...

Verslo idėją pastūmėjo dešimtmetės dukros

Verslas

2018.04.12

Autorius: Ieva Kniukštienė

Temos: , , .

Verslo idėją pastūmėjo dešimtmetės dukros

Lina Janulevičienė. Asmeninio albumo nuotr.

Iš Pagėgių miestelio kilusi Lina Janulevičienė versle ne naujokė, tačiau imtis naujos veiklos nusprendė įkvėpta savo dvynukių. Matydama, kaip mergaitės mėgsta virtualius žaidimus, moteris nutarė įkurti įmonę „Virtualiosios realybės vaizdai“.

Startuoti nebuvo lengva

Verslo pasaulyje patirtį L. Janulevičienė kaupia jau daugiau nei ketverius metus. Pradėjusi nuo inžinerinių tinklų projektavimo įmonės, moteris sakosi visada jautusi, kad norėtų papildomai užsiimti dar ir kitokia veikla, todėl dukrų pamėtėta idėja tapo pokyčių varikliu.

„Mintį apie virtualiosios realybės žaidimų idėją man visiškai natūraliai pamėtėjo mano dešimtmetės dvynukės Justė ir Aistė. Dukros mėgdavo žiūrėti virtualiosios realybės filmukus, o man vis kildavo minčių, kad visa tai būtų galima paversti ne tik puikia pramoga, bet ir verslu“, – atvirauja moteris.

Dešimtmečių idėja virto realybe ir dabar L. Janulevičienė sėkmingai valdo net dvi įmones, nors pradžioje kamavo dvejonės, ar virtualiosios realybės krėslai bus sėkminga investicija Lietuvoje.

„Nuspėti, kiek tai bus populiaru, buvo labai sunku, nedrąsu buvo ir dėl konkurencijos. Domėjomės, kas vaikams, galbūt ir suaugusiesiems gali patikti, ką būtų galima pasiūlyti naujo, kitokio ir dar neatrasto. Tikrai daug svarsčiau apie šio verslo įkūrimą, ilgai trūko ryžto veikti, juk tuo metu jau turėjau savo įmonę, užsiėmiau patinkančia veikla“, – prisimena pašnekovė.

Grąžino iš emigracijos

„Virtualiosios realybės vaizdai“ – šeimos verslas, visą šeimą suvienijęs dar stipriau. Pradėjusi rimčiau galvoti apie dvynių idėją, moteris šia mintimi pasidalijo su vyresnėliu sūnumi, kuris tuo metu jau kūrė gyvenimą Didžiojoje Britanijoje ir net negalvojo grįžti į Lietuvą. Vis dėlto mamos kuriamas verslas pasirodė perspektyvus ir vertas sugrįžimo.

„Tuo metu dar užsienyje gyvenęs mano sūnus Antanas skatino eiti į dar nepažįstamo verslo sritį, tačiau išėjo taip, kad ir pats prisijungė prie šios veiklos. Nors anksčiau jis net negalvojo grįžti, mat žadėjo ilgam likti Londone. Kai pradėjome kalbėti apie virtualiosios realybės vaizdų idėją, sūnus labai pradėjo domėtis naujausia įranga. Jam tikrai patiko tai, ką darė. Po kurio laiko Antanas tvirtai pasakė, kad šią idėją reikia įgyvendinti ir jis padės tai padaryti. Šiandien jis rūpinasi visa įranga, gerai supranta ir domisi naujausiomis technologijomis, kompiuteriais. Be to, užsiima maketavimu, reklama. Manau, kad mūsų sukurta veikla padėjo susigrąžinti sūnų į Lietuvą“, – džiaugiasi moteris.

Pradėtas verslas visą šeimą vedė vieno tikslo kryptimi, o iškylančius sunkumus jie įveikė bendromis jėgomis. Kaip dabar prisimena verslininkė, sudėtingiausia buvo įveikti ne sunkumus, o savo baimes.

„Džiugino tai, kad visa mano šeima siekė bendro tikslo: diskutavome, svarstėme, domėjomės, o svarbiausia, kad darėme tai, kas mums visiems patinka. Neslėpsiu, pradžia nebuvo lengva, juk žengėme į visiškai naują ir nepažintą rinką. Pirmiausia ieškojome įrangos. Suradome dvi įmones Amerikoje, kurios turėjo mūsų norimus įsigyti įrenginius, ilgai bendravome su jomis, kol pavyko susitarti. Sunkiausia, kuriant verslą, yra pasiryžti įgyvendinti savo idėją, įveikti baimę, kad gali nepasisekti dėl konkurencijos“, – atskleidžia pašnekovė.

Pasitikrino idėją

Kiek dvejodama dėl idėjos sėkmės, moteris pirmuosius žingsnius pradėjo dėti viešų renginių metu ir pamatė, kad mintis, tikėtina, bus sėkminga.

„Pradėjome nuo išvykų į šventes, muges sostinėje ir į kitus miestus. Švenčių ir mugių metu pastebėjome, kad mūsų idėja pasiteisino. Atsiranda vis daugiau norinčiųjų išbandyti mūsų siūlomą virtualiosios realybės pramogą. Filmukai patinka ne tik vaikams, bet ir suaugusiesiems. Jau turime įsigiję naują įrangą, artimiausiu metu planuojame įsikurti dar viename prekybos centre – galėsime pasiūlyti įvairesnių virtualiosios realybės pramogų vaikams ir suaugusiesiems. Žiūrėdami virtualiosios realybės filmukus, klientai patiria nuostabių emocijų. Lankytojai nuo krėslo nulipa su plačia ir užkrečiančia šypsena veiduose. Tos nuoširdžios jų šypsenos, geros emocijos, žinoma, ir mus pradžiugina“, – pasakoja pašnekovė.

Prireikė papildomų lėšų

Nors verslo pradžioje pašnekovė pajėgė išsiversti savo lėšomis, tačiau spartesnei plėtrai buvo pasirinktas papildomas finansavimas.

„Nusprendėme pasinaudoti ir Europos Sąjungos investicijomis. Reikiamai įrangai įsigyti iš kredito unijos gavome lengvatinę paskolą pagal priemonę „Verslumo skatinimas 2014–2020, finansuojamas iš Europos socialinio fondo“. Kadangi pritrūko užstato, UAB „Investicijų ir verslo garantijos“ mums suteikė 80 proc. paskolos garantiją. ES investicijos tikrai palengvina pradedančiųjų verslininkų gyvenimą, jos prisidėjo ir prie mūsų verslo sėkmės“, – įsitikinusi moteris.

Anot jos, nuosavas verslas žavus tuo, kad dirbti čia turi visą parą, tačiau rezultatai taip pat gerai matomi, o artimiausioje ateityje L. Janulevičienė neatmeta galimybės plėstis.

„Atnaujinome įrangą, dabar pasinerti į virtualiąją realybę dar smagiau ir įdomiau. Džiaugiamės, kad šiomis pramogomis domisi ir pavieniai žmonės, ir šeimos, ir vaikai, ir suaugusieji. Pas mus organizuoja gimtadienius, darbo vakarėlius. Minčių augti visuomet yra, ypač kai jaučiame susidomėjimą. Ir toliau su virtualiosios realybės įranga bei filmukais keliausime į muges, šventes, gimtadienių vakarėlius ir parodas. Tikiuosi, kad ne tik plėsime klientų ratą, bet ir nustebinsime tuos, kurie mus jau pažįsta“, – sako verslininkė.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.