...

Bendradarbystės erdvės padeda verslų sinergijai

Verslas

2018.05.03

Autorius: BZN start

Temos: .

Bendradarbystės erdvės padeda verslų sinergijai

Coworking erdvė nedidelei įmonei gali tapti puikia alternatyva. BFL/Vyginto Skaraičio nuotr.

Bendradarbystės (angl. coworking) idėja po pasaulį pasklido iš San Fransisko laisvai samdomų specialistų (angl. freelancer), anteprenerių ir IT bendruomenės gretų ir per kiek daugiau nei dešimtmetį taip išpopuliarėjo, kad šiandien jau apie 12 proc. Londono biurų ploto skirta bendradarbystei, ir prognozuojama, kad per artimiausią dešimtmetį šis skaičius išaugs dar bent du kartus. Lietuva nuo šių tendencijų neatsilieka ir verslai vis noriau renkasi tokio tipo patalpas savo veikla.

Bendradarbystės arba hibridines biurų erdves renkasi jau ne vien jauni ir laisvi, tačiau ir dideli bei solidūs. Naujos Vilniaus bendradarbystės ir aptarnaujamų biurų erdvės „Monday Office“ vadovė Julija Ramoškaitė, kelerius metus aktyviai analizuojanti bendradarbystės ir lanksčių biuro erdvių idėją, pasakoja, kad šiandien pasauliniuose didmiesčiuose būtų sunku rasti didelę ir žinomą bendrovę, kuri nesinaudoja coworking paslaugomis.

„Bendradarbystės erdvių banga pas mus atsirita tik dabar, tačiau brandžiose rinkose tokių vietų jau priskaičiuojama tūkstančiai, todėl apie 2005 m. užgimusi coworking koncepcija šiandien yra visiškai išplėtota ir daugeliu aspektų išanalizuota“, – sako J. Ramoškaitė.

Darbuotojai jaučiasi geriau

JAV Mičigano universiteto verslo mokyklos iniciatyva atliktas tyrimas atskleidė, kad bendradarbystės erdvėse darbuotojai jaučiasi geriau nei tradiciniuose biuruose. Tai lemia kelios priežastys, bet viena svarbiausių – labiau nei dirbant tradiciniame biure jaučiamas prasmės jausmas.

Anot J. Ramoškaitės, darbuotojų motyvacija ir talentų pritraukimas yra viena kertinių priežasčių, kodėl stambios bendrovės pradėjo įtraukti išorinių coworking erdvių paslaugas į savo patalpų politiką. Įmonės naudoja bendradarbystės erdves įvairioms reikmėms, pavyzdžiui, jose įkurdina nuotoliniu būdu iš kito miesto dirbančius žmones, dinamišką ir įkvepiančią coworking aplinką pasirenka išvažiuojamosioms sesijoms, nes tai padeda pamatyti kitus problemos sprendimo būdus ir atrasti drąsesnių idėjų.

Pamėgsta ir smulkus verslas

Palikime didžiuosius ir jų komandas, kurios jau dažnos ir Lietuvoje veikiančiose bendradarbystės erdvėse. „Šiuo metu pastebime tendenciją, kad coworking patalpomis domisi ir nedideli tradiciniai verslai: užsienio bendrovių atstovybės, konsultacijų įmonės, paslaugas verslui teikiančios nedidelės, tačiau stabilios bendrovės“, – sako bendradarbystės ir aptarnaujamų biurų „Monday Office“ vadovė.

Coworking erdvė nedidelei įmonei gali tapti puikia alternatyva kabineto nuomai biurų pastate, nes čia užtikrinamas privatumas, bet žmonės nesijaučia atskirti nuo pasaulio, užmezga naujų verslo kontaktų ar randa naujų kolegų.

Advokatų profesinės bendrijos „Lexem“ partnerė advokatė dr. Laura Augytė-Kamarauskienė sako, kad įsikūrus aptarnaujamų biurų ir coworking erdvėje pavyko sutaupyti daug laiko, nes atkrito administraciniai rūpesčiai, todėl galima labiau susitelkti į pagrindinę veiklą – klientų konsultavimą. Be to, reprezentatyviai įrengta erdvė ir privatumą saugantys susitikimų kambariai suteikia galimybes deramai priimti klientus.

Įžvelgia daug privalumų

Apžvalgininkas Larry Altonas portale Forbes.com pateikia svarbiausias priežastis, kodėl naujosios kartos verslo žmonės renkasi coworking erdves. Pasak J. Ramoškaitės, šios priežastys aktualios ne tik jaunam, bet ir seniai bei tvariai dirbančiam verslui.

Coworking erdvės taupo įmonių išlaidas, nes įsikuriant nereikia investuoti į biuro įrangą ir interjerą, atkrenta įvairūs mokesčiai, nereikia rūpintis daugybe paslaugų iš įvairių tiekėjų ir jų sąskaitų tvarkymu.

Verslas yra dinamiškas, todėl įsikurti bendradarbystės erdvėse skatina ir mažesni nei tradiciniuose biuruose įsipareigojimai. Įsipareigoti kelerius metus nuomotis ne mažesnį nei sutartą plotą trokšta retas, todėl naujoviškų erdvių suteikiamas terminų lankstumas yra vienas tokių vietų pranašumų.

Anot L. Altono, didelė dalis coworking žavesio priklauso nuo čia susibūrusios bendruomenės ir jos narių sinergijos. Bendradarbystė leidžia užmegzti naujų verslo kontaktų, išplėsti pažįstamų ratą, rasti ne tik verslo partnerių, bet ir naujų klientų.

Daugelis coworking srities apžvalgininkų ir antreprenerių sutaria, kad, be išvardytų praktinių aspektų, yra šis tas daugiau, kas pritraukia ir išlaiko žmones bendradarbystės erdvėse – tai jausmas, kad coworking yra naujas galingas pasaulinis judėjimas, o būti jo dalimi – tai rinktis darbą coworking’e.

„Monday Office“ (NORBERTUKAJ nuotr.)

386-1517904146-635119.jpg 386-1517904146-127895.jpg 386-1517904146-189443.jpg 386-1517904146-887807.jpg 386-1517904146-751647.jpg 386-1517904146-663213.jpg 386-1517904146-326144.jpg 386-1517904146-601065.jpg 386-1517904146-496870.jpg

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.