...

Kaip atpažinti perspektyvų startuolį?

Verslas

2018.11.14

Autorius: BZN start

Temos: , , , .

Kaip atpažinti perspektyvų startuolį?

Verslo angelų forumas. Verslo angelų forumo organizatorių nuotr.

Investuotojai, norintys gauti didžiausią grąžą iš pradedamų naujų verslų, renkasi investuoti tada, kai verslas yra dar tik pačioje pradinėje stadijoje. Kad tokia investicija būtų sėkminga, jiems ypač svarbu gebėti įvertinti startuolio ateities perspektyvas. Geriausias 2017 m. verslo angelas ir Europos verslo angelų tinklo prezidentas Peteris Cowley, viešėjęs Vilniuje lapkričio 6 d. vykusio Verslo angelų forumo metu, pasidalijo savo įžvalgomis apie tai, kas daro startuolį vertą dėmesio.

Komandos svarba

Jau investavęs į 65 startuolius, P. Cowley turi aiškius kriterijus, pagal kuriuos atsirenka, su kuriais verslininkais dirbs. Verslo angelo nuomone, kiekvienas investuