...

Saldus verslas, paremtas griežta disciplina

Verslas

2018.07.24

Autorius: Ieva Kniukštienė

Temos: , .

Saldus verslas, paremtas griežta disciplina

Greta Putnaitė. Asmeninio albumo nuotr.

Prekių ženklo „Cannamella“ kūrėja Greta Putnaitė jau antrus metus gamina natūralią pienišką karamelę, saldinančią tautiečių šventes ir kasdienybę. Pašnekovė atskleidžia, kad idėja kurti savo verslą kilo dar studijų metais, o dabartinė sėkminga veikla – drąsių eksperimentų rezultatas.

Startavo su drauge

Jauna mergina, prisimindama pirmuosius žingsnius į verslo pasaulį, sako, kad viskas prasidėjo po studijų Prahoje, kai ji suprato, kad buvimas tiesiog studente jai nėra tinkamas variantas.

„Studijavau maisto technologiją ir inžineriją Kauno technologijos universitete, studijas baigiau prieš dvejus metus. Būdama trečiame kurse išvažiavau mokytis į Prahą ir grįžusi supratau, kad noriu daryti kažką daugiau nei būti tik studentė, norėjau žinoti, ką galiu geriausiai ir kas man labiausiai patinka. Tuomet atlikau praktiką Vilniuje, su čia gyvenančia drauge sumanėme imtis maisto produktų gamybos. Iš pradžių kilo idėja gaminti kalėdinėms dovanoms skirtas, gražiai ir šventiškai įpakuotas užtepėles: svogūnų užtepėlę, datulių džemą ir pan. Užsidegiau šia idėja, o kai labai kažko noriu ir tikiu, tučtuojau imuosi įgyvendinti“, – pasakoja G. Putnaitė.

 

„Likus trims dienoms iki Kalėdų, mano draugas sukūrė prekybos platformą internete ir mus užplūdo užsakymai“

G. Putnaitė.

 

Nors pradžioje dar daug ko nežinojo, o ir dabar atrodantys elementarūs klausimai tuo metu dar nebuvo kilę, merginos ryžtingai ir drąsiai ėmė prekiauti savo rankų darbo produktais.

„Žinoma, tuo metu mums nekilo klausimų, kiek tokie maisto produktai galioja, kokio specialaus terminio apdorojimo jiems reikia. Darėme, nes labai tikėjome. Likus trims dienoms iki Kalėdų, mano draugas sukūrė prekybos platformą internete ir mus užplūdo užsakymai – rankų darbo mielos dovanos, tarp jų ir pirmoji mano pagaminta karamelė, buvo nepaprastai populiarios. Tuo metu ir džiaugiausi, ir šiek tiek pykau. Buvo labai daug darbo, viską norėjosi atlikti nepriekaištingai, dirbdavau naktimis“, – prisimena pašnekovė.

Visgi sunkus darbas netruko atsipirkti, o po švenčių klientai dar ne kartą sugrįždavo į elektroninę parduotuvę, kurioje dažniausiai teiraudavosi būtent karamelės.

Galimybių yra, tik reikia drąsos

Pusę metų derinusi mielą karamelės gamybos veiklą ir samdomą darbą, aplinkinių padrąsinta G. Putnaitė ryžosi išeiti iš darbo ir atsiduoti vien karamelės gamybai. Iš pradžių galvojusi, kad tai bus tik pabandymas, šiuo metu mergina jau įsteigė nuosavą mažąją bendriją.

„Beveik metus dirbau su individualios veiklos pažymėjimu. Neseniai įkūriau mažąją bendriją ir tapau jos vadove, o šį žingsnį paskatino žengti „Invegos“ siūlomos verslo konsultacijos (priemonė „Verslo konsultantas LT“, finansuojama iš Europos regioninės plėtros fondo). Ši verslininkams skirta paslauga man, pradedančiajai, tapo akstinu tobulėti. Konsultacijų metu sužinojau labai daug vertingų dalykų, išmokau kurti verslo strategiją, sužinojau apie įvairias verslui skirtas priemones, todėl rudenį planuoju teikti „Invegai“ paraišką ir pasinaudoti kitomis paslaugomis“, – tikina pašnekovė.

Ji nusprendė pasinaudoti teikiamomis galimybėmis, kol dar nesulaukė trisdešimties ir jos verslas vis dar priskiriamas jauno verslo kategorijai.

