...

Verslą įkūrė norėdamas daugiau laisvės

Verslas

2018.05.29

Autorius: Ieva Kniukštienė

Temos: , , .

Verslą įkūrė norėdamas daugiau laisvės

Lukas Mačiulaitis. Asmeninio albumo nuotr.

„Kai ryte pabudęs matau isteriškai į darbą skubančius žmones, suprantu, kad grįžti atgal į biurą tikrai nenoriu“, – sako gimtajame Alytuje verslą sukūręs Lukas Marčiulaitis (27). Ilgai dirbęs samdomą darbą, jaunas verslininkas suprato, kad dirbti sau yra kur kas maloniau, todėl įkūrė Sumanią studiją.

Reikėjo žinių ir svajonės

Sumani studija veikia Alytuje. Tai skaitmeninės reklamos ir įvaizdžio internete studija, papildomai galinti suteikti ir filmavimo ar fotografavimo paslaugas. Alytų jaunas verslininkas pasirinko neatsitiktinai. Tai L. Marčiulaičio gimtasis miestas, kuriame, anot jo, galimybių jaunam žmogui gausu kaip ir sostinėje, tik reikia pačiam jų norėti ir nebijoti svajoti, o kartais idėjų, įkvėpimo ar asmeninio tobulėjimo, išdrįsti pasižvalgyti svetur.

„Gimiau ir augau Alytuje, studijų metais turėjau galimybę išvykti stažuotis į Airiją. Ten supratau, kad einu tinkama kryptimi ir savo ateitį noriu sieti su internetinės reklamos verslu bei grafiniu dizainu. Mano praktikos vadovas Airijoje buvo nedidelės reklamos įmonės savininkas ir labai griežtas žmogus, įdiegęs disciplinos, atsakingo požiūrio į darbą vertybes. Iki šiol jis man – didžiausias autoritetas“, – pasakoja pašnekovas.

Grįžęs į Lietuvą, L. Marčiulaitis gyveno Kaune, vėliau vėl persikėlė į Alytų. Visgi dirbamas samdomas darbas pašnekovo netenkino. Anot jo, kai dirbi tai, ką užsako klientai, negali žinoti ar sutampa jūsų vertybės, todėl darbas praranda dalį savo prasmės.

„Turiu tam tikrų principų – esu vegetaras. Kai kartą teko kurti logotipą skerdyklai, buvo labai sunku. Ilgainiui supratau, kad darbas biure tampa nemielas: turėjau dirbti nustatytomis valandomis, kūriau tai, ką užsakydavo klientas, kurio dažnu atveju nė nematydavau ar kurio vertybės man buvo nepriimtinos. Dabar galiu pats rinktis klientus, tiesiogiai išgirsti jų poreikį, konsultuoti ir tai man labai patinka. Sąmoningai pasirinkau tapti laisvai samdomu kūrėju: manau, tai buvo geriausias mano sprendimas“, – įsitikinęs Sumanios studijos autorius.

Ieškojo finansavimo

Jaunam žmogui, norinčiam pradėti savo verslą, nėra paprasta rasti laisvų lėšų, kurias būtų galima panaudoti. Dažnai tai ir sustabdo nuo nuosavos veiklos kūrimo. Vis dėlto L. Marčiulaitis patikina, kad galimybių yra ir iš savo patirties pataria jomis pasinaudoti.

„Turėjau idėjų ir verslo viziją, tačiau tam, kad viską įgyvendinčiau, man reikėjo įrangos ir lėšų jai įsigyti. Gavau finansavimą iš Darbo biržos savarankiško užimtumo iniciatyvų programos. Viename iš informacinių seminarų išgirdęs apie kredito unijų teikiamas lengvatines paskolas jauniesiems verslininkams iš „Verslumo skatinimo fondo 2014–2020, finansuojamo Europos socialinio fondo lėšomis“, supratau, kad tai gali būti mano šansas. Pradėjau nuosekliai domėtis, ką turiu padaryti, kad galėčiau gauti šią paskolą, konsultavausi su specialistais, prireikus skambindavau ar rašydavau. Mano patirtis labai pozityvi – nepatyriau jokių biurokratinių kančių. Įsigijau modernią filmavimo ir fotografavimo įrangą, kompiuterį, darbui reikalingą automobilį. Be to, panaudojęs lengvatinę paskolą iš UAB „Investicijų ir verslo garantijos“ (INVEGA), sulaukiau pasiūlymo kompensuoti ir dalį darbuotojų darbo užmokesčio išlaidų pagal priemonę „Subsidijos verslo pradžiai“, – atskleidžia pašnekovas.

