...

Olandijos rinkai – unikalus lietuvių projektas

Verslas

2018.05.09

Autorius: Ieva Kniukštienė

Temos: , .

Olandijos rinkai – unikalus lietuvių projektas

„Ishipit“ komanda. Asmeninio albumo nuotr.

Lietuvoje įsikūrusi įmonė „Present Connection“ kuria dalijimosi ekonomika paremtą platformą, skirtą individualiems užsakymams išvežioti. „ishipit“ komandos vadovas Darius Orvidas atskleidžia, kad tai bus pirmoji tokio tipo paslauga Olandijoje.

Inovatyvus sprendimas

Anot pašnekovo, „ishipit“ bus tarsi siuntų pristatymo tarnyba, paremta dalijimosi ekonomikos principais. Panašia sistema veikia kai kurios maisto pristatymo bendrovės, tačiau „ishipit“ turės analogų neturinčių išskirtinumų.

Platforma „ishipit“ leidžia paprastiems žmonėms užsiregistruoti ir teikti siuntų pristatymo paslaugas, patiems nusistatyti savo tarifus, prieinamumą, valandas ir aptarnaujamą vietovę. Sistemos vartotojai gali matyti arčiausiai jų vietovės esančius kurjerius, jų įkainius, pasirinkti tinkamiausią variantą ir atlikti apmokėjimą gavę siuntą. Toks projektas Olandijos rinkoje nėra pirmasis, jau yra sukurtos kelios platformos, skirtos maisto pristatymui, tačiau „ishipit“ išskirtinumas yra tas, kad teikiama ne vien maisto pristatymo paslauga, tačiau gali būti persiųstas ir bet koks siuntinys.

Skirtingos galimybės

D. Orvidas atskleidžia, kad platformos panaudojimo galimybių bus net keturios, įtraukiančios ir vartotojus, ir individualiai dirbančius kurjerius: „Šiuo metu platformoje yra numatyti keturi sistemos panaudojimo būdai. Naudotojai gali grąžinti siuntas, gautas per internetinius užsakymus. Kitas būdas leidžia pristatyti siuntas iš taško A į tašką B. Pavyzdžiui, išvykote į darbą ir namie palikote svarbų daiktą, taigi kurjeris gali jį paimti iš jūsų namiškio ir pristatyti jums tiesiai į darbą. Trečiasis siuntų būdas apima kurjerio paslaugą, kai reikalingas papildomas mokėjimas. Pavyzdžiui, kurjeris paima iš drabužių valyklos jūsų paltą, pats apmoka už suteiktą valymo paslaugą, o jūs atsiimdami siuntą sumokate tiesiogiai kurjeriui. Ketvirtasis būdas yra labiau specializuotas į maisto pristatymą. Klientai iš esamo restoranų sąrašo gali pasirinkti patiekalą, kuris bus pristatytas į pasirinktą vietą. Platforma įdomi tuo, kad kurjeriai patys gali kuruoti kavinių ir restoranų valgiaraštį, o už tai kaip paskatinimą gauti premijas nuo užsakymų.“

Tikisi greitos sėkmės

Komandos vadovas neabejoja idėjos sėkme Olandijos rinkoje. Tai šalis, kur dviračiai yra neatsiejama gyvenimo dalis, o galimybė juos minant užsidirbti papildomai domina ne vieną olandą ir atvykėlį.

„Tikime, kad tai netrukus išpopuliarės. Naudotojai turės progą užsidirbti papildomai, neinvestuodami į automobilio priežiūrą, degalus ir t. t. Klientai ir kurjeriai paslaugomis gali naudotis „Android“ ir „iOS“ programėlėse. Kurjeriams ir administratoriams sukurta žiniatinklio programėlė, kurioje galima administruoti paskyrą ar sistemą. Taip pat atlikta daug integracijų su trečiosiomis šalimis. Pavyzdžiui, atlikta integracija su „Post.nl“, kuris leidžia patikrinti, ar pateiktas pašto adresas egzistuoja ir pateikia adreso GPS duomenis, reikalingus skaičiuojant atstumus. Taip pat platformoje padaryta integracija su OBP – olandiška mokėjimų sistema, per kurią vartotojai gali apmokėti už paslaugas, o kurjeriai gauti savo atlyginimą. Na, ir, žinoma, platforma susieta su „Google“ žemėlapiais“, – pristato pašnekovas.

