...

Verslo idėją išbandė pas dabartinius konkurentus

Verslas

2018.10.22

Autorius: Ieva Kniukštienė

Temos: , .

Verslo idėją išbandė pas dabartinius konkurentus

Matas Kriaučiūnas. Asmeninio albumo nuotr.

Kaunietis Matas Kriaučiūnas (23) suvienijo sušių ir buritų mėgėjus, pasiūlydamas jiems sušių buritų savo bare „Bazooka“. Pasak verslininko, meilę maistui įskiepijo tėtis, o idėją įkvėpė kelionės užsienyje.

„Nuo mažens domėjausi maistu, nes šeimoje ypač skaniai gamina tėvas, kuris ir sudomino mane maistu. Antrame kurse pagal mainų programą pusę metų teko pagyventi Budapešte, Vengrijoje, kur ir pamačiau sušių buritų. Ši idėja man patiko dėl daugybės priežasčių. Visų pirma, mano manymu, ji išsprendžia greitojo maisto problemą būtent Lietuvos rinkoje, kur iki dabar vakare galėjai gauti tik kebabą arba žygiuoti į greitojo maisto restoraną „McDonald’s“. Išsineštiniam maistui trūko įvairovės, kokybės. Kartu tai ir puiki sušių atmaina – dar daugiau galimybių žaisti su plačiu ingredientų spektru“, – pastebi „Bazooka“ įkūrėjas.

Startavo konkurentų virtuvėje

Parsivežta idėja nebuvo tokia, kuria pašnekovas būtų aklai patikėjęs. Nors pats su verslo partneriu suprato, kad tai originalu ir skanu, tačiau nesiryžo į verslą nerti visa galva. Pradžioje buvo pasirinktas įdomus sprendimas išbandyti idėją dabar jau konkurentų virtuvėje.

„Kadangi nebuvome tikri, ar mano siūloma idėja visgi yra daugiau kam įdomi, neskaitant mūsų dviejų, praėjusiais metais išsibandėme savo produktą jau veikiančioje sušių kavinėje. Sulaukėme labai teigiamos reakcijos, o kartu ir susidūrėme su kokybės kontrolės sunkumais, vidine konkurencija mus priėmusioje įstaigoje. Po dviejų mėnesių buvo laikas apsispręsti: arba užmirštame, arba tampame savarankiški. Tai reiškia, atidarome savo originalų sušių buritų barą“, – prisimena M. Kriaučiūnas.

Akivaizdu, buvo pasirinktas antrasis kelias ir šiuo metu jaunas verslininkas valdo sušių buritų barą „Bazooka“, kurį atidarant prireikė susitelkimo ir kantrybės.

„Taigi buvo pereinamoji stadija, kai turėjau parašyti bakalauro darbą, o kartu ir aktyviai ruoštis mūsų įstaigos atidarymui, tobulinti receptus, ieškoti tinkamos komandos ir vietos“, – pasakoja pašnekovas.

Susidomėjimas glumina

Vos mėnesį veikiantis baras jau susiduria su didžiuliu susidomėjimu žmonių, kurie nori paragauti sušių buritų. M. Kriaučiūnas nuoširdžiai atvirauja, kad iškart po starto tokio susidomėjimo nesitikėjo.

„Jau mėnuo, kaip esame atsidarę savarankiškai ir, tiesą sakant, žmonių susidomėjimas šiek tiek glumina. Susiduriame su vietos stygiumi ir personalo stoka, tačiau nepasiduodame ir stengiamės išleisti maksimalų skaičių mūsų maistu patenkintų žmonių“, – teigia verslininkas.

Pasak jo, sunkiausia startuojant nuosavame versle buvo pasitikėjimo savo jėgomis stoka ir poreikis įrodyti aplinkiniams, kad ši idėja verta gyvuoti.

„Sudėtinga suvokti, kad niekam tai nerūpės taip kaip tau. Ir iš esmės nelabai kam rūpi. Bent jau iki tol, kol pradeda sektis. Tai reiškia, kad bent jau pradžioje tenka viską daryti pačiam nuo A iki Z. Sunku ką nors įtikinti prisijungti, kai neturi nieko daugiau, tik idėją. Dabar, jau turint fizinį įrodymą – sėkmingai funkcionuojančią vietą, sulaukiančią daug teigiamų atsiliepimų, gerokai lengviau žygiuoti į priekį. Kad ir kaip banaliai skambėtų, manau, kad esminis momentas – šventai tikėti savimi ir savo vizija“, – patirtimi dalijasi M. Kriaučiūnas.

Svajoti reikia drąsiai

 

„Ilgalaikis ir pagrindinis tikslas – stipri franšizė, o tam reikia daug laiko, tad žiūrėsime kaip bus.“

M. Kriaučiūnas.

 

Anot verslininko, matyti patenkintus klientus yra pati didžiausia motyvacija, kokia tik gali užklupti naują verslą. Be to, vaikinas šypteli, kad plačių užmojų jo verslui nestinga, tačiau svajoti svarbu drąsiai, nes, tikint savo norais, jie ima ir išsipildo.

„Tikime, kad siekiai turi būti dideli, o mums su šituo puikiai sekasi. Mūsų planuose nei daug, nei mažai – franšizė Baltijos šalyse. Visgi tikriausiai pirmas žingsnis – tolesnė plėtra Kaune, pasitaikius gerai progai – Vilniuje. Tačiau ilgalaikis ir pagrindinis tikslas – stipri franšizė, o tam reikia daug laiko, tad žiūrėsime kaip bus“, – atvirauja pašnekovas.

Linki valios

Paklaustas, ko galėtų palinkėti kitiems pradedantiesiems, M. Kriaučiūnas nesutrinka ir vienareikšmiškai patikina, kad svarbiausia yra valia.

„Bent jau tai, mano manymu, skiria sėkmingą startuolį nuo nesėkmingo. Turėti gerą idėją yra netgi lengviau, negu suburti komandą, kuri iš tikrųjų ta idėja tikės. Turint valios, tik laiko klausimas, kada sėkmė pradeda šypsotis. Be to, su stipria valia ir sėkmės svarba tampa mažesnė. Bent jau tokį pavyzdį mačiau jau daug metų nuosavu verslu užsiimančio tėvo pavyzdyje. Taip pat labai svarbu pasirinkti tinkamą verslo partnerį, nes vienam startuoti ypač sunku. Vis dėlto nereikėtų pamiršti ir to, kad geriau jau bandyti savo idėją vienam, negu turėti partnerį, kuriuo nepasitiki. Manau, kad man šiuo klausimu pasisekė. Kolega Ignas įžvelgė mano idėjos potencialą ir tikrai įdėjo visą save, kartu teko išgyventi daug įvairių momentų ir atrodo, kad kelionė dar tik įgauna pagreitį“, – pokalbį užbaigia sušių buritų baro įkūrėjas.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.