...

Idėja pomėgį paversti verslu kilo spontaniškai

Verslas

2018.05.25

Autorius: Ieva Kniukštienė

Temos: , , .

Idėja pomėgį paversti verslu kilo spontaniškai

Stasys Mankevičius. Asmeninio albumo nuotr.

Telšiškis Stasys Mankevičius sporto entuziastu save vadina nuo mažens. Vis dėlto jam prireikė laiko suprasti, kad sportas gali tapti ir puikiu verslu, o dirbti sau bei plėtoti nuosavą verslą gali būti jo pašaukimas.

Neplanuota idėja

S. Mankevičius sako sportuojantis tiek, kiek save prisimena. Ir daugybę metų sporto klubas kirbėjo galvoje lyg slapta ir sunkiai pasiekiama svajonė, kol pagaliau atėjo spontaniškas įkvėpimas imti ir sukurti tai, apie ką taip ilgai svajota.

„Sportas – viso mano gyvenimo hobis, todėl nuo mažų dienų planavau, kaip įgyvendinti šią svajonę. Tačiau anksčiau to padaryti neleido įvairiausios aplinkybės, svarbiausia – finansinė situacija, ilgai trukdžiusi imtis kokių nors praktinių žingsnių. Iki idėjos įgyvendinimo prireikė ne vienų metų ir įveiktų iššūkių“, – sako pašnekovas.

Vis dėlto verslininkas tikina, kad pasikeitė ne pati situacija, bet požiūris į verslą ir aplinkybes. Tik pradėjus galvoti kitaip, atėjo įkvėpimas ir drąsa sukurti nuosavą verslą.

Niša mažame mieste

Mažas miestas verslui yra patogus dėl jaukios aplinkos, artimesnio santykio su klientu, tačiau kartu įsikūrimas tokioje vietoje sukelia ir nemažai iššūkių, reikia didelio pasiruošimo prieš startuojant. S. Mankevičius pasakoja, kad pirmieji žingsniai šiame versle buvo vietinės rinkos analizė ir detalaus verslo plano parengimas, siekiant optimizuoti turimas santaupas.

„Išanalizavęs Telšių gyventojų poreikius, supratau, kad jiems trūksta būtent to, ką aš norėjau pasiūlyti – modernaus sporto klubo. Turėjau šiek tiek santaupų, o verslo planą paruošėme kartu su draugu. Aš pats visada laikiausi pozicijos, kad bendras verslas veda tik į pykčius tarp dviejų žmonių, todėl planą vysčiau jau tik savo jėgomis. Žinoma, tai kainavo daugiau laiko, tačiau idėjų nereikėjo su niekuo derinti, todėl buvo paprasčiau“, – teigia verslininkas.

Prireikė pagalbos

S. Mankevičius džiaugiasi atsiradusiomis galimybėmis, nes be išorinės finansinės paramos įkurti sporto klubą būtų buvę sudėtinga, o gal ir visai neįmanoma. Jis tikina, kad šiuolaikiniai verslo finansavimo metodai yra itin paprasti ir patogūs, pritaikyti jauno verslininko poreikiams.

„Norėdami palengvinti paskolos finansinę naštą, kreipėmės į INVEGĄ dėl dalinio palūkanų kompensavimo priemonės, finansuojamos iš Europos regioninės plėtros fondo. Vasarą, kai tiek klientų, tiek pajamų sporto klubai natūraliai turi mažiau, įsitikinome, kad tai buvo labai teisingas sprendimas. Taip pat pasinaudojome galimybe kompensuoti dalį darbuotojų darbo užmokesčio pagal priemonę „Parama darbui“, finansuojamą iš Europos socialinio fondo“, – atskleidžia sporto klubo įkūrėjas.

Nekąsti per daug

Svajonė S. Mankevičiui virto realybe 2016 m. pabaigoje, kai duris atvėrė ilgai lauktas „Džiugas Gym“. Nors teko susidurti su įvairiais sunkumais, paklaustas, ką kurdamas verslą antrą kartą darytų kitaip, pašnekovas nesutrinka ir teigia, kad rinktųsi tuos pačius sprendimus. Anot jo, kad ir kaip būtų sunku, jėgų visada suteikdavo mintis, kad jis dirba ne kažkam, o siekia savo asmeninės svajonės.

Tiesa, remdamasis savo patirtimi, verslininkas pataria kitiems pradedantiesiems nesistengti pačioje veiklos pradžioje atsikąsti per daug: „Iš asmeninės patirties galiu pasakyti, kad norintiems pradėti verslą jauniems žmonėms pirmiausia reikėtų imtis smulkių projektų. Nepradėjęs nuo smulkesnių veiklų, žmogus neišmoks tinkamai elgtis su pinigais. Tik supratus, kaip reikia valdyti finansus, galima imtis stambių investicijų ir tapti svarbiu žaidėju.“

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.