Įmonės steigimas, pasak jo, yra darbo palengvinimas jaunam, pradedančiajam verslininkui, ypač jeigu jo veikla susijusi su kūryba. „Pradėjęs savarankiškai dirbti su klientais, supratau, kad į laisvai samdomus darbuotojus dažnai žiūrima įtariai – trūko tam tikro solidumo, kurio nesuteikė net mano puikiai atliekami darbai“, – prisimena verslininkas.

Platus paslaugų spektras

L. Marčiulaitis pripažįsta gana dažnai girdintis, kad reikėtų siaurinti savo siūlomų paslaugų profilį. Tačiau pašnekovas teigia, kad būtent platus siūlomų paslaugų spektras skatina jį nesustoti, tobulėti, ieškoti galimybių ir pasvajoti apie tolesnę plėtrą.

„Mano paslaugų spektras labai platus – užsiimu skaitmenine reklama ir visomis su tuo susijusiomis paslaugomis: kuriu tinklalapius, logotipus, grafinį produktų dizainą, filmuoju, fotografuoju, maketuoju… Kartais girdžiu pastabų, kad turėčiau siaurinti savo specializaciją, susitelkti į vieną sritį, tačiau man labai patinka dinamika: jei pavargstu nuo grafikos dizaino darbų, imuosi vaizdo medžiagos kūrimo. Tai padeda neprarasti aistros ir mėgautis darbu. Tikiuosi, kad per kelerius metus subursiu nedidelę komandą: tarkime, penkis žmones, kurie specializuosis konkrečiose srityse. Tuomet galėsiu koncentruotis į kitas veiklas arba dar selektyviau žiūrėti į užduotis: dirbti tik tai, kas teikia prasmę ar malonumą“, – sako L. Marčiulaitis.

Paremta rekomendacijomis

Sumani studija gyvuoja Alytuje, tačiau jos įkūrėjas sako nesijaučiąs periferijoje, mat šiuolaikinės technologijos suteikia verslui dar nematytų galimybių dirbti su bet kurioje pasaulio vietoje įsikūrusiu klientu. Pašnekovas džiaugiasi, kad jo verslas jau remiasi kone patikimiausia reklamos forma – rekomendacijomis, todėl gali sėkmingai veikti.

„Ironiška, tačiau apie mane, skaitmeninės reklamos specialistą, klientai dažniausiai sužino ne internete, bet vieni iš kitų. Užsakovai dalijasi rekomendacijomis, atsiliepimais. Jei darbą atlieki kokybiškai ir nepažeidi sutartų terminų, gali susikurti puikią reputaciją. Žinau, kad gautą užsakymą turiu atlikti profesionaliai, galbūt net padaryti daugiau, nei manęs prašo. Rekomendacijos suteikia tam tikrą pasitikėjimo lūkestį, kurį turiu išpildyti. Kai viskas pavyksta sėkmingai, suprantu, kad su klientu sukūrėme ryšį ir galiu būti tikras, kad jis grįš bei rekomenduos kolegoms“, – atskleidžia pašnekovas.

Linki patikėti

Įkūręs nuosavą verslą ir radęs mėgstamą nišą, L. Marčiulaitis pataria nustoti abejoti galimybėmis, jų ieškoti, konsultuotis ir siekti savo svajonių jau dabar.

„Pasikalbėjęs su bendraamžiais, kartais jaučiu, kad jie nėra patenkinti savo darbu, tačiau nesiryžta nieko keisti. Jauni žmonės nesuvokia, kiek daug galimybių yra aplink juos. Kai papasakoju, kad įmanoma gauti paramą verslui kurti, neapsikraunant varginančia finansine našta, žmonės sako, kad tai per gerai, kad būtų tiesa. Tokiems turiu atsakymą – viskas, ko reikia, imti domėtis. Skambinkite, klauskite, konsultuokitės ir tikrai sutiksite jums padėti pasiryžusių specialistų. Tiesą sakant, aš šiek tiek tikiu likimu ir manau, kad jei turi svajonę, visas pasaulis tau padeda ją įgyvendinti“, – sako Sumanios studijos įkūrėjas.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.