...

Kas kaltas dėl priklausomybės nuo išmaniųjų įrenginių?

Verslas

2018.06.24

Autorius: Ieva Kniukštienė

Temos: , .

Kas kaltas dėl priklausomybės nuo išmaniųjų įrenginių?

Kas kaltas dėl priklausomybės nuo išmaniųjų įrenginių? Pexels nuotr.

Kol viešojoje erdvėje technologijų kompanijos linksniuojamos kaip blogų visuomenės įpročių formuotojos, Jungtinėse Amerikos valstijose atlikta apklausa parodė, kad didžioji dalis, net daugiau nei septyniasdešimt procentų apklaustų vartotojų, atsakomybę dėl priklausomybės nuo išmaniųjų įrenginių prisiima sau.

Bando riboti

Statista duomenimis, kiek mažaiu nei pusė išmaniųjų telefonų turėtojų pripažįsta nors kartą bandę limituoti savo naudojimąsi išmaniaisiais įrenginiais. Didžioji dalis jų dėl šios priklausomybės kaltina vartotojus, 9 procentai atsakomybė priskiria technologijų kompanijoms, trys – vyriausybės reguliacinei sistemai, o keturiolika procentų sako nežinantys, kas dėl viso šito kaltas.

Kol visuomenė bando ieškoti kaltų, linčiuojamos technologijų kompanijos kaip Apple ir Google mėgina sušvelninti situaciją pristatydamos atnaujinimus, leisiančius vartotojui analizuoti savo praleidžiamą laiką su išmaniuoju įrenginiu, uždėti apribojimus atitinkamoms programoms ar įsivesti visiškos ramybės laiką, kuomet vartotojas nenori būti trukdomas.

Lietuviai praleidžia keletą valandų

TNS dar šių metų pradžioje pateiktais duomenimis, lietuviai išmaniaisiais telefonais naudojasi taip pat itin dažnai, o internete pasitelkdami šiuos įrenginius naršo beveik pusė Lietuvos gyventojų. Didžiausia dalis lietuvių internetą telefone naudoja naršymui per paieškos sistemas, pavyzdžiui „Google“ (31 proc.) ir bendravimui socialiniuose tinkluose (30 proc.). Daugiau nei ketvirtadalis (27 proc.) skaito naujienų portalų naujienas telefono naršyklėje, o 25 proc. – siunčia ir skaito elektroninius laiškus.

Skaitmeninės reklamos agentūros “Socialus marketingas” reklamos skyriaus vadovas Edgaras Petručionis, kalbėdamas didžiausiame jauno verslo forume #LAUNCH 2018 atskleidė įdomią statistiką, paaiškindamas, kiek laiko lietuviai skiria vien tik socialiniams tinklams kasdien.

„Socialiniame tinkle Facebook mes vidutiniškai per dieną apsilankome trisdešimt kartų. Moterys čia praleidžia apie 50, vyrai apie 38 minutes. Absoliučiai didžioji naršymo dalis, 80 procentų, vyksta per išmaniuosius įrenginius, mobiliojoje aplikacijoje. Nemažiau populiarus tinklas Instagram per mobiliąją aplikaciją sulaukia dar didesnio pasiekiamumo. Čia naršo net 99 procentai vartotojų, kurie per dieną vien šiame socialiniame tinkle praleidžia apie pusvalandį. Sumuojant ir kitus socialinius tinklus, gauname, kad vien jų peržiūrai lietuviai skiria apie 2-3 valandas kasdien”,- pasakoja E. Petručionis.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.