...

Startavo unikali programa: vienas pirmųjų lietuviškų akceleratorių

Verslas

2018.11.08

Autorius: Ieva Kniukštienė

Temos: , .

Startavo unikali programa: vienas pirmųjų lietuviškų akceleratorių

Pirmasis lietuviškas akceleratorius. Asmeninio albumo nuotr.

Atrodo, kad startuoliams artimiausiu metu nebereikės žvalgytis į užsienio akceleratorius, mat Lietuvoje pamažu pradedame kurti savus. Vienas jų savo darbą pradeda Kaune ir yra vienas pirmųjų, naudojančių tikro akceleratoriaus modelį savo veikloje.

Sujungė jėgas

Apie akceleratoriaus sukūrimo idėją ir jau nuveiktus darbus sutiko papasakoti akceleratorių įgyvendinančios įmonės „Civitta“ projektų vadovė Jurga Mečinskienė. Anot jos, šio akceleratoriaus idėja yra jungtinė, o sulaukus didelio palaikymo iš Kauno savivaldybės imtasi ir realaus darbo.

„Kauno startuolių akceleratoriaus veiklas įgyvendina konsorciumas, sudarytas iš ilgametę patirtį teikiant paslaugas startuoliams turinčių organizacijų: konsultacijų įmonės „Civitta“, kuri nuo 2010 m. aktyviai vysto programas, susijusias su startuolių ugdymu, vykdo IT, inovacijų bei mokslo projektus ir privačiajame, ir viešajame sektoriuose; verslumą skatinanti organizacija „Startup Division“, kuri jau nuo 2009 m. yra vienas svarbiausių technologijų, verslumo bei startuolių sutelkties centrų šalyje; Latvijoje ir Estijoje veikiantis „Startup Wise Guys“ – žinomiausias akceleratorius Baltijos šalyse. Šios trys organizacijos dalyvavo savivaldybės įstaigos „Kaunas IN“, kurios tikslas – skatinti turizmą ir investiciją Kaune, organizuotame konkurse ir buvo pasirinkta akceleratoriaus įgyvendinimo paslaugoms teikti“, – pasakoja J. Mečinskienė.

Realus modelis

 

„Šis akceleratorius yra viena pirmųjų tikro akceleratoriaus modelį naudojančių programų Lietuvoje.“

J. Mečinskienė.

 

Startuolių akceleratoriaus idėja – suburti potencialo turinčius startuolius aktyviam mokymosi ir darbo procesui. Intensyvioje programoje komandos visą savo laiką skiria produkto vystymui, gauna naudingų patarimų.

„Šis akceleratorius yra viena pirmųjų tikro akceleratoriaus modelį naudojančių programų Lietuvoje. Tai yra pirma savivaldybės organizuojama tokio tipo programa Lietuvoje ir labai džiaugiamės, kad Kauno savivaldybė demonstruoja progresyvų požiūrį ir skiria ypatingą dėmesį startuolių ekosistemos vystymui“, – džiaugiasi pašnekovė.

Pasak jos, akceleratoriaus dalyviai sulauks pagalbos iš savo sričių ekspertų, kurie gali labai prisidėti tobulinant startuolių produktus. Didelė dalis specialistų – tarptautinio lygio ekspertai.

„Tobulinti produktus padeda itin daug tarptautinių ekspertų ir per 40 mentorių – tai praktikai ir startuolių įkūrėjai, patys sukūrę sėkmingus verslus ir pritraukę milijonines investicijas. Tokie kaip B2B pardavimų vystymo profesionalas, „Content Insights AD“ vyresnysis pardavimų viceprezidentas ir pardavimų mentorius Mario Krivokapicius, strateginius projektus vystantis konsultantas Matthew Wallace’as Greenas, idėjų pristatymo ekspertas, „Startup Wise Guys“ vadovas, buvęs „Bitės“ technikos vadovas Baltijos šalyse ir daugiau nei 10 startuolių valdybos narys Cristobalas Alonso“, – vardija J. Mečinskienė.

Be to, pašnekovė džiaugiasi, kad akceleratoriui pavyko prisikviesti ir Lietuvos verslo pasaulyje gerai žinomų specialistų.

„Tarp jau pritrauktų specialistų, konsultavusių startuolius, yra verslininkas Vladas Lašas, „Socialaus marketingo“ įkūrėjas Aidis Dalikas, investicinio fondo atstovė Daiva Rakauskaitė, inovacijų programą SEB įgyvendinantis Andrius Bolšaitis, startuolio „SearchNode“ vadovas Antanas Bakšys, skaitmeninės reklamos agentūros „Hungry Scout“ vadovas Marius Ratkevičius, „Craft Bearings“ rinkodaros vadovas Martynas Martikonis ir kiti“, – teigia pašnekovė.

Būdinga įvairovė

Šiuo metu jau yra aiškūs startuoliai, kurie galės pasinaudoti akceleratoriaus teikiamais pranašumais. Pašnekovė pastebi, kad jų gausa iš tiesų neeilinė.

