...

Apsisprendimui dėl nuosavo verslo prireikia metų

Verslas

2018.02.13

Autorius: BZN start

Temos: , .

Apsisprendimui dėl nuosavo verslo prireikia metų

SEB banko valdybos narys Vaidas Žagūnis Asmeninio albumo nuotr.

Nuo minties apie savo verslą iki pasiryžimo juo užsiimti dažniausiai trunka mažiau negu metus – tai atskleidė SEB banko užsakymu atliktas visuomenės nuomonės tyrimas. Kas ketvirtas savo verslą turintis lietuvis prisipažino dirbti sau apsisprendęs trumpiau nei per metus, kas trečias – kiek ilgiau, per dvejus ar trejus metus.

Ilgiau nei trejus metus delsė mažuma – 7 proc. apklaustųjų, tačiau kas penktas, turintis savo verslą, negalėjo konkrečiai pasakyti, per kiek laiko nuo minčių buvo pereita prie konkrečių veiksmų.

„Faktas, kad negana turėti verslo idėją, net jei ji iš pirmo žvilgsnio atrodo geniali ir aktuali didelei daliai visuomenės. Verslą kuriantis žmogus turi pasverti įvairius dalykus: ar turės lėšų verslui pradėti, ar galės pragyventi, kol verslas duos pakankamas pajamas, kaip sukaups lėšų rezervą, kad kartais patiriama mažesnė finansinė grąža ar reikiamos investicijos smarkiai nebaugintų“, – sako Vaidas Žagūnis, SEB banko valdybos narys, Mažmeninės bankininkystės tarnybos vadovas. Anot jo, būsimiems verslininkams į karjeros pokyčius reikia investuoti gana daug laiko: išanalizuoti rinką, apgalvoti verslo rizikas ir veiksmų planą visiems scenarijams, išsiaiškinti verslo steigimo ypatumus ir t. t. O, SEB tyrimo duomenimis, dvejones imtis verslo paskatinti gali net ir toks dalykas kaip artimųjų nepasitikėjimas – apie tai užsiminė 10 proc. tyrime apklaustų žmonių, kurie kada nors svarstė apie savo verslą, bet taip ir nepradėjo.

Verslo nori dėl laisvės ir pajamų

Žmonės, kurie jau turi verslą arba kada nors svarstė tapti verslininkais, prisipažino, kad juos labiausiai viliojo mintys apie nepriklausomybę nuo darbdavio ir galimybė uždirbti daugiau (taip tvirtino atitinkamai 47 ir 44 proc. respondentų). Daugmaž kas trečias iš jų paminėjo norą įgyvendinti savo sumanymus (39 proc.), turėti lankstų darbo grafiką (33 proc.) ar gauti papildomų pajamų (31 proc.). Kas penktas žmogus prisipažino svajojęs pasiekti aukštesnį pragyvenimo lygį. Įdomu, kad verslas kaip galimybė užsidirbti gerokai daugiau labiau domino vyrus, o moterys apie verslą dažniau galvojo kaip apie būdą papildomai prisidurti prie dabartinių pajamų. Tiesa, toks dalykas kaip garbė vadintis verslininku praktiškus lietuvius žavėjo mažiausiai – tai paminėjo vos 7 proc. apklaustų žmonių.

Startą paspartina internetas

Pasak verslininko ir investuotojo Iljos Laurso (nuotr. kairėje), šiandien apsisprendimą kurti verslą ir jo kūrimą gerokai palengvina interneto galimybės. „Ketinantys imtis savo verslo žmonės gali internete rasti daugybę nemokamų ar nebrangių priemonių, mokomosios vaizdo medžiagos, skatinančios kurti verslo idėjas, padedančių įvertinti kuriamo produkto ar paslaugos patrauklumą investuotojams, organizuoti pardavimus, pristatyti savo idėjas potencialiems pirkėjams, planuoti užduotis ir jas valdyti. Taip pat jie gali konsultuotis nuotoliniu būdu, pavyzdžiui, su valstybinėmis įstaigomis, verslo angelais ir t. t.“, – teigia I. Laursas. Taip pat, anot jo, išganingos startuoliams ir jaunam verslui tampa Lietuvoje atsirandančios erdvės, kuriose jie gali naudotis patogia darbo vietų infrastruktūra, susitikimų kambariais ir dalintis patirtimi ar kurti bendrus projektus. Šiemet atidaromas SEB bankoinovacijų centras tam irgi bus skirtas. Tokios erdvės startuoliams padeda sumažinti verslui reikalingas išlaidas ir greičiau įgyvendinti ambicingus inovatyvius projektus.

SEB užsakymu reprezentatyvią Lietuvos gyventojų apklausą atliko bendrovė „Spinter tyrimai“. Jos metu apklausti 1 005 respondentai: 101 turintis savo verslą ir 904 neturintys jo 18–75 metų gyventojai iš įvairių šalies vietų.

Ekspertai

Ilja Laurs

Ilja Laurs

Įkūrėjas, valdybos pirmininkas / „Nextury Ventures”

Vaidas Žagūnis

Vaidas Žagūnis

Bankininkystės ekspertas

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.