...

Pirmoji fortepijono studija suaugusiesiems

Verslas

2018.07.05

Autorius: Urtė Kasparavičiūtė

Temos: .

Pirmoji fortepijono studija suaugusiesiems

Eglė Andrejevaitė. Asmeninio albumo nuotr.

„Šiais laikais savirealizacija tampa ne prabanga, o norma. Vis daugiau žmonių ieško laiko pomėgiams, tokiems kaip grojimas fortepijonu, šokiai, dainavimas. Prieš keletą metų laisvu laiku pradėjau mokyti groti suaugusiuosius. Pradžioje buvo keli fortepijoną įsimylėję žmonės, o ilgainiui mokinių skaičius didėjo. Pastebėjusi žmonių poreikį groti dėl savęs, nusprendžiau suburti profesionalius pianistus, kurie galėtų mokyti suaugusiuosius“, – apie idėją įkurti fortepijono studiją suaugusiesiems „TonArt“ pasakoja vilnietė pianistė Eglė Andrejevaitė (35).

 

Suaugusiųjų mokymo specifika

„Dauguma pavienių mokytojų moko vaikus ir suaugusiuosius. Vaikų muzikos mokyklose atsirado programos tik suaugusiesiems, tačiau juos moko tie patys pedagogai. Iš patirties žinau, kad vaikų ir suaugusiųjų mokymo metodikos stipriai skiriasi, todėl labai atsargiai žiūriu į suaugusiųjų ir vaikų mokymo sugretinimą“, – apie sprendimą mokyti suaugusiuosius kalba pašnekovė.

„Daugiausia mūsų klientų yra 30–40 metų amžiaus. Šiuo metu jauniausia besimokanti mergina – 23 metų, o vyriausiam mokiniui – 64-eri. Moterų ir vyrų skaičius labai panašus, visai kaip pradedančiųjų ir grojimo pagrindus jau turinčių mokinių“, – klientų specifiką atskleidžia E. Andrejevaitė.

Pirmieji užsiėmimus pritaikė įmonėms

Kita svarbi šios fortepijono studijos veiklos sritis – pasiūlymai verslui. Kartu su partneriais „TonArt“ fortepijono pamokas pritaikė vidiniams įmonių mokymams. „Programoje darbuotojai per vieną dieną tampa pianistais atlikėjais, o vakare koncertuoja publikai. Šis formatas skirtas komunikacijai, bendradarbiavimui ir kūrybiškumui tarp komandos narių ar skirtingo lygio vadovų gerinti. Mano žiniomis, Lietuvoje tokios programos niekas nėra įgyvendinęs“, – teigia pašnekovė.

Savirealizacijos poreikis

Pasiteiravus, ar projektas jau spėjo sulaukti susidomėjimo, „TonArt“ įkūrėja tikina, kad jo nestinga:

„Lietuvoje subrendo nauja žmonių karta, kuri ieško savirealizacijos ne tik darbe, šeimoje, bet ir nori mokytis naujų dalykų. Žinoma, fortepijonas ir muzika nėra lengvas būdas, tačiau labai malonus ir džiuginantis.“

Dalijimosi grojimo patirtimi svarba

Pašnekovė atskleidžia, kad mokinius labiausiai džiugina dalijimasis grojimo patirtimi su kitais, taip pat galimybė pagroti viešai: „Dalis mūsų mokinių pasiryžta save išbandyti scenoje. Vieni groja šventiniuose darbo renginiuose, kiti – mūsų studijos renginiuose. Praėjusią savaitę viena mokinė pasirodė Jungtinės Karalystės ambasadoje Vilniuje vykusiame renginyje, kurio pagrindinis tikslas – įkvėpti jaunus žmones siekti savo tikslų. Publika – daugiau nei 300 klausytojų. „TonArt“ komandos užduotis – saugiai palydėti žmogų į šią patirtį ir taip pat saugiai iš jos sugrąžinti.“

Sudėtingiausia išmokyti ritmo pojūčio

 

„Čia labiausiai sekasi tiems, kurie gerai pažįsta savo fiziologiją.“

E. Andrejevaitė.

 

„Didžiausias projekto iššūkis buvo rasti patalpas, kurios atitiktų fortepijono studijai keliamus reikalavimus ir būtų patogioje miesto vietoje. „Tinkamas pamokos laikas – mūsų prioritetas. Kartais, kol randame visiems patogų, transporto spūstis aplenkiantį pamokos laiką, užsiėmimo derinimas užtrunka“, – pasakoja „TonArt“ įkūrėja.

„Kalbant apie patį mokymo procesą, didelis iššūkis yra žmones išmokyti ritmo pojūčio. Čia labiausiai sekasi tiems, kurie gerai pažįsta savo fiziologiją, t. y. sportuojantiems, mėgstantiems šokti žmonėms. Kita nelengva užduotis – rasti laiko ir ramybės saviruošai, įtraukti grojimą namie į savo gyvenimo tvarkaraštį. Reikia bent 10 minučių, bet kasdien. Atkakliems žmonėms pavyksta, tada rezultatai ypač džiugina“, – teigia E. Andrejevaitė.

Siekia suburti fortepijoną mėgstančių žmonių bendruomenę

Paklausta apie projekto ateities planus, pašnekovė pasakoja, kad viena pagrindinių vizijų – suburti fortepijoną mėgstančių žmonių bendruomenę, kurioje drąsiai jaustųsi ir mėgėjai, ir profesionalai. Taip pat artimiausiuose komandos tiksluose numatytas fortepijono mokymo metodikos suaugusiesiems paruošimas.

Linki kovoti už savo idėjas

Fortepijono studijos „TonArt“ įkūrėja E. Andrejevaitė jauniesiems verslininkams ir startuoliams linki drąsos patikėti savimi, kovoti už savo idėjas ir nebijoti prašyti kitų žmonių pagalbos: „Visi solistai turi komandą – ji svarbi ne mažiau nei atlikėjas. Linkiu nebijoti keistis, žaisti ir turėti scenarijų, kuriame ir solistas, ir palaikymo komanda esate jūs patys.“

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.