...

Rado būdą pagreitinti bronchinės astmos gydymą

Verslas

2017.11.07

Autorius: Inga Rauluševičienė

Temos: , .

Rado būdą pagreitinti bronchinės astmos gydymą

„Breathcount“ bendraįkūrėjis Povilas Sidaravičius. Asmeninio albumo nuotr.

Iš Kauno kilęs Povilas Sidaravičius (25), su kolegomis supratęs, kad nori sukurti startuolį, pradėjo nuo dalykų, tiesiogiai veikiančių jo gyvenimą. Profesionalų komanda sukūrė mobiliąją programėlę „Breathcount“, kuri padės daug paprasčiau kontroliuoti sveikatos būklę sergantiesiems bronchine astma.

Idėją įkvėpė asmeninė patirtis

Pats P. Sidaravičius daugybę metų neatsikrato astmos problemos, o turimo įrenginio veikimo principas jau pasenęs ir jį būtina atnaujinti. Todėl pradėta mąstyti apie automatinį astmos duomenų perkėlimą į išmanųjį telefoną. Taigi mobilioji programėlė padėtų sisteminti paciento duomenis vienoje vietoje ir dalytis jais su trečiaisiais asmenimis.

„Pačioje pradžioje pagaminome du produkto prototipus, juos bandome ir tobuliname, pasitelkę į pagalbą medikus konsultantus. Projekto principas paprastas: pirma, pageriname įrangos mechanizmą, t. y. pagaminame tikslesnę versiją; antra, įrenginį galima rasti pas savo terapeutą kabinete ir praktiška nešiotis su savimi. Šiuo prietaisu palengvinamas pacientų gydymo procesas, nes jie išeikvoja labai daug papildomo laiko kontroliuodami savo astmos būklę. Mobilioji programėlė veikia paprastai: joje reikia suvesti duomenis, pagal kuriuos bus vertinama astmos būklė duotuoju momentu ir iš karto galima bus išvysti ekrane pavojaus signalą arba atvirkščiai“, – aiškina idėjos autorius.

Paklausus, ar sunku buvo surinkti žmonių komandą, P. Sidaravičius net neabejodamas patvirtina: „Komandą surinkti nebuvo sudėtinga, nes visi tie žmonės savo sričių specialistai.“

Kuriant startuolio prototipą, dalyvavo pagrindinė keturių asmenų grupė. Pagrindinis asmuo – UAB „Segfoltas“ vadovas ir informacinių sistemų architektas P. Sidaravičius, medikė praktikė Marta Kobzevaitė, atliekanti produktų vertinimo rinkoje ir medicininius bandymus, programinės įrangos kūrėjas Darius Lapūnas ir inžinierius Gabrielius Klemas.

Apčiuopiami rezultatai

„Šiuo metu užfiksuotas mobiliosios programėlės „Breathcount“ naudotojų skaičius siekia 200, o mūsų komandos darbo vaisius – dėl įrenginio išbandymo besikreipiantys žmonės ir pagerėjusi jų sveikatos būklė. Dėl grįžtamųjų rekomendacijų pacientas turi visas galimybes įvertinti savo astmos būklę ir imtis atitinkamų priemonių jai pagerinti“, – teigia P. Sidaravičius.

 

„Šis prototipas yra ateities vizijos šablonas, kaip gydyti bronchinę astmą.“

P. Sidaravičius.

 

Anot pašnekovo, programėlę naudoja kelios tikslinės auditorijos: sunkios būklės pacientai, linkę į priepuolius, tėvai ir vaikai, vyresnio amžiaus žmonės. Jis tikina, kad šiuo metu astmos matavimo įrenginių yra mažai, todėl džiugu, kad sukurta programėlė sulaukė ir Vyriausybės susidomėjimo. Žadama, kad programėlė gali sutaupyti pinigų valstybės biudžetui.

„Naudodami šį astmos matavimo įrenginį ir mobiliąją programėlę, mažiau pacientų kreipsis į poliklinikas dėl nedarbingumo suteikimo ar į ligonines dėl tolesnio gydymo. Vien tik sertifikavimui reikia turėti 200 tūkst. eurų, o be sudaryto kontrakto su valstybine institucija mes negalime judėti pirmyn su dar didesne jėga. Lietuvos Respublikos viceministro kabinetui jau išsiųstas oficialus dokumentų sąrašas su išankstine sąmata, kurioje pateikti skaičiai, kiek galima sutaupyti lėšų valstybės biudžete. Šis prototipas yra ateities vizijos šablonas, kaip gydyti bronchinę astmą. Mes nieko nekeičiame, tik optimizuojame tai, kas jau išrasta, tiesiog pritaikydami inovatyvias technologijas“, – atskleidžia pašnekovas.

Įvertinimų nesivaiko

Pašnekovas pastebi, kad panašių prototipų pasaulyje yra sukurta, bet lietuvių startuolis „Breathcount“ turi išskirtinumų.

„Yra panašių startuolių Europoje ir Amerikoje. Tai lyderiai, už kurių nugarų stovi farmacinės įmonės, skiriančios reikalingą rėmimą. Pavyzdžiui, Europoje parduota apie 10 tūkst. tokių produktų. Lietuvos prototipas kitoks, nes nereikia pakeisti detalės įrenginyje nauja, pamatavus prietaisu dešimt kartų“, – argumentuoja P. Sidaravičius.

Pasakodamas apie sulauktus įvertinimus, pašnekovas išlieka kuklus, tačiau pripažįsta, kad startuolis buvo pastebėtas. „Startuolio įvertinimų Lietuvoje yra nemažai, bet keletas įsimintiniausių yra užimta trečioji vieta renginyje „Life Sciences Baltics’16“, buvome „Login’16“ finalininkai, prieš keletą savaičių teko dalyvauti renginyje „Transform 3.0“, pristatyti savo darbus. Kvietimų dalyvauti ir užsienio forumuose sulaukiame nemažai, bet ten nuvykti sutrukdo nepakankamas finansavimas“, – atskleidžia „Breathcount“ bendraįkūrėjis.

Linki pasitikėjimo

„Šį startuolį kuriame siekdami išspręsti vieną nedidelę problemą daugybei žmonių. Būsimieji startuolių įkūrėjai, nepamirškite, dėl ko pradėjote tai daryti ir ką norite tuo įrodyti. Atsisėskite ir užbaikite tai, ką pradėjote. Žvelkime plačiai, nebijokime būti atviri pasauliui ir verslui, be abejo, nenuvertindami ir savo šalies įmonių vadovų. O saldžiausias medus – vartotojų atsiliepimai, kurie skaičiuojami ištisomis šeimomis“, – savo patirtį pasakoja ir linkėjimus pradedantiesiems siunčia P. Sidaravičius.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.