...

Sujungė jėgas ir sukūrė šiuolaikišką dviratį

Verslas

2018.11.05

Autorius: Ieva Kniukštienė

Temos: , .

Sujungė jėgas ir sukūrė šiuolaikišką dviratį

„Zbike“ įkūrėjai. Asmeninio albumo nuotr.

Nors visiems gerai žinomas posakis „Neišradinėk dviračio“, visgi dviračių entuziastai Karolis Atkočiūnas ir Rokas Zabulionis ėmėsi šios idėjos ir kartu su savo šeimomis įkūrė elektrinių dviračių verslą „Zbike“, šiuo metu veikiantį UAB „Elektrociklas“ vardu.

Prekių ženklo „Zbike“ savininkai pasakoja, kad ši transporto priemonė ir jos gamybos technologija – pirmoji tokia pasaulyje, o skrieti jų kurtu dviračiu galima net iki 100 km/val. greičiu ir be jokių rūpesčių nuvažiuoti iš Kauno į Vilnių ir atgal. Vyrų verslas griauna mitus ir užtikrintai veržiasi į Lietuvos ir užsienio rinką – ekologišką transporto priemonę renkasi ir ekstremalių pojūčių mėgėjai, ir judriu mažųjų atžalų laisvalaikiu besirūpinantys tėvai.

Idėja kilo tėčiui

Paklaustas apie verslo pradžią, R. Zabulionis prisimena, kad idėja kilo jo tėčiui, iš kurio jaunas verslininkas išmoko ir visų verslo paslapčių.

„Nuo pat mažens stebėjau savo tėčio Šarūno darbus ir idėjas, turėjau galimybę pats prie jų prisidėti. Labai vertinu jo turimą patirtį verslo, gamybos ir kūrybos srityse. Jis ir sugalvojo sukurti „Zbike“ elektrinius dviračius. Idėja netruko tapti realybe – pradėjome gaminti anglies pluošto ir stiklo kompozito rėmus, kuriems reikia ypatingo kruopštumo ir pastangų. Gamybos proceso specifika ir tikslumas ypač svarbūs, tad šiuo metu net nesvarstome galimybės užsakyti gamybos kitur ir atskleisti savo virtuvės paslapčių“, – sako pašnekovas.

Iki šiol savo dviračius komandos nariai gamina patys, išbando savo idėjas ir tikrina galutinius rezultatus. „Nuo pat idėjos ir brėžinio iki realaus apie 100 km/val. greičiu skriejančio elektrinio dviračio, kuris po vieno įkrovimo gali nuvažiuoti net 220 km, – viskas mūsų pačių darbas“, – tikina verslininkas.

Netikėtas prisijungimas

K. Atkočiūnas prie „Zbike“ verslo prisijungė jau kiek vėliau. Pašnekovas pasakoja, kad apie šiuos dviračius išgirdo gyvendamas Norvegijoje, tačiau drąsi dviračių inovacija atrodė neįprasta.

„Dviračiai atrodė labai kietai, tačiau iš pradžių naujoves, kaip ir daugelis žmonių, vertinau skeptiškai. Juk tai vis tiek dviratis! Tuo metu gyvenau Norvegijoje, galėjau išbandyti elektrinio dviračio galimybes ir visgi nutarėme įsitraukti: nusipirkome iš Šarūno kelis dviračius ir pradėjome vystyti atskirą prekių ženklą“, – prisimena pašnekovas.

Supratę, kad dviračių panaudojimas ir pristatymas gali būti labai įvairus, R. Zabulionis ir K. Atkočiūnas nusprendė sujunti jėgas ir veikti kur kas sėkmingiau. Taip prieš pusę metų gimė UAB „Elektrociklas“.

Svarbu neprarasti savarankiškumo

Pradėję nuosavą verslą, pašnekovai į jį investavo abiejų šeimų pinigus, tačiau puikiai suprato, kad, norėdami judėti toliau, turėtų gauti papildomų pinigų. Visgi didelių investicijų R. Zabulionis ir K. Atkočiūnas nesiekė. Verslininkai ieškojo būdo, kuris neapribotų verslo savarankiškumo.

„Mums augti padėjo UAB „Investicijų ir verslo garantijos“ („Invega“). Per kredito uniją pasiėmėme „Invegos“ administruojamą lengvatinę paskolą „Verslumo skatinimas 2014–2020“, finansuojamą Europos socialinio fondo lėšomis. Jai „Invega“ dar suteikė 80 proc. garantiją. Kartu su šia paskola gavome galimybę pasinaudoti priemone „Subsidijos verslo pradžiai“, pagal kurią gauname 75 proc. darbuotojams mokamo darbo užmokesčio kompensaciją“, – vardija R. Zabulionis.

Visiems poreikiams

Šiuo metu verslininkai siūlo kelis elektrinių dviračių modelius, tinkančius skirtingiems dviračių entuziastų poreikiams.

 

„Tikimės, kad mūsų klientai, net ir vairuodami galingus dviračius, yra protingi ir atsargūs žmonės, nelaksto ir nepažeidinėja taisyklių.“

K. Atkočiūnas.

 

„Vienas mūsų dviračio modelis yra labai galingas, patogiai valdomas ir puikiai tinka adrenalino fanatikams. Kitas yra daug silpnesnis ir lengvesnis – ant jo atsisėdęs iš tiesų jautiesi kaip ant dviračio. Yra žmonių, kurie šį modelį perka netgi vaikams, tereikia uždėti mažesnius ratus. Tikimės, kad mūsų klientai, net ir vairuodami galingus dviračius, yra protingi ir atsargūs žmonės, nelaksto ir nepažeidinėja taisyklių. Kol kas prekių ženklas „Zbike“ nėra plačiai žinomas Lietuvoje, tačiau turime planų tai pakeisti. Jau pradėjome dalyvauti įvairiose parodose, investuojame į reklamą. Pirkėjų, žinoma, yra ne vienas, tačiau žvalgomės ir į užsienio rinkas“, – atskleidžia K. Atkočiūnas.

Tikrino penkmetį

Pašnekovo teigimu, „Zbike“ – pirmieji pasaulyje dviračiai, naudojantys skysčiu aušinamą variklį. Tai unikalus pritaikymas dviračių srityje.

„Tai mūsų pačių kartu su partneriais sukurta unikali sistema ir mes toliau ją tobuliname. Taip pat patys gaminame akumuliatorius, renkamės aukštesnės klasės komponentus, nei įprasta rinkoje“, –sako jis.

Be to, nors į rinką verslininkai ateina su palyginti nemaža kaina, tačiau yra įsitikinę, kad siūlo iki galo išgrynintą, kokybišką produktą.

„Pirmąjį modelį bandėme penkerius metus, kol supratome, kad galime paleisti jį į rinką. Galėjome tai padaryti jau po pirmųjų metų, bet siekėme tobulybės. Žinoma, keli žmonės įsigijo prototipus, tačiau žinodami, ką perka. Kokybė yra svarbiausias dalykas visose srityse. Visada labiausiai pasigendu kokybės pirkdamas įvairias užsienio gamintojų prekes, tad darome viską, kad mūsų prekę įsigijęs žmogus nesiskųstų ir kad ji būtų geriausia, kokia gali būti“, – teigia R. Zabulionis.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.