...

Žinomų vardų sinergija padeda sukurti geidžiamą prekių ženklą

Verslas

2018.03.27

Autorius: Urtė Bujevičiūtė

Temos: , .

Žinomų vardų sinergija padeda sukurti geidžiamą prekių ženklą

Seržas Gandžumianas. Asmeninio albumo nuotr.

„Tu gali pabandyti parduoti džinsus su klyksmu „pirkite iš manęs džinsus už… 200 eurų“ ir, patikėkite, niekas neateis pirkti, o kitas dalykas, kai sakai taip, kaip sako „Diesel“ savo džinsų reklamoje: „Būk kvailas – pirk džinsus už 200 eurų.“ Ir tik tai veikia, jie turi savo vartotoją. Turi turėti tam tikrą pasaką, kodėl tai sukurta, kam tai sukurta, su kokia koncepcija, ir kad tai būtų būtent vartotojui aktualu, būtent jam būtų svarbiausia, taptų jo įprasto gyvenimo dalimi…“ – mados rinkos specifiką atskleidžia vienas įžymiausių Lietuvos dizainerių Seržas Gandžumianas.

Pridėtinė vertė klientui

Prekių ženklų kuriama istorija sukuria psichologinę pridėtinę vertę produktui, sukuria tam tikrą emociją, pojūtį. Pirkdamas dizainerio ar garsiu prekių ženklu pažymėtą produktą, vartotojas tiki, kad už panašią kainą gauna gerokai daugiau vertės. Dizaineris džiaugiasi savo naujausiu projektu, kai sujungus dviejų stiprių prekių ženklų patirtį pavyko sukurti konkurencingą produktą. „Pranašumas – tai nauja „Happeak“ istorija „Happeak & serge gandzumian“. Ir kas yra svarbu, kad galutinės kainos net ir dėl mano vardo išliko konkurencingos. Kadangi „Happeak“ turi tokią politiką, kad kainos lieka to paties lygio, „Happeak“ mėgstantis vartotojas neturi nusivilti“, – sako S. Gandžumianas. Taikyti tokią kainodarą leidžia aukštas profesionalumas, sistemingai sustyguoti procesai, efektyvi komunikacija, iš anksto sudėlioti prekybiniai kanalai ir jau turimas prekių ženklo atpažįstamumas su savo ištikimu klientų ratu.

Vardo atpažįstamumas

 

„Pro mane praėjo labai daug dizainerių, kai kurie išėjo, išnyko, akimirksniu pasirodė ir dar greičiau dingo, o aš laikau savo poziciją, laikau savo estetinį charakterį, laikau savo koncepciją.“

S. Gandžumianas.

 

Stiprūs prekių ženklai turi savo braižą, atpažįstamumą ir tai sudaro geresnes sąlygas kurti naujus projektus. „Nori tikėk, nori ne, turiu tą vardą rinkoje ir yra pirkėjų, kurie ieško Seržo ir nori jo, laukia, kad Seržas vienu ar kitu pavidalu pasirodys rinkoje“, – apie prekių ženklo teikiamą naudą pasakoja kūrėjas.

Dizainerio vardo kūrimas nėra vienadienis procesas, pašnekovas neslepia, kad per tiek metų yra sukūręs daugiau nei 50 kolekcijų, o atpažįstamumas yra kryptingo ir sistemingo darbo rezultatas. „Pagrindinis dalykas, kad aš visada mados rinkoje. Buvau visoks: ir didesnis, ir mažesnis, bet aš visada egzistuoju. Pro mane praėjo labai daug dizainerių, kai kurie išėjo, išnyko, akimirksniu pasirodė ir dar greičiau dingo, o aš laikau savo poziciją, laikau savo estetinį charakterį, laikau savo koncepciją. Galbūt tai ir yra mano sėkmės veiksnys“, – apie daugiau nei 28 metus kurtą asmeninį prekių ženklą pasakoja S. Gandžumianas.

Kuriant prekių ženklą, reikia laiko ir didelių investicijų. Procesas daug trumpesnis, kai rinkoje susijungia du jau žinomi ir savo komercinę istoriją turintys prekių ženklai. Tada naujasis produktas (prekių ženklas) automatiškai įkūnija visą kauptą patirtį, vienareikšmiškai kuria pridėtinę vertę ir turi daug daugiau vartotojų bei sekėjų.

Neprarasti turimų vartotojų

Kad pavyktų sėkmingai pritaikyti abiejų prekių ženklų kauptą patirtį, reikia tikrai gerai apgalvoti naujojo prekių ženklo konceptualumą, pritaikant vartotojui gerai žinomus ir atpažįstamus elementus – nustatyti estetinį limitą. „Iškomunikoti tikslinį pirkėją, koncepciją, audinių ir spalvų paletę, proporcijas, kolekcijos stilistiką, derinamumą ir t. t. Tose ribose turi mąstyti ir dirbti. Aišku, kad galima daryti bet ką, sugalvoti „iš dangaus“ ir padaryti visiškai kitokią kolekciją, bet tai iškris iš konteksto, pames savo pirkėją“, – sako kūrėjas. Tokie rėmai sujungia dizainerio kūrybiškumą ir prekių ženklo jau sukurtą vartotojų pamėgtą stilistiką, leidžia rinkai pasiūlyti naują patrauklų produktą.

Papildanti sinergija

Nebūtina kurti naujų produktų ar prekių ženklų, norint nustebinti visko mačiusį ir prisisotinusį vartotoją. Santykinai nedidelėje Lietuvos vidaus rinkoje didelės sėkmės vis dažniau sulaukia naujai gimusios bendros ar susijungusios panašios, viena kitą „maitinančios“ idėjos. „Šiandien tikrai išgyvena tie verslai, kurie bando daryti sinergiją: ar sinergiją su panašios srities specialistais, ar su ženklais, turinčiais pridėtinę vertę, ar su gamyba, kitomis galimybėmis. Sinergija yra gerai. Sinergija pagyvina, išveda iš aklavietės, iš uždaro rato, sinergija komunikuoja naujai, kitaip su esamais, o kas yra labai svarbu – su būsimais pirkėjais, vartotojais“, – dėsto S. Gandžumianas. Ir tai nereiškia vieno ar kito prekių ženklo pasitraukimo iš rinkos. Tokio tipo sinergija padeda kiekvienam daryti darbą, kurį geriausiai išmano, ir iš to kurti maksimalią pridėtinę vertę.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.