ir daryti dabar. Nereikia laukti, kol jūsų įmonė ar organizacija bus pakankamai didelė, juk ji gali stiprėti ir bręsti vykdydama struktūrinį procesų valdymą. Be to, kol turite nedidelę įmonę ar startuolį, turite galimybių langą, žvelgiant iš galimų pokyčių vykdymo perspektyvos. Ilgainiui, augant ir stiprėjant verslui, proporcingai didėja ir darbuotojų skaičius, o tai sukuria sunkesnes sąlygas bet kokiems pokyčiams. Tuo įsitikinęs ir mūsų pašnekovas, prisimenantis savo mokytojo Hitoshi Takedos žodžius: „Man nesvarbu, kokio lygio organizacija jūs esate: prasto, vidutinio ar labai gero. Galvokite, kad šiandien jūsų procesų būsena yra pati blogiausia, kokia tik gali būti. Kitaip sakant, šiandien jūs esate duobės dugne. Turite labai nedaug laiko, kad ištrauktumėte save iš duobės dugno – taigi negaiškite jo dvejonėms ar tuščioms kalboms. Imkitės konkretaus veiksmo. Tik taip pagerinsite savo padėtį.“ Be abejo, pirmų veiksmų ir iniciatyvos turi imtis įmonės vadovai, tikėdami, kad gali padaryti viską. Galbūt toks mąstymas ir neatitinka realios situacijos, tačiau įmonę ir jos kolektyvą veda tinkama linkme, padeda įgyvendinamiems procesams vykti greičiau ir nepalieka galimybių nesėkmei dėl neveiksnumo. Taigi geriausias laikas pradėti diegti LEAN sistemą yra šiandien ir nesvarbu, kad turite svarbių iššūkių ar problemų. Pašnekovas užtikrintai argumentuoja: „Jų visada turėjote ir turėsite, tačiau tai negali trukdyti siekti sklandesnės įmonės veiklos.“

Lietuva – itin palanki terpė

LEAN sistemos esmė yra pastovus, nenutraukiamas ir aukštas pokyčių energijos lygis. Vertinant iš šios perspektyvos, mūsų šalis – palanki terpė, nes lietuviai vis dar ištroškę žinių, o toks nusiteikimas veda mus pirmyn. LEAN sistema turi praktinių žinių bagažą, tačiau reikia laiko, kad darbuotojai įsigilintų į siūlomus sprendimus ir pradėtų juos taikyti. Taigi, sujungę savo gebėjimą greitai mokytis su pažangiausiais procesų valdymo sprendimais, gauname įspūdingą teigiamų pokyčių junginį, kuris padės įmonei ar organizacijai persikelti į kitą – pasaulinį – procesų valdymo lygį.

Norintiesiems susipažinti su įvairių Lietuvos ir užsienio organizacijų LEAN sistemos diegimo patirtimi suteikiama išskirtinė galimybė dalyvauti 2017 m. lapkričio 9 d. vyksiančioje konferencijoje „LEAN Lietuva 2017“. Jums kylantys klausimai su išsamiais atsakymais bus ten – tai gali būti jūsų pirmas žingsnis efektyvių procesų valdymo link.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.