...

„Nextury Ventures“ investuoja į lietuvišką investicijų platformą

Verslas

2017.12.11

Autorius: Dovilė Joneliūnienė

Temos: , .

„Nextury Ventures“ investuoja į lietuvišką investicijų platformą

Ilja Laurs laurs.com

Lietuvos smulkiesiems investuotojams – verslo angelams atsiveria naujos galimybės. Nuo šiol jiems rasti perspektyvius startuolius bus daug lengviau pasitelkiant naują įrankį – platformą „Syndi.fund“. Rizikos kapitalo fondo „Nextury Ventures“, investavusio į šią platformą, pirmininkas, investuotojas Ilja Laursas pabrėžia, kad šia idėja siekiama ne tik pažaboti Lietuvoje egzistuojančią labai aštrią verslo angelų finansavimo problemą, bet ir pradėti naują investavimo kultūrą.

I. Laurso teigimu, neišvystyta verslo angelų, smulkiųjų investuotojų, ekosistema Lietuvoje yra bene stipriausia kliūtis inovacijoms, silpninanti ir šalies konkurencingumą. Lietuvoje daug kalbama apie verslo angelų ankstyvo etapo investuotojų sistemos neveikimą, kai norima investuoti labai nedideles 5–20 tūkst. sumas.

„Paradoksas, bet startuoliui lengviau pritraukti ne 10 tūkst., o 1 mln. eurų. „Yra šimtai labai perspektyvių lietuviškų aukštųjų technologijų įmonių, kurios norėtų pradėti veikti, turi puikių idėjų ir potencialo, bet susiduria su mažo čekio problema, t. y. startuoliui praktiškai neįmanoma gauti pirmojo 10 tūkst. eurų finansavimo, nes rizikos kapitalo fondo verslo modelis suderinamas tik su pažengusiomis įmonėmis, kurių vertė viršija 1 mln. eurų. Jei nebus kelių šimtų startuolių, kurie pradės savo veiklą su mažo čekio investicija, nesulauksime ir startuolio, kuris išaugtų į dešimties milijonų vertą verslą. Todėl džiaugiamės turėdami galimybę ne tik investuoti į pačią platformą, bet ir į visus šiuo metu platformoje esančius startuolius, kuriems jau skyrėme šešiaženklį koinvesticinį rezervą“, – sako I. Laursas.

Pagalba smulkiesiems

Lietuviška platforma „Syndi.fund“ suteikia galimybę smulkiesiems investuotojams stebėti perspektyvius technologinius projektus ir prisijungti prie profesionalaus investuotojo, kuris prisiima atsakomybę atrinkdamas bei įvertindamas geriausius startuolius, dalyvaudamas jų veikloje.

„Investuojame į šią platformą ne tik dėl komercinės naudos. Įžvelgiame labai svarbų socialinį aspektą. Jei ši platforma padėtų sujungti privačių investuotojų pinigus su Lietuvos startuoliais, tai labai padėtų paspartinti ir pagyvinti visą Lietuvos ekosistemą bei pradėti verslo angelų finansavimo kultūrą, kuri jau efektyviai veikia Didžiojoje Britanijoje ir Amerikoje“, – sako I. Laursas.

Startuolio vadovas Mindaugas Cidzikas atkreipia dėmesį, kad platforma sudaro galimybę investuoti į startuolius kartu su profesionaliu investuotoju – rizikos kapitalo fondu ar verslo angelais. „Vedantysis – pagrindinis investuotojas – dirba su startuoliu dalyvaudamas jo veikloje. Visi kiti gali jungtis kaip pasyvūs investuotojai, aktyviai prisidėdami savo ryšiais arba patirtimi vystant startuolio verslą ir sparčiau didindami startuolio vertę. „Platforma kaip skelbimų lenta, kurioje galima pamatyti išsamią informaciją apie startuolį ir sužinoti visas investavimo sąlygas. Susidomėjusiems investuotojams per 1–2 dienas pateikiama visa reikalinga informacija, prisijungimo prie vedančiojo investuotojo sąlygos. Šiuo metu platformoje pristatomi keturi startuolių projektai, taip pat bendradarbiaujama su kitais perspektyviais startuoliais, ieškančiais ar jau turinčiais bent vieną investuotoją su patirtimi“, – aiškina pašnekovas.

Startuolio sistema primena naują lietuvišką „Koinvest“ projektą. „Koinvesticija kartu su privačiu kapitalu yra daug stipresnis instrumentas nei tiesiog pinigų barstymas, kaip Lietuvoje buvo iki šiol“, – tikina I. Laursas. Pristatomos platformos sistema unikali tuo, kad verslo angelų investicinė apsauga yra išspręsta pasitelkiant koinvesticinį modelį, kuriame verslo angelai gali prisijungti prie profesionalaus investuotojo visiškai identiškomis sąlygomis.

Ekspertai

Ilja Laurs

Ilja Laurs

Įkūrėjas, valdybos pirmininkas / „Nextury Ventures”

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.