...

Tyrimas: pagrindinis stabdis sulaikantis moteris pradėti verslą

Verslas

2018.03.08

Autorius: Žydrė Dargužytė

Temos: , .

Tyrimas: pagrindinis stabdis sulaikantis moteris pradėti verslą

Jolanta Puzienė ir Ugnė Juodytė. Asmeninio albumo nuotr.

Tarptautinė statistika skelbia, kad pastaraisiais metais visose Europos Sąjungos šalyse daugėja moterų, iš samdomo darbo pasukusių į savą verslą. Lietuvoje tendencijos panašios, tačiau karjeros ir pokyčių ekspertai vis dar kalba apie tai, kad šalies moterims trūksta palaikymo ir ryžto palikti neretai jau seniai iki gyvo kaulo įgrįsusį darbą ir imtis to, kas iš tikrųjų patinka ir kam pakanka žinių bei asmeninės motyvacijos. Ko reikia, kad atsirastų daugiau drąsos savo verslui kurti? Kaip pasiruošti naujam gyvenimo etapui be darbdavio? Šiuos ir panašius klausimus sprendžia ne tik svajojančios keisti savo gyvenimo kelią, bet ir jau kurį laiką sėkmingą pagreitį savo versluose ir veiklose pagavusios moterys.

Europos šalyse atliktas AGER tyrimas atskleidė, kad pagrindinis stabdis, sulaikantis moteris nuo savo verslo kūrimo, – baimė, kad nepasiseks. Dauguma įsitikinusios, kad stabilaus finansinio šaltinio praradimas lems kur kas skurdesnį gyvenimą, psichologinius nuopolius ir nuolatinį neužtikrintumą dėl ateities. Nepadeda ir artimos aplinkos nesupratimas bei bandymas sulaikyti nuo žingsnio į savą veiklą žengimo. Karjeros specialistai neslepia, kad kai moterys ateina konsultuotis dėl tolimesnių profesinių planų, dažnai akcentuojama ir neva verslui nepalanki Lietuvos mokesčių sistema. „Nedaryk, bankrutuosi“, „neverta rizikuoti, nes sudegsi kaip mano pažįstamas“, „gali bandyti, bet žinai, kaip baigėsi mūsų giminaitei“ – tokios ir panašios frazės nuolat lydi moteriškos lyties atstoves viešojoje erdvėje. Balandį Lietuvoje startuosiančio projekto „Moteris – laiminga verslininkė“ sumanytojos – psichologė Ugnė Juodytė ir nepriklausoma aromaterapijos praktikė Jolanta Puzienė – sako, kad per metus – tokia numatoma iniciatyvos trukmė – įmanoma paskatinti moteris drąsiau siekti savo svajonės. „Verslas nebūtinai reiškia nuolatinę konkurenciją, stresą ar kovą. Jis gali būti pozityviai sustyguotas, kuriantis gerus santykius“, – įsitikinusi J. Puzienė.

Pokyčius įkvėpė motinystė

Prieš pradėdama savo verslą J. Puzienė aktyviai dirbo viešųjų pirkimų ir ES projektų administravimo srityje. Kaip pati sako, darbo būdavo tiek daug, kad kartais nelikdavo laiko ne tik saviraiškai, bet ir šeimai. „Kol turėjau vieną vaiką, motinystę ir darbą galėdavau suderinti kur kas lengviau, tačiau, kai gimė dar du vaikai, suvokiau, kad nebegaliu ir nebenoriu tiek daug dirbti. Mano srityje uždarbis dažnai priklausydavo ir nuo darbui skiriamo laiko. Pasiryžti pokyčiams nebuvo lengva. Tai užtruko beveik šešerius metus. Vis svarsčiau, galvojau, dėliojau pliusus ir minusus. Nebėgau į verslą stačia galva, tačiau tam atsakingai ruošiausi. Pasirengimas taip pat pareikalavo atsidavimo – iš esmės visus žingsnius planavau pati: lankiau seminarus, mokymus, skaičiau knygas, ieškojau mentorių ir konsultantų“, – prisimena šiuo metu sėkmingą verslą aromaterapijos srityje plėtojanti Jolanta. Moteris sako, kad dabar jos gyvenimas yra kur kas šviesesnis – mat ji gali pati planuoti savo darbo laiką, o ir norint pasiekti seniau gaunamą finansinę sumą samdomame darbe dabar jau reikia kur kas mažiau darbo valandų.

