...

„Kickstarter“ pristatyta analogų neturinti lietuvių privatumo sistema

Verslas

2017.12.05

Autorius: Ieva Kniukštienė

Temos: , .

„Kickstarter“ pristatyta analogų neturinti lietuvių privatumo sistema

Vilius Makauskas. Asmeninio albumo nuotr.

Du vilniečiai – idėjos autorius Alius Sadeckas ir inžinierius Tautvydas Lisauskas – drauge su projekto vadovo pareigas užėmusiu, iš Kelmės kilusiu Viliumi Makausku sukūrė pirmąjį pasaulyje išmanų sprendimą „Privi“, suteikiantį 100 proc. privatumo apsaugą, naudojantis vidaus vaizdo stebėjimo kameromis, o šiam sprendimui įgyvendinti siekia sutelktinio finansavimo platformoje „Kickstarter“.

Unikalus sprendimas

Projekto vadovas pasakoja, kad idėja sukurti unikalų privatumo apsaugos sprendimą kameroms kilo stebint šių dienų aktualijas. Būdami saugos kamerų naudojimo entuziastai ir turėdami IT žinių, verslininkai neabejojo, kad galės sukurti veiksmingą sprendimą. Augantis kibernetinių atakų pavojus kelia grėsmę visoms prie interneto prijungtoms saugos kameroms. Sukurtas sprendimas „Privi“ gali būti montuojamas ant visų tipų kamerų ir valdomas išmaniuoju telefonu.

 

„Džiaugiamės, kad esame pirmieji, kurie pristatė tokį sprendimą, leidžiantį apsaugoti savo privatumą, naudojantis vidaus vaizdo stebėjimo kameromis.“

V. Makauskas.

 

„Nė vienas iš mūsų neturi būti priverstas rinktis tarp saugumo ir privatumo. Baisu ir pagalvoti, kad įranga, kurią perkame savo pačių saugumui, mums nežinant gali suteikti galimybę mus šnipinėti. Sukūrėme „Privi“ dėl vienos pagrindinės priežasties – norime, kad kamerų savininkai turėtų galimybę saugoti savo privatumą. Tai paprastas ir greitas sprendimas, užtikrinantis aukščiausio lygio privatumo apsaugą. „Privi“ – pirmas toks įrenginys, tad jį kurdami negalėjome pasinaudoti jau sukurtais sprendimais. Džiaugiamės, kad esame pirmieji, kurie pristatė tokį sprendimą, leidžiantį apsaugoti savo privatumą, naudojantis vidaus vaizdo stebėjimo kameromis“, – pasakoja V. Makauskas.

Siekia sutelktinio finansavimo

Pašnekovas atskleidžia, kad pasiruošimas startui tapo tikru iššūkiu ir prireikė daugiau laiko, nei buvo planuota. Vis dėlto 2016 m. vasarą gimusi idėja netruko tapti realiu produktu.

„Spalį turėjome pirmąjį „Proof of concept“ prototipą, kuris leido pradėti pirmuosius bandymus. Daug bemiegių naktų ir bandymų mums davė rezultatus ir 2017 m. sausį jau pristatėme pirmąjį telefonu valdomą „Privi“ prototipą, o vasarį – „Privi“ pramoninį dizainą. Lygiai po mėnesio buvome sukūrę jau ir antrą prototipą pagal sukurtą dizainą. Kadangi esame įpratę siekti tobulybės, skyrėme papildomus tris mėnesius „Privi“ bandymams ir paieškai tinkamiausių elektronikos komponentų, kurie leistų užtikrinti sklandų ir ilgalaikį „Privi“ veikimą“, – prisimena V. Makauskas.

Paklaustas apie startą sutelktinio finansavimo platformoje, jis neslepia, kad tai iš tiesų sudėtingas procesas, kuriam reikia pasiruošimo: „Sukūrę „Privi“, susidūrėme ir su teisiniais bei ūkio subjekto iššūkiais. Visų pirma mums reikėjo įregistruoti įmonę kitoje ES šalyje, nes platformoje „Kickstarter“ negali dalyvauti Lietuvoje registruotos įmonės. Vėliau prireikė teisinių konsultacijų dėl paties sutelktinio finansavimo modelio ir prekių ženklo apsaugos registravimo, tad į pagalbą pasitelkėme konsultacinę bendrovę. Lapkritį startavome platformoje „Kickstarter“.

Rezultatai džiugina

Iki „Kickstarter“ kampanijos pabaigos „Privi“ liko mažiau nei dvi savaitės. Šiuo metu surinkta daugiau nei 19 tūkst. eurų, tačiau, anot pašnekovo, ne finansavimas buvo komandos pagrindinis tikslas startuojant.

„Mūsų verslo grupei finansavimas niekada nebuvo pagrindinis tikslas. Svarbiausia yra idėjos aktualumo patikrinimas. Rezultatų, kurių tikėjomės, pasiekėme ir kampaniją laikome sėkminga. Džiaugiamės, kad mūsų pasirinkimas „Privi“ pristatyti platformoje „Kickstarter“ pasiteisino ir leido mums įsitikinti, kad „Privi“, išmanusis kameros uždengimo įrenginys, yra paklausus visame pasaulyje. Rėmėjų sulaukėme iš įvairių šalių: ES šalių, Singapūro, JAV, Kinijos“, – vardija V. Makauskas.

Ateityje nauji iššūkiai

Pirmoji sutelktinio finansavimo kampanija komandai buvo tarsi pasibandymas ir taisyklių išbandymas. Artėjančiais naujaisiais metais „Privi“ planuose naujos kampanijos ir produkto tobulinimas.

„Sulaukę palaikymo, gerų pasiūlymų ir vedami tobulybės siekio priėmėme sprendimą praplėsti „Privi“ funkcionalumą ir pasiūlyti vartotojams atnaujintą „Privi“ sprendimą, tad 2018 m. planuojame dar kartą startuoti sutelktinio finansavimo platformoje. Prieš startą 2018 m. peržiūrėsime „Privi“ kainodarą ir jau dabar žinome, ką turime pakeisti, kad galėtume pasiūlyti tokį pat kokybišką „Privi“ su didesniu funkcionalumu ir mažesne kaina“, – planais dalijasi V. Makauskas.

Nekreipdami dėmesio į tarptautinį populiarumą, komandos nariai tikina, kad gamybą planuojama vykdyti Lietuvoje. Čia palankios sąlygos tokiam produktui tobulinti ir plėtoti.

Linki aiškių tikslų

Savo jėgomis startavę platformoje „Kickstarter“ ir sukūrę analogų pasaulyje neturintį gaminį, „Privi“ kūrėjai žino, ką reiškia įdirbis, iššūkiai ir konkretūs tikslai. Anot V. Makausko, kiekvienas startuolis turėtų turėti aiškius tikslus ir kryptingai bei atkakliai dirbti, siekdamas stulbinamų rezultatų.

„Kurkite startuolį tik turėdami aiškų tikslą ir suprasdami, kad jums prireiks velniškai daug pastangų jam pasiekti, be to, nepamirškite mėgautis pačiu procesu ir džiaugtis kiekviena, net ir nedidele pergale“, – linki „Privi“ projekto vadovas.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.