...

Skolinimosi galimybės atveria duris jauno verslo augimui

Verslas

2017.11.17

Autorius: BZN start

Temos: , .

Skolinimosi galimybės atveria duris jauno verslo augimui

Linas Armalys. BFL/Vyginto Skaraičio nuotr.

Įvairių tyrimų duomenys rodo, kad smulkių verslininkų, siekiančių gauti išorinį finansavimą įmonės plėtrai, daugėja, tačiau įmonėms, neturinčioms bent kelių metų veiklos istorijos, tai padaryti vis dar sunku. Įmonės, norinčios gauti paskolą verslo vystymui, neretai susiduria su iššūkiu, kai verslo pradžios finansavimo priemonės jau nebetinka, o tradiciniai investuotojai neskuba suteikti paskolos. Įmonės „Credital verslui“ vadovas Linas Armalys patikina, jog finansavimo alternatyvų yra, tačiau ne visi žino apie jų galimybes.

Suteikia lankstumo

Alternatyvūs finansuotojai, savo ruožtu, teigia, kad jų paskirtis ne konkuruoti su tradiciniais verslo finansavimo šaltiniais, o natūraliai įsilieti į verslo paskolų rinką ir ją papildyti.

 

„Dėl lankstaus rizikos vertinimo, paskolos suteikimo greičio juos ir yra patogiausia rinktis jaunam verslui, norinčiam sparčiai augti ir stiprėti.“

Linas Armalys.

 

„Neretai veiklą pradėjusi smulkaus verslo įmonė po kurio laiko tarsi atsiduria finansavimo vakuume. Valstybinių institucijų teikiamos verslo pradžios finansavimo priemonės jau nebetinka, o tradiciniai kredituotojai, tokie kaip bankai, kredito unijos, paskolų neskuba suteikti, nes įmonė pernelyg jauna. Bankai dažniausiai yra atsargūs, jie linkę skolinti didesnėmis paskolų sumomis, labiau pasitiki jau sustiprėjusiomis įmonėmis. Šį vakuumą kaip tik ir užpildo alternatyvūs finansuotojai. Dėl lankstaus rizikos vertinimo, paskolos suteikimo greičio juos ir yra patogiausia rinktis jaunam verslui, norinčiam sparčiai augti ir stiprėti“, – sako smulkaus verslo partnerių „Credital verslui“ vadovas Linas Armalys.

Alternatyvaus finansavimo sektoriuje taikomas lankstesnis rizikos vertinimas nei bankuose, daugiau dėmesio skiriama paties verslininko patikimumo vertinimui, dažniausiai nereikalaujama įkeisti nekilnojamojo turto. Todėl paskolos gali būti suteikiamos platesniam įmonių ratui, o pasiskolinti lėšų galima ir per vieną darbo dieną, kai tuo tarpu bankuose toks procesas gali užtrukti iki mėnesio.

Garantuoja spartesnį augimą

Smulkiesiems verslininkams verslo pradžioje finansinių srautų suvaldymas dažnai tampa nemenku iššūkiu, nes įmonei augant sparčiai didėja išlaidos, o pajamos grįžta tik po kurio laiko, pardavus prekes ar paslaugas. Todėl dažniausiai tokiam verslui yra aktualu imti smulkias paskolas apyvartinėms reikmėms. „Credital verslui“ duomenimis, vidutinė įmonių prašoma skolinimosi suma yra 6-7 tūkst. eurų, o skolinimosi terminas iki 12 mėnesių.

Pasak L. Armalio, pasiskolinusios iš alternatyvaus finansuotojo ir tinkamai panaudojusios paskolą, įmonės greičiau auga, rodo geresnius veiklos rezultatus. Tuomet jau pažengusiai įmonei, po dviejų – trejų veiklos metų, atsiveria platesnės galimybės reikiamam tolesniam plėtros finansavimui. Įmonė jau turės veiklos istoriją, stabiliai augantį pelną, galbūt turto, todėl verslo plėtrai galės skolintis didesnes sumas ir ilgesniam laikui iš bankų ar kredito unijų.

Nepaisant šaltinio, iš kur skolinamasi verslui finansuoti, įmonės kredito istorija priklauso tik nuo finansinės drausmės – ar laiku atsiskaitoma už turimas paskolas, su esamais verslo partneriais, ar laiku mokami mokesčiai ir kt. „Credital verslui“ vadovo teigimu, įmonės patikimumas paprastai yra didesnis tais atvejais, kai įmonė jau buvo pasiskolinusi ir įrodė, kad sugeba sėkmingai grąžinti paskolą nei ta, kuri apskritai niekada neturėjusi finansinių įsipareigojimų. Įmonė, turinti teigiamą kredito istoriją, įgyja didesnį kredituotojo pasitikėjimą ir galimybes ateityje pasiskolinti daugiau.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.