„Rinkausi tokią veiklą, kuriai nereikėtų didelių pradinių investicijų, nes jų neturėjau ir nenorėjau rizikuoti. Artimieji stipriai atkalbinėjo ir ragino likti ten, kur esu. Nebuvau iš verslininkų ar verslių žmonių šeimos, todėl aplinkos įtaka, be abejonės, man turėjo didelės reikšmės. Vis dėlto atėjo ta diena, kai pajaučiau, kad esu pasirengsi prisiimti atsakomybę už savo ateitį ir galiu atsisakyti visų veiklų, susijusių su ankstesne profesija.

 

„Stengsiuosi perteikti moterims, kad svarbu ne tik didelis noras, bet ir skaičiavimai, labai aiškus idėjos struktūravimas, finansų eilučių sudėliojimas, tinkami partneriai, komanda ir verslo aplinka.“

J. Puzienė.

 

Buvo nelengva, nes plėtoti nišinį konsultacijų ir sveikatingumo verslą taip pat reikėjo daug energijos ir pasitikėjimo savimi. Kadangi idėja man patiko, nei dienos nedvejojau. Prisimenu tas džiaugsmingas akimirkas, kai suvokiau, jog dabar galiu bet kada nuvežti savo vaikus pas stomotologą ar į norimą būrelį be darbdavio leidimo“, – patirtimi dalijasi J. Puzienė.

Moteris sako turinti svajonę projekto, skirto moterims, norinčioms kurti savą verslą, nepriklausomai nuo jo pobūdžio, metu padėti visokeriopai, nes kažkada pačiai labai trūko tokio žmogaus, kokiu šiandien jaučiasi ji pati. Jolanta turėjo išmokti ne tik tai, kaip suplanuoti savo veiklos scenarijus, suburti komandą, plėtoti Lietuvoje tuo metu dar mažai žinomą prekės ženklą, bet ir įgyti kitų versle labai svarbių įgūdžių – psichologinių žinių, kitokių socialinių kompetencijų nei reikėjo dirbant samdomą darbą. Juk neretai savo versle tenka būti penkių sričių specialistu viename asmenyje.

„Stengsiuosi perteikti moterims, kad svarbu ne tik didelis noras, bet ir skaičiavimai, labai aiškus idėjos struktūravimas, finansų eilučių sudėliojimas, tinkami partneriai, komanda ir verslo aplinka. Saugioje aplinkoje moterys turės galimybę eksperimentuoti, bus nuolat konsultuojamos versle patyrusių specialistų, turės galimybę susitikti su potencialiais partneriais, rėmėjais ir investuotojais“, – projekto esmę atskleidžia verslininkė.

Iš banko į savas veiklas

Psichologės, mokymų organizatorės ir kūrybinių projektų idėjų generatorės Ugnės Juodytės istorija labai panaši, tačiau joje – dar daugiau profesinių vingių. Ilgą laiką dirbusi viename iš bankų, vieną dieną jauna moteris sako supratusi, jog atėjo laikas palikti įprastą, jau gerai pažįstamą darbą ir išbandyti verslo vandenis. „Man irgi reikėjo laiko subręsti pokyčiams ir juos sąmoningai priimti. Dirbdama samdomą darbą nuolat laisvu metu ir savaitgaliais dalyvaudavau įvairiose versliose iniciatyvose, vėliau pati pradėjau kurti ir įgyvendinti naujus Lietuvai naudingus projektus. Dabar beveik galiu drąsiai sakyti, kad juose išmokau bene daugiausiai, nes verslas – tai ne tik gera idėja. Be ilgamečio patyrimo, kaip valdyti savą prekės ženklą, išmanymo apie finansus, viešuosius ryšius, psichologiją ir rinkodarą – net ir gera idėja gali žlugti“, – įsitikinusi U. Juodytė.

Jos veiklų spektras itin platus – nuo viešojo kalbėjimo dirbtuvių organizavimo iki geštalto psichoterapijos asmenims ir verslui. Ugnė sako, kad universalumas versle dažnai padeda, nes taip lengviau įžvelgti galimas problemas ir tiksliau identifikuoti rizikas bei galimybes. „Man atrodo, kad moterims ypač reikia erdvės, kurioje jos, padedamos profesionalų, galėtų modeliuoti savo verslą. Kai ėmiausi vadovauti projektui, žinojau, kad tai bus iniciatyva, kuriai ir aš pati turėsiu atiduoti labai daug savęs, bet kadangi per savo profesinės karjeros metus esu sukaupusi ne tik žinių, bet ir patyrimo, noriu tuo dalintis su kol kas mažiau versle patyrusiomis moterimis“, – atskleidžia U. Juodytė.

Verslių moterų bendruomenė ne tik kartu gilinsis į verslo procesus, bet ir suteiks viena kitai palaikymo, galbūt net ras bendradarbiavimo ar kooperacijos galimybių.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.