„Čia tikra idėjų įvairovė: nuo vėžio gydymo produktų efektyvinimo iki prie žmogaus prisitaikančių akinių. Visus startuolius vienija tai, kad jie savo produktui ar paslaugai kurti naudoja inovatyvias technologijas: dirbtinio intelekto, automatinio mokymosi, trimačio spausdinimo, daiktų interneto, medicinos technologijas“, – apžvelgia pašnekovė.

Iš tiesų akceleratoriuje veiksiančių startuolių spektras stulbina. Pavyzdžiui, startuolis „BrachyDOSE“ yra sukūręs vaistų dozavimo sistemą, kuri padėtų vėžiu sergantiems pacientams, gydomiems radiacija, sumažinti šalutinio poveikio tikimybę, tiksliau normuoti vaistus. „Pixel Value“ komanda kuria technologiją, kuri stebi sportuojančius žmones ir padeda taisyklingai atlikti judesius, taip padedant jiems išvengti traumų ir tinkamai mankštintis. Startuolis „Dear Deer Eyewear“ siūlo naują paslaugą – galimybę pagal savo veido formą atsispausdinti idealiai tinkančius akinius, pasitelkus trimačio spausdinimo technologiją. „OrderNavi“ kuria programinę įrangą, kuri leidžia greitai sukurti platformą dalijimosi ekonomikos paslaugoms. Jei norite sukurti „Taxify“, „Wolt“ modeliu paremtą platformą, kurioje žmonės gali siūlyti ir užsakyti paslaugas, jų programinė įranga leidžia tokią platformą sukurti greitai ir neišleidžiant daug pinigų.

J. Mečinskienė pabrėžia, kad tai tik keli pažangūs pavyzdžiai, o tokių stiprių startuolių buvo atrinkta net vienuolika.

Kaunas pasirinktas ne veltui

Pirmasis Lietuvoje akceleratorius įsikūrė Kaune, mat šio miesto savivaldybė aktyviai užsiima startuolių telkimu ir skatinimu.

„Kauno miesto savivaldybė – vienintelė Lietuvoje – jau ketvirtus metus iš eilės teikia finansinę paramą Kauno startuoliams. Šiemet savivaldybė programą pakeitė ir dabar siekia suteikti žinių ir įgalinti startuolius sėkmingai įdiegti savo produktus rinkoje. „Kauno startuoliai 2018“ – tai programa, kurios metu teikiamos akceleravimo paslaugos, organizuojami tinklinimo ir informaciniai renginiai, siekiant plėsti žinias ir padėti užmegzti ryšius su kitais startuoliais“, – atskleidžia pašnekovė.

Daug įtempto darbo

Startuoliai aštuonias savaites gilinsis į įvairias temas: idėjos išgryninimas, verslo modelio sudarymas, produkto pozicionavimas ir rinkodara, finansavimo pritraukimas, teisė, darbuotojų pritraukimas, pardavimai.

„Kiekviena savaitė skirta tam tikrai temai. Pirmadieniais vyksta praktiniai užsiėmimai kartu su teorinės medžiagos aptarimu, antradieniais startuoliai turi individualias konsultacijas su ekspertais, kas antrą trečiadienį vyksta greitojo mentoriavimo sesijos, kai komandos susitinka su 11 savo srities profesionalų, su kuriais konsultuojasi ir gauna grįžtamąjį ryšį. Ketvirtadienį ir penktadienį startuoliai dirba su savo produktu, pritaikydami gautas žinias“, – darbotvarkę atskleidžia J. Mečinskienė.

Baigiamasis programos renginys vyks gruodžio 6 d., kai 11 akceleratoriaus startuolių pristatys savo ištobulintus produktus investuotojams ir varžysis dėl galimybės derėtis dėl investicijų.

Prireiks kantrybės

Akceleratoriui įsibėgėjus, J. Mečinskienė linki startuoliams ir toliau eiti pirmyn su tokia pat didele varomąja jėga: „Startuoliams palinkėčiau kantrybės ir užsispyrimo dirbant su savo idėjomis ir nebijoti keistis produkto kūrimo metu, kad geriau atlieptų rinkos poreikius.“

Su startuoliais dirbantis ekspertas M. Wallace’as Greenas savo ruožtu linki nenustoti tobulėti: „Kasdien konsultuoju jaunus verslus, tačiau retai kada jaučiu tokį alkį žinioms kaip čia. Startuoliai Lietuvoje turi stiprų norą sukurti verslą, išsikovoti savo vietą rinkoje, greitai augti, ko nematau kitose šalyse. Jei reikėtų duoti patarimą, startuoliams palinkėčiau iš pradžių išgryninti produkto vertės pasiūlymą, o tada tobulinti patį produktą. Po dviejų savaičių darbo su 40 startuolių komandų esu tvirtai įsitikinęs, kad Lietuvos rinka gali labai greitai susilyginti su užsienio šalių rinkomis.“

Lietuviškas akceleratorius

451-1541660055-428523.jpg 451-1541660055-393954.jpg 451-1541660055-667924.jpg 451-1541660055-830940.jpg

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.