...

Įkūrė verslą, kuriam reikia daug kruopštumo

Verslas

2018.07.03

Autorius: Ieva Kniukštienė

Temos: , , .

Įkūrė verslą, kuriam reikia daug kruopštumo

Rima Barčienė. Asmeninio albumo nuotr.

Praėjusiais metais kaunietė Rima Barčienė įgyvendino ilgametę svajonę ir savo pomėgį pavertė verslu. MB „Neatrastos spalvos“ teikia siuvinėjimo paslaugas, o į verslą moteris pasinėrė visu pajėgumu ir, kaip pati sako, jei darbui neatsiduodi visa siela, neverta net pradėti.

Paskatino atostogos Vokietijoje

Išėjusi motinystės atostogų ir paauginusi savo tris pametinukus vaikus, moteris suprato, kad atėjo laikas realizuoti save ir grįžti į darbo rinką. Vis dėlto samdoma veikla po ilgo atotrūkio nebeatrodė tokia miela, o veikiau ribojanti ir varžanti asmeninę laisvę.

„Iš pradžių dirbau samdomame darbe. Po vaikų auginimo laikotarpio man tai buvo atgaiva, tarsi tyro oro gurkšnis. Tačiau ilgainiui pajutau, kad samdomas darbas su griežtomis darbo valandomis biure pradeda riboti mano laisvę ir ryšį su mažaisiais: ne visuomet galėdavau išeiti į vaikų šventes darželiuose ar grįžti, kai namo iškviesdavo auklė. Atrodė, kad savarankiška veikla yra geriausias būdas suderinti motinystę ir savirealizaciją“, – prisimena pašnekovė.

Kurį laiką dvejojusi dėl verslo galimybės, moteris išvyko pailsėti į Vokietiją. Ten gautas įkvėpimas nuteikė pozityviai ir ji ryžosi pradėti darbus bei rado būdą sutaupyti pinigų neinvestuojant į gamybines patalpas.

„Išvykusi pailsėti į Vokietiją pastebėjau, kad labai daug smulkiųjų verslininkų ten yra nelinkę investuoti į atskiras patalpas ir savo veiklą vykdo namie. Tai mane įkvėpė: kadangi nuo mokyklos laikų siuvinėju, grįžusi iš kelionės ėmiau degti naujos veiklos idėja, kuri manęs nepaleido. Pradėjau ieškoti tinkamos įrangos. Ją radusi, ėmiau siuvinėti nuo ryto iki vakaro – taip mūsų namų salone ir drabužinėje įsikūrė MB „Neatrastos spalvos“, – prisimena R. Barčienė.

Kruopštumo prireikė daugiau

Nuosavą verslą pradėjusi moteris pasakoja, kad pačioje pradžioje visą veiklą ji įsivaizdavo kur kas paprasčiau, tačiau startavusi suprato, kad prireiks ir kantrybės, kruopštumo, ir neribojamų darbo valandų.

„Tiesą pasakius, kai pradėjau savo veiklą, maniau, kad viskas kur kas paprasčiau ir lengviau – tik įdedi audinį į mašiną ir viskas. Iš tiesų tai darbas, kuriam reikia labai daug laiko ir kruopštumo. Mano darbo diena trunka daugiau nei aštuonias valandas, kartais net dvylika ir daugiau. Tai ne tik siuvinėjimas, bet ir bendravimas su klientais, naujų projektų kūrimas“, – sako pašnekovė.

Nesuprantantiesiems, kaip vyksta mechanizuotas siuvinėjimo procesas, R. Barčienė paaiškina, kad nors aparatūra labai sumažina rankų darbą, žmogaus įsikišimo į procesą, norint, kad jis būtų kokybiškas, tikrai reikia.

„Siuvinėjimo procesas vyksta taip: pirmiausia surandu reikiamą paveiksliuką (dizainą) ir jį apdoroju kompiuterine programa – tai gali užtrukti nuo pusvalandžio iki kelių dienų. Tuomet stoju prie siuvinėjimo mašinos: stebiu, ar viskas vyksta sklandžiai, kartais tenka improvizuoti, kyla nenumatytų atvejų. Beje, dirbti su specialia siuvinėjimo piešinių programa aktyviai mokiausi beveik du mėnesius ir iki šiol vis dar sužinau ką nors nauja“, – atskleidžia verslininkė.

Pataria domėtis galimybėmis

Kaip ir kiekvieno verslo pradžiai, neatsižvelgiant į santaupas patalpų nuomai, pinigų startui prireikė nemažai. Pradžioje tam padėjo šeimos lėšos, vėliau įsigilinusi į galimybes, moteris kreipėsi dėl paskolos suteikimo.

„Labai vertinu kokybę, todėl nuo pat pradžių buvo aišku, kad veiklos pradžiai prireiks nemažų lėšų. Esu labai dėkinga savo vyrui, kuris patikėjo mano idėja ir, pardavęs automobilį, padėjo pinigus ant stalo ir drąsino: „Daryk!“ Kai kiekvieną eurą iš šeimos biudžeto investuoji į savo veiklą, turi būti apdairus ir ieškoti palankesnių paskolų pasiūlymų bei būdų sumaniau leisti pinigus. Į UAB „Investicijos ir verslo garantijos“ (INVEGA) kreipiausi dėl finansavimo verslo pradžiai. Jie paragino kreiptis į kredito uniją, kuri suteikė paskolą iš „Verslumo skatinimo fondo 2014–2020, finansuojamo Europos socialinio fondo lėšomis“ su gerokai mažesnėmis palūkanomis. Pritrūkus užstatui, INVEGA suteikė paskolos garantiją. Be to, turėjau galimybę pasinaudoti darbo užmokesčio kompensavimo priemone „Subsidijos verslo pradžiai“. Tad būdų, palengvinančių verslo pradžią, tikrai galima surasti“, – įsitikinusi pašnekovė.

Esminis R. Barčienės patarimas pradedantiesiems verslininkams – domėtis, kas vyksta aplink ir suskubti išnaudoti palankias galimybes: „Ieškantiesiems palankiausių finansinių priemonių patarčiau pirmiausia pasidomėti jomis ir jų skyrimo tvarka – atkreipti dėmesį į juridinio asmens, kurį registruojate, statusą ir įsitikinti, ar norite kurti mažąją bendriją, UAB, individualią įmonę ir pan. Tam tikroms finansinėms paslaugoms taikomi reikalavimai ir apribojimai.“

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.