„Suskubau tuo pasinaudoti, nes reikia įsigyti modernesnę įrangą, investuoti į naujas technologijas. Jokių didelių santaupų neturiu, prašmatnių darbo sąlygų taip pat. Tikiu, kad „Invegos“ paslaugos yra kelias link to, galintis padėti jaunam verslui subręsti, paaugti“, – teigia G. Putnaitė.

Kuria ir individualiai

Produktai „Cannamella“ yra natūralūs, rankų darbo, juose nėra jokių papildomų konservantų, todėl karamelė galioja tik du mėnesius. Siekdama prisitaikyti prie rinkos poreikių, mergina pasiūlė net šešis skirtingus karamelės variantus: klasikinę, su lazdynų riešutais, liofilizuotomis avietėmis ar braškėmis, kokosais bei belgišku šokoladu, o prireikus kuria ir individualias etiketes, taip dar labiau priartėdama prie savo klientų.

„Produktų „Cannamella“ galima įsigyti internete, taip pat tam tikrose parduotuvėlėse, įvairiausiuose renginiuose, miestų mugėse – jose visuomet prekiauju pati, sutinku žmonių, kurie mielai bendrauja, skatina, giria. Žinoma, kartais, kai sninga ir lyja, nedideliame mieste nėra praeivių, apima slogi nuotaika. Atrodo – ką aš čia veikiu? Parduodu kelis stiklainėlius per valandą… Tačiau suprantu, kad tai yra puikus būdas žmonėms apie mane sužinoti – vėliau jie kreipiasi ir pateikia didelius užsakymus vestuvėms ar krikštynoms ir karamelę dovanoja šventės svečiams. Jei užsakymas gausus, galime sukurti net individualią etiketę, kad dovana taptų dar asmeniškesnė, mielesnė“, – pasakoja autorė.

Kritika tik motyvuoja

Nuo mažens perfekcionistė G. Putnaitė šypteli, kad kritika dažnai yra pagrindinė varomoji jėga: „Jei tik išgirstu, kad, pavyzdžiui, mano „Instagram“ nuotraukos nėra patrauklios, iškart imu taisyti situaciją. Pamenu, viena draugė kažkada mestelėjo tokį komentarą – tą patį vakarą prisipirkusi maisto produktų rengiau savo karamelės fotosesiją, savaitę derinau su bičiuliais fotografais, kol visiems patiko rezultatas. Aš aktyviai ieškau būdų tobulinti savo produktus, nuolat renku informaciją, stebiu rinkos tendencijas. Šiuo metu labai populiarėja sveiki, becukriai gaminiai, tad ir „Cannamella“ netrukus pasiūlys įsigyti sveiką, be pridėtinio cukraus ir pieno sukurtą karamelę.“

Jaunoji verslininkė neslepia siekianti būti geriausia, todėl kiekviena detalė yra apgalvota ir atlikta iki galo, o verslas paremtas griežta disciplina, kurios, anot pašnekovės, privalu laikytis, jei nori valdyti savo laiką ir pasiekti gerų rezultatų.

„Man labai patinka būti savo laiko šeimininke, o dar labiau jaustis visiškai atsakinga už pateikiamą rezultatą. Visada kruopščiai planuoju savo laiką: pirmoje dienos pusėje atlieku visus svarbiausius darbus – nuolat turiu sąrašą, ką ir kada reikia atlikti, kam paskambinti, su kuo susitikti. Disciplina yra labai svarbi, ji padeda nepasiklysti, nepamiršti svarbių dalykų. Jos reikia įvairiose srityse – juk ir karamelė dar skanesnė, jei ja mėgaujamasi su saiku. Žinoma, smagu, kai ryte nereikia niekur skubėti, tačiau aš nemėgstu snausti iki pietų. Reikia susitaikyti, kad beveik neturiu savaitgalių: dažnai vykstu į muges ir renginius, dirbu po 14, net po 16 valandų. Tačiau aš į savo verslą žiūriu progresyviai: dabar yra toks etapas, vėliau ateis kitas. Viskas juda į priekį, negaliu apsiriboti vieno produkto kūrimu, esu kupina plėtros bei alternatyvų kūrimo idėjų ir tikiu, kad jas visas pavyks įgyvendinti“, – pozityvumo nestokoja G. Putnaitė.

„Cannamella“

435-1532412057-813180.jpg 435-1532412057-866024.jpg 435-1532412057-510534.jpg 435-1532412057-730510.jpg

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.