...

Kaip išvengti finansinių klaidų?

Verslas

2018.09.13

Autorius: Janis Muchks

Temos: , .

Kaip išvengti finansinių klaidų?

Linas Armalys. Asmeninio albumo nuotr.

Pradėti nuosavą verslą, nepaisant to, ar tai stambaus kapitalo gigantas, ar smulkus vieno žmogaus startuolis – rizikingas ir atsakingas žingsnis. Tai sudėtingas procesas, kuriam reikia sumanumo, gebėjimo adaptuotis bei tvirto stuburo. Tačiau net sumaniausi, atkakliausi ir tvirčiausi rinkos žaidėjai padaro klaidų, kurių galėtų išvengti. Apie tai pakalbinome smulkiojo verslo finansavimo įmonės „Credital verslui“ vadovą Liną Armalį.

Įvertinkite savo finansines galimybes

Anot mūsų pašnekovo, verslo įkūrimas bei vystymas yra praktiškai identiškas namo ar buto įrengimo procesui, nes abiem atvejais, kad ir kaip gerai suplanuotumėte finansinę reikalo dalį, – greičiausiai viskas užtruks gerokai ilgiau ir kainuos gerokai brangiau.

„Ne veltui yra posakis, kad namo statybos yra nutraukiamos, o ne užbaigiamos. Panašiai ir su verslu: tai sunkiai prognozuotina veiklos sritis, todėl kuriant verslo planą visada būtina numatyti kelis įvykių scenarijus. Būtina apsidrausti nuo netikėtumų ir visada prasminga pasikonsultuoti su patyrusiu verslininku ar šioje srityje patirties turinčiu draugu“, – teigia L. Armalys.

Per skubiai nediversifikuokite savo verslo veiklos

Pradėję verslą ir kurį laiką sėkmingai veikę įmonių vadovai neretai padaro klaidą per greitai diversifikuodami savo veiklos sferą. Neįsitvirtinus pirmutinėje savo rinkoje, toks sprendimas gali būti pražūtingas jūsų verslui, nes, ištikus nesėkmei, prarasite didelę dalį savo kapitalo.

Nepainiokite didelio darbo kiekio su produktyvumu

Jei manote, kad vien tai, kad vargstate iki devinto prakaito, jums garantuos sėkmingą verslo vystymo eigą – jūsų strategija klaidinga. Pelnas gaunamas ne dėl didesnio realaus darbo kiekio, bet efektyviai panaudojant turimus piniginius, žmogiškuosius bei laiko išteklius.

Kaupkite atsarginį kapitalą „juodai dienai“

Kad ir kokia sėkmė jus lydėtų realizuojant savo verslo idėjas, niekada negalite būti šimtu procentų tikri dėl to, ką jums atneš nauja diena. Koks bebūtų netikėtas finansinis iššūkis, jo smūgį jūsų verslui bus paprasčiau atlaikyti, jeigu turėsite piniginį buferį.

 

„Pasitikrinkite, ar argumentuoti svarstymai ir finansiniai skaičiavimai patvirtina jūsų verslo viziją. Jeigu taip, tada visu greičiu judėkite pirmyn.“

L. Armalys.

 

Skirkite užtektinai dėmesio planuodami išlaidas

Pasak įmonės „Credital verslui“ vadovo, dažnas naują projektą pradėjęs verslininkas taip smarkiai įtiki savo verslo sumanymu, kad mano, jog finansinio aspekto planavimas yra laiką, kurį galima skirti projektui vystyti, valgantis užsiėmimas. Tačiau taip nėra. Tai gali tapti jūsų verslo idėją palaidojusia klaida.

„Mūsų emocijos žaidžia su mumis šį suktą žaidimą, iškreipdamos mūsų matymą, padidindamos sėkmės ir sumenkindamos rizikų tikimybes. Neapsigaukite. Pasitikrinkite, ar argumentuoti svarstymai ir finansiniai skaičiavimai patvirtina jūsų verslo viziją. Jeigu taip, tada visu greičiu judėkite pirmyn. Kitu atveju pagalvokite, kaip verslo sumanymą ar jo vystymo planą pagerinti“, – pataria pašnekovas.

Plėtojant verslą, lygiai kaip ir statant namą ar įrengiant butą, L. Armalio teigimu, būtina turėti sąmatą, t. y. finansinį planą. Be jo, galimybės sėkmingai įgyvendinti savo verslo idėją gerokai sumažėja, o, jei jums ir pasiseks – greičiausiai tai padarysite investavę į savo projektą daugiau laiko ir piniginių išteklių.

Atkreipdami dėmesį į smulkmenas, skrupulingai planuodami, kam išleidžiate kiekvieną eurą, įkvėpsite savo verslui daugiau gyvybės uždirbti jums pelną. Vengdami šių kelių klaidų, jūs apsaugosite savo verslo ateitį ir turėsite galimybę augti.

Ekspertai

Linas Armalys

Linas Armalys

Vadovas / „Noviti finance”

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.