...

Grafinis užrašymas – naujas būdas pasiekti auditoriją

Verslas

2018.04.15

Autorius: BZN Start

Temos: , , .

Grafinis užrašymas – naujas būdas pasiekti auditoriją

Žilvinas Mažeikis Asmeninio albumo nuotr.

Konferencijų ar mokymų metu svarbu išsinešti iš jų didžiausią įmanomą vertę. Vis dėlto, jei neturime konspektų, dažnai ne viskas išlieka atmintyje. Tam gali padėti vizualinis žemėlapis, kurį jau kelis metus įvairiuose renginiuose padeda sukurti grafinio užrašymo profesionalas Žilvinas Mažeikis.

Prieš tris dešimtmečius JAV atsiradęs grafinis užrašymas – unikalus ir Lietuvoje vis dar naujas būdas įamžinti informaciją. Tai metodas, kai įvairiuose renginiuose išsakytos mintys ir idėjos yra gyvai iliustruojamos ant popieriaus pasitelkiant žodžius, vaizdus ir spalvas. Kadangi net 90 procentų informacijos mūsų smegenys priima per vaizdą, susitikimuose, konferencijose, seminaruose ar mokymuose šis metodas gali tapti puikiu įrankiu norint pasiekti auditoriją ir gauti iš jos grįžtamąjį ryšį.

Visiems suprantama kalba

Žvelgdami į sukurtą piešinį, jo detales – lenteles, brėžinius, auditorija atpažįsta pranešėjo pateikiamas mintis, kurios tampa suprantamos visai grupei. Be to, prie grafinio užrašymo proceso gali prisidėti ne tik pranešėjas, bet ir dalyviai, kurių mintys gali būti užrašomos piešinyje. Galimybė auditorijai matyti savo indėlį skatina pasitikėjimą bei ryšį. Taip sukuriamas platesnė temos apžvalga, įvertinamos įvairios perspektyvos ir nuomonės. Galiausiai toks piešinys tampa visos konferencijos ar mokymų santrauka ir sistema, kurią galima nusifotografuoti, pasilikti tolimesnėms įžvalgoms, pasidalinti su kitais.

Grafinio užrašymo profesionalui Žilvinui Mažeikiui anksčiau tai buvo tik hobis, o dabar – pagrindinė jo veikla. Žilvinas nuolat dirba įvairiuose renginiuose, o tęstinai bendradarbiauja su 4 didelėmis įmonėmis, keliomis nevyriausybinėmis organizacijomis bei universitetu. Kiek renginių jau įamžino – nebegali suskaičiuoti.

„Dažniausiai iliustruoju dideles konferencijas, kuriose yra nuo 200 iki 500 dalyvių, tačiau kartais tenka dirbti ir mažų komandinių renginių metu, strateginio planavimo sesijose, pasitarimuose, kuriose dalyvauja 8-30 žmonių grupės. Svarbiausia, kad dalyviai piešiniuose atrastų savo mintis, idėjas, kad užrašomos išvados būtų būtent tai ką jie sugalvojo“, – pasakoja „Marker Heroes“ įkūrėjas Žilvinas Mažeikis.

Išvengia konspektavimo

Visų dalyvių patogumui, po renginio nusifotografavus darbą nereikia darytis konspekto. Visa informacija telpa vienoje nuotraukoje. Anot Ž. Mažeikio, nemažai žmonių stebisi šia veikla, todėl visiems susidomėjusiems vizualiu mąstymu nuolat organizuojami grafinio užrašymo mokymai. Grafinio užrašymo gali išmokti visi, kurie kasdienybėje dirba su grupėmis, dėsto joms medžiagą, dalijasi patirtimi.

„Grafinį užrašymą pradėjau taikyti darbe su jaunais žmonėmis seminarų ir diskusijų metu. Toks temos perteikimo būdas labai patinka mano renginių dalyviams. Vizualizacija padeda linksmiau ir lengviau suprasti pateikiamą informaciją“, – įspūdžiais dalijasi vizualaus mąstymo mokymuose dalyvavusi „Užupis Creative Cluster“ fasilitatorė Irmina Mykolaitienė.

Skatina tobulėti

Grafinį vaizdavimą galima pasitelkti ne tik kaip papildomą konferencijų priemonę, bet ir pritaikyti savo kasdienėje veikloje bei naudoti vietoje konspektavimosi. Anot pašnekovo, toks būdas skatina ypatingai didelį susitelkimą.

„Kasdien mokytis tenka ir man. Grafinis užrašymas reikalauja labai intensyvaus ir nepertraukiamo klausymo, todėl jei kas nors rinktų atidžiausiai besiklausantį žmogų konferencijos metu, galėčiau drąsiai kandidatuoti į tokį prizą. Jau galiu pasigirti IT, farmacijos, švietimo temų žiniomis. Manau, kad sinchroniniai vertėjai mane supras. Dalyvaudami renginiuose jie irgi susipažįsta su daugybe temų. Jie verčia iš vienos kalbos į kitą, o aš verčių ir lietuvių ar anglų kalbos į vaizdinių kalbą“, – pasakoja Žilvinas.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.