...

“Fintech” chuliganai pakeis tradicinius bankus?

Verslas

2018.07.08

Autorius: Rūta Jadzevičiūtė

Temos: .

“Fintech” chuliganai pakeis tradicinius bankus?

Andrius Bičeika Augustas Didžgalvis

Ilgą laiką nekitusiame bankų horizonte atsiranda vis daugiau „FinTech“ sektoriaus žaidėjų, kurie, būdami kur kas lankstesni, geba geriau atliepti besikeičiančius vartotojų poreikius ir meta rimtą iššūkį tiems, kurie, užuot diegę inovacijas, tebetaiko senus metodus. Neretai chuliganais vadinami „FinTech“ startuoliai, galima sakyti, tapo grėsme, kurios tradicinės finansinės institucijos nebegali ignoruoti. Tokią akistatą surengė ir kasmetinis technologijų ir inovacijų festivalis „Login“, kuriame susitiko Lietuvos bankų asociacijos vadovas Mantas Zalatorius (nuotr. kairėje) ir Londone įkurto neobanko „Revolut“ verslo plėtros vadovas Andrius Bičeika.

Arčiau vartotojų

Daugelis „FinTech“ pasaulio atstovų siūlo kasdienes finansines operacijas perkelti į skaitmeninę erdvę ir tokiu būdu eliminuoti fizinę infrastruktūrą. Jau diskusijos pradžioje A. Bičeika pastebėjo, kad kitaip nei tradiciniai bankai, neobankai dėl minėtosios priežasties įgalina klientą finansines operacijas atlikti patiems savarankiškai ir gerokai greičiau bei pigiau arba ir visai nemokamai. „Mes, „Revolut“, nesipelnome iš vartotojų. Pelną pradėsime gauti tik po dviejų ar trijų metų“, – teigė A. Bičeika.

Taip pat jis suskubo pabrėžti, kad šiandien svarbiausia yra susikoncentruoti ne į rinkodarinius triukus, kaip, pasak jo, elgiasi kai kurios bankinės institucijos, o į patį produkto tobulinimą. Taikydami naujus technologinius sprendimus neobankai sudrebino daugelio bankų suvokimą apie vartotojo patirtį, kvietė naujai diskusijai apie vartotojų edukaciją finansiniais klausimais. „Mes dažnai pajuokaujame, kad jei bankai kurtų ką nors įdomaus, tokios finansinės paslaugos, kaip „Revolut“, net neegzistuotų. Kaip matome, situacija yra kiek kita“, – sakė A. Bičeika.

Ignoravimas ir arogancija

M. Zalatorius tvirtino, kad džiaugiasi tokiomis gimstančiomis „FinTech“ iniciatyvomis, mat tradicinės bankinės institucijos jose gali rasti daug įkvėpimo. Tačiau jis akcentavo, kad dažnu atveju „FinTech“ startuoliai arogantiškai ignoruoja kitas finansines institucijas. „O ignoravimas ir arogancija nėra geras koktelis“, – teigė jis.

M. Zalatorius sutiko, kad tradiciniai bankai sprendimų priėmime yra lėtesni nei neobankai. „Didelės organizacijos turi savo iššūkių – prieš keičiant kažką, reikia nuoseklaus planavimo, pasiruošimo ir metodų. Bet dabar mes turime, į ką pasižiūrėti, ką nusikopijuoti, galbūt net ir ką nusipirkti“, – pastebėjo Lietuvos bankų asociacijos vadovas.

Į tai, kad tradiciniai bankai neva nekuria nieko įdomaus, M. Zalatorius kontrargumentavo pasitelkdamas populiariausių mobiliųjų programėlių Lietuvoje statistiką. Auditorijos spėliones, kas gi yra populiariausi, M. Zalatorius nutraukė atskleidęs, kad pirmoje vietoje yra ne kas kitas, o būtent banko kurta programėlė „Smart-ID“. Devintoje sąrašo vietoje aptiksime pirmąjį tradicinį banką ir tik 37-oje – pirmąjį neobanką. „Akivaizdu, ir bankai daro kažką gero“, – apibendrino M. Zalatorius.

Siekia bankinių licencijų

A. Bičeika svarstė, kad daugelis žmonių tebesinaudoja sena bankine sistema, tikėtina, dėl to, kad tebeturi ilgalaikių įsipareigojimų. Tačiau jis atkreipė dėmesį, kad kai kurie neobankai šiuo metu jau aplikuoja gauti bankines licencijas. Su šiomis licencijomis ir neobankai galėtų pradėti teikti kreditus, priimti indėlius, užtikrinti draudimą, ir teikti visas kitas paslaugas kaip ES registruoti bankai.

Neobanko atstovas pridūrė, kad stagnacija bankiniame sektoriuje buvo tokį ilgą laiką, kad problemų, kurias reikia spręsti, yra begalė. Dėl to jis neabejojo, kad „FinTech“ žaidėjams pagrindinis iššūkis nėra rasti finansinę paramą. Ją jie visuomet ras, jeigu pasiūlys optimalius sprendimus. Pagrindinis iššūkis visgi yra rasti talentus. Ne ką mažiau svarbus ir reguliacijos klausimas. „Jeigu pasaulis turėtų tokį inovatyvų reguliuotoją kaip Lietuvos centrinis bankas, tuomet pasaulis būtų geresnė vieta. O kol kas skirtingose jurisdikcijose yra skirtingai elgiamasi“, – kalbėjo A. Bičeika.

Tikroji konkurencija – visai kitur

M. Zalatorius atsakė: „Aš manau, kad mes kartu galime pasaulį padaryti geresne vieta“. Savo ir kitų Lietuvos bankų asociacijos narių vardu jis tikino, kad norėtų matyti neobankus sėkmingus. „Bet nerimas man kyla dėl to, kad negirdžiu, kaip jūs, kaip neobankai, tapsite sėkmingi. Neobankai yra greitesni, bet ir labai greiti ties posūkiais“, – nerimavo Lietuvos bankų asociacijos vadovas, atkreipdamas dėmesį, kad startuoliams dar reikia daug padirbėti, kad be paralyžiaus veiktų elementarios kasdieninės banko paslaugos.

A. Bičeika pritarė, kad tradiciniams ir alternatyviems bankams verčiau bendradarbiauti negu konkuruoti. „Kartą „Netflix“ įkūrėjo paklausė, kas yra jo didžiausi konkurentai. Atsakydamas jis neminėjo tokių industrijos žaidėjų, kaip „Amazon Video“ ar „HBO“. Jis atsakė, kad tai – miegas. Kuo daugiau žmonės miega, tuo mažiau žiūri „Netflix“. Jis netgi galėtų investuoti į piliulės prieš miegą sukūrimą, užuot konkuravęs su prieš tai minėtaisiais, – pasakojo „Revolut“ atstovas. – Mes lygiai taip pat negalvojame apie tradicinius bankus ar kitus neobankus kaip apie konkurentus. Tikroji konkurencija yra visai kitur – galbūt gali kilti net iš „Facebook“ tinklo.“



Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.