Dirba pagal užsakymą

 

„Aš asmeniškai žaviuosi olandų drąsa investuojant, ryžtu bandyti kurti inovatyvius produktus.“

D. Orvidas.

 

D. Orvidas pasakoja, kad tai ne pačios komandos sugalvota idėja, lietuviai užsiima jos visapusišku įgyvendinimu. „ishipit“ – naujas Olandijos rinkai kuriamas startuolis, kurio programavimo darbus pagal kliento užsakymą atlieka kauniečiai. Su projekto įgyvendinimu dirba jaunatviška ir inovatyvi komanda, jungianti ir patyrusius savo srities profesionalus, ir jaunus talentus. Iš viso su platformos įgyvendinimu dirba devyni specialistai. Trys mobiliosios programėlės programuotojai, du API programuotojai, du žiniatinklio programėlės programuotojai, dizaineris ir projekto vadovas“, – vardija pašnekovas.

Šiuo metu startuolis išbandomas Olandijos mieste Almerėje, o paskui jau skinsis kelius plačiojoje rinkoje. Anot pašnekovo, dirbti su olandais nėra sudėtinga, nes jie vieni versliausių Europoje: „Mano akimis, olandai yra ypač verslios asmenybės, vieni stipriausių prekybininkų Europoje. Be to, „Global Inovation Index“ statistikos duomenimis, 2017 m. olandai buvo treti pasaulyje pagal inovatyvumą. Tai labai jaučiama dirbant su startuoliu „ishipit“. Aš asmeniškai žaviuosi olandų drąsa investuojant, ryžtu bandyti kurti inovatyvius produktus.“

Plėtra įmanoma

Paklaustas, ar kyla minčių tokį produktą pasiūlyti ir Lietuvos rinkai, pašnekovas neslepia, kad pirmasis užsakovo tikslas – įsitvirtinti aplinkinėse valstybėse.

„Visada yra tikimybė įžengti ir į kitus Europos miestus, tačiau pradinis kliento tikslas yra įsitvirtinti vietinėje rinkoje, o vėliau plėstis kaimyninėse šalyse: Belgijoje, Vokietijoje. Šiuo metu Lietuvoje yra veikiančių panašių platformų, jau spėjusių pelnyti pripažinimą ir kituose Europos miestuose, tačiau jų specializacija gerokai siauresnė“, – atskleidžia pašnekovas.

Anot jo, geriausias komandos motyvuotojas – galimybė pamatyti, kad platforma realiai veikia ir yra naudojama, nors iššūkių dirbant su tokio masto projektu netrūksta.

„Ko gero, didžiausias mūsų komandos iššūkis dirbant su šiuo projektu yra greitai besikeičianti rinka ir dėl to atsirandantys nauji reikalavimai. Dėl šios priežasties turime ypač greitai įgyvendinti idėjas, kad įgytume konkurencinį pranašumą. Taip pat turiu pabrėžti, kad projektas yra ilgalaikis, todėl, nepaisydami didelių tempų, turime užtikrinti kodo kokybę, kad ateityje būtų lengviau daryti pakeitimus ir kad kodas išliktų palaikomas“, – sako D. Orvidas.

Linki kantrybės

Bandydamas rasti patį svarbiausią linkėjimą kiekvienam verslą pradedančiam žmogui, D. Orvidas linki kantrybės ir ryžto, nes be to neateis ir sėkmė: „Kitiems startuoliams labiausiai linkėčiau kantrybės ir net sunkiomis akimirkomis niekada nenuleisti rankų – juk ne veltui sakoma, kad sunkus darbas atsiperka.“

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.