...

Ar šiemet sulauksime vienaragio startuolio?

Verslas

2018.01.16

Autorius: Ieva Kniukštienė

Temos: .

Ar šiemet sulauksime vienaragio startuolio?

Živilė Baubonienė, Ilja Laurs, Arvydas Strumskis. Asmeninio albumo nuotr.

Praėję metai startuolių pasaulyje buvo itin įtempti. Remiantis rizikos kapitalo sekimo programos „PitchBook“ pateiktais duomenimis, 57 sėkmingi pasauliniai startuoliai tapo vienaragiais, kurių vertė pasiekė daugiau nei 1 mlrd. JAV dolerių.

Sėkmingiausiųjų titulo negavo

Nors praėję metai startuoliams ir buvo gana sėkmingi, vis dėlto jie nepralenkė 2015 metų, kai buvo įregistruotas 81 vienaragis. Tačiau 2017-ieji jau vadinami trečiaisiais pagal sėkmingumą ir įtemptumą metais startuolių pasaulyje.

Didžiausią įmonės vertę pernai pasiekė platforma „Toutiao“, kurianti turinį, paremtą dirbtinio intelekto įdarbinimu. Keturių vienaragių komandose galima rasti bent po vieną įkūrėją moterį. Tai įmonės „Outcome Health“, „SenseTime“, „VIPKid“ ir „Mobike“. Maždaug pusė sėkmingiausių praėjusių metų startuolių dirba informacinių technologijų ir programinės įrangos srityje.

Septyni sėkmę paleido

Per praėjusius metus sėkmė nusisuko nuo septynių startuolių, iki tol laikytų sėkmingai vienaragiais. Šį titulą prarado tokios įmonės kaip prekybos platforma „Souq“, nupirkta „Amazon“ už daugiau nei 600 mln. JAV dolerių, ir muzikos platforma „Shazam“, kurią milžinė „Apple“ įsigijo už 400 mln. JAV dolerių.

Lietuva dar nepasiruošusi

Rizikos kapitalo fondo ir inkubatoriaus įkūrėjas, verslininkas Ilja Laursas, apžvelgdamas Lietuvos situaciją, pastebi, kad nors šalies startuoliai eina tinkama linkme, galima teigti, jog vienaragių atsiradimui mūsų šalis dar nepasiruošusi ir toks staigus pakilimas nėra įmanomas: „Jeigu Lietuvoje neatsiranda pirmo 1 tūkst. startuolių, kurie pradeda veiklą su labai mažais resursais, čia niekada nebus to 100 startuolių, kurie galės pateisinti 100 tūkst. ar didesnę investiciją, niekada nebus 10 startuolių, galinčių pateisinti milijonines investicijas ir niekada nebus sėkmingųjų vienaragių.“

Anot pašnekovo, Lietuvoje vis dar gausu neapibrėžtumo, per mažai galimybių pirminiam mažos apimties finansavimui gauti, todėl itin sudėtinga išauginti vienaragio titulo vertą startuolį.

 

„Jei pavyks išlaikyti organinį augimą, sėkmės istorijos pradės didėti eksponentiškai.“

A. Strumskis.

 

Vis dėlto „Mes Invest“, „Verslo angelų fondo I“ partneris ir strateginio valdymo ekspertas Arvydas Strumskis pabrėžia, kad Lietuvos startuolių ekosistema turi kuo didžiuotis ir be staigaus populiarumo sulaukusių vienaragių: „Mano nuomone, sėkmės istorija yra visos ekosistemos stabilus vystymasis ir augimas be didelių kataklizmų. Manau, kad tai jau sėkmės istorija. Tikiu, kad geriau augti pamažu, nei šoktelėti vieną šuolį aukštyn ir tada išgyventi ilgą ir nuobodų kritimą. Aš norėčiau pagirti daug nedidelių Lietuvos startuolių, kurie daro pagrindinį darbą – kuria kritinę sėkmės istorijų masę.“

Pasak jo, vieno sėkmės recepto iš tiesų nėra. Norint konkuruoti su pasaulio didžiaisiais, pritraukti milijonus ar milijardus investicijų, visų pirma reikia suvokti, kad viskas prasideda nuo mažų ir paprastų dalykų. „Siekiant didžiųjų investicijų, rekomendacijų būna labai daug. Tačiau reikia suprasti, kad didžiosios investicijos ateina po daugybės mažų investicijų ir daug darbo. Didžiosios investicijos tikrai ateis, vienintelis klausimas, kada tai įvyks. Jei pavyks išlaikyti organinį augimą, sėkmės istorijos pradės didėti eksponentiškai“, – įsitikinęs pašnekovas.

Startuolių bendruomenė auga

Pirmaujančio jauno verslo portalo „BZN start“ įkūrėja Živilė Baubonienė tikina, kad keletą metų renkama Lietuvos startuolių informacinė bazė vis auga, o idėjos kaskart drąsėja, todėl, jeigu bus išspręstos strateginės problemos, startuoliams atsivers galimybės tapti pasaulinio lygio vienaragiais.

„Startuolių vienaragių atsiradimui visada yra pagrindo, nes niekada nežinai, kas gali nutikti ir kokia galimybė atsirasti. Tačiau, žiūrint matematiškai, kokia tikimybė Lietuvoje ir kur mes esame stiprūs, akivaizdu, jog tokios sėkmės istorijos reikės dar palaukti, matyt, dešimtmetį. Lietuvių startuoliams trūksta nuoseklios motyvacijos eiti į priekį, kantrybės ir supratimo, kad nesidaro viskas per naktį, kad reikia labai daug savęs paaukoti, kad kažką pasiektum. O tokios savybės kaip drąsa ir žinių troškimas yra mūsų labai dideli pliusai. Žvelgiant bendrąja prasme, startuolių kokybė ir patirtis, vertinant pastarųjų penkerių metų laikotarpį, labai pasikeitusi ir manau, kad lietuviai jau yra padarę fantastišką pažangą, kiekvienais metais galime pasigirti laimėjimais technologijų sektoriuje ir sėkmingomis bei labai didelėmis pritrauktomis investicijomis“, – atskleidžia pašnekovė.

Be to, ji pastebi, kad sklandžiam verslo ir ypač startuolių augimui svarbus išsilavinimo pamatas ir tai turi būti sprendžiama valstybinių sprendimų mastu.

„Visų pasaulinių vienaragių startuolių įkūrėjų didžioji dalis yra baigę geriausius pasaulio universitetus: Stanfordą, Harvardą ar Kalifornijos universitetą. Visi žinome, kad švietimo sistema yra pamatas. Kol jos nebus, galime tik išsikelti sau tokius tikslus, kurie ir liks tik užrašais. Mąstymas ir asmenybės formavimas, siekiant ambicingų tikslų, turi eiti jau nuo darželio. Vis dėlto vertinant, kad daugėja lietuvių, įstojančių į pačius geriausius pasaulio universitetus, tikimybė sukurti vienaragį didėja. Prie to, žinoma, prisideda ir didžiausi Lietuvos universitetai, kuriantys paklausią ir konkurencingą mokslo infrastruktūrą“, – teigia Ž. Baubonienė.

Ekspertai

Arvydas Strumskis

Arvydas Strumskis

Vadovaujantysis partneris / „Verslo angelų fondas I“

Ilja Laurs

Ilja Laurs

Įkūrėjas, valdybos pirmininkas / „Nextury Ventures”

Dr. Živilė Glaveckaitė

Dr. Živilė Glaveckaitė

„bzn start” įkūrėja, vadovė. / UAB „Glaveckaitė Media”

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.