...

Nuotolinis darbas tampa vienu didžiausių pranašumų

Verslas

2017.12.16

Autorius: Urtė Bujevičiūtė

Temos: , .

Nuotolinis darbas tampa vienu didžiausių pranašumų

Lisette Sutherland. Asmeninio albumo nuotr.

Kaune vykusioje pažangių idėjų konferencijoje „TEDx Kaunas“ netrūko ir užsienio pranešėjų. Iš Nyderlandų atvykusi konferencijos viešnia – „Collaboration Superpowers“ vadovė Lisette Sutherland pasakojo apie nuotolinio darbo perspektyvas ir naujausias srities inovacijas.

Galimybė užsiimti mėgstama veikla

Darbas nuotoliniu būdu leidžia užduotis atlikti iš bet kurios pasaulio vietos. L. Sutherland atskleidė, kaip pradėjo naudotis šiais pranašumais. Vieną dieną jį sulaukė netikėto skambučio iš savo mėgstamos grupės „Legendary Pink Dots“ saksofonisto. Jis kvietė drauge vykti į gastroles ir pardavinėti reklaminę medžiagą po koncertų. L. Sutherland, turėdama mėgstamą darbą, su nerimu ėjo prašyti leidimo vykti į gastroles. Moteris leidimą gavo, nes vadovas, pats dirbdamas mokslinių tyrimų srityje, dar prieš jai įsidarbinant sukūrė sistemą, leidžiančią komunikuoti visiems mokslininkams, tiriantiems galimybes gyventi amžinai. Nuotolinė sistema leido L. Sutherland gastrolių metu dirbti kartu su komanda, net ir sėdint kelioniniame sunkvežimyje. „Taigi per visą dieną, kol važiavome ilgiausius atstumus sunkvežimiu, aš prisijungdavau prie sistemos ir dirbdavau su savo komanda, o naktimis pardavinėdavau kompaktinius diskus, marškinėlius ir turėjau vienas geriausių akimirkų per visą gyvenimą“, – prisiminė moteris. Šie įvykiai paskatino ją domėtis nuotolinio darbo pranašumais.

Keičiasi nusistovėję įpročiai

 

„Paprastai darbuotojai, dirbantys darbovietėje, nori pabėgti iš dienos kalėjimo.“

L. Sutherland.

 

Žmonės nuo seno įpratę dirbti nuo aštuonių iki penkių. Jie kiekvieną dieną būna toje pačioje vietoje. Tai suteikia galimybę bendrai kurti idėjas, pasikalbėti atsitiktinai susitikus kylant liftu ar išeiti į miestą po darbo. Dabar centralizuoti duomenys, įvairūs įrankiai ir programėlės leidžia pasiekti tą patį dirbant internetu. Ne visi nuotolinį darbą išnaudoja kelionėms ar kitiems nepamirštamiems gyvenimo įspūdžiams. Tai tiesiog suteikia daugiau laisvės dienotvarkėje. „Paprastai darbuotojai, dirbantys darbovietėje, nori pabėgti iš dienos kalėjimo. Jie nori pasinaudoję technologijomis geriau išnaudoti savo laiką ir daugiau jo praleisti darydami tai, ką mes dieviname, ir mažiau laiko įstrigę spūstyje“, – pasakojo L. Sutherland.

Pranašumai darbdaviams

Nuotolinis darbas svarbus ne tik darbuotojams, bet ir darbdaviams. Tai leidžia pigiau pasisamdyti darbuotojų. Pranešėja pateikė pavyzdį, kaip įmonėms pigiau pasisamdyti programuotojus Vietname nei San Fransiske, o technologijos leidžia tai padaryti. Be to, tai padeda įmonėms išlaikyti jau esamus darbuotojus. L. Sutherland paminėjo ir atliktą tyrimą, kurio metu net 60 proc. respondentų tikino, kad metė ar mestų darbą, jei darbdavys nesuteiktų lankstumo.

Internetas ir tinkamai pasirinkti įrankiai

Norint dirbti iš bet kurios pasaulio vietos, pirmasis kriterijus yra nepriekaištingas interneto ryšys. Pranešėja įsitikinusi, kad viskas, ko mums reikia, norint dirbti komandoje, yra greita komunikacija. Pasitelkus internetą, tam naudojamos įvairios programos, leidžiančios kalbėtis ar bendrauti žinutėmis. Neretai, norint sukurti bendrą atmosferą, naudojamos internetinės kameros.

Virtualūs biurai

Šalia tradicinių komunikacijos priemonių L. Sutherland pristatė ir srities naujoves. Pirmiausia tai virtualūs biurai. Tai internetinėje erdvėje esantys biurai, po kuriuos gali vaikščioti naudodamasis kompiuterio pele. Vaikščiodamas matai, kuriose erdvėse yra tavo kolegos, ir girdi tik tuos bendradarbius, kurie yra toje pačioje patalpoje. „Užuot skyręs laiką susitikimui su kolega, tiesiog pasibeldi į virtualias duris“, – pasakojo ekspertė.

„Telepresence“ robotai

Pranešimo pabaigoje L. Sutherland pademonstravo prietaisą, padedantį suasmeninti už ekrano sėdintį žmogų. Tai stovas su planšetiniu kompiuteriu, kuris leidžia virtualiai dalyvaujant susirinkime linksėti galva, dairytis į kalbančius kolegas ar pažvelgti į baltąją lentą. Pranešėja pasakojo ir apie didesnius „Telepresence“ tipo robotus, kuriais naudodamasis gali maigyti klaviatūros mygtukus ir važinėti po biurą, aktyviai dalyvauti susirinkime.

Šviesi ateities perspektyva

L. Sutherland tiki technologijų perspektyva šioje srityje. Įmonės gali samdyti žmones, kurie iš tiesų mėgsta savo darbą, o darbuotojai gali daugiau laiko skirti mėgstamai veiklai ir patys planuoti savo dienotvarkę, taip padarydami ir visus reikiamus darbus.

„TEDx Kaunas“

363-1512734930-352153.jpg 363-1512734930-161379.jpg 363-1512734930-777752.jpg 363-1512734930-982031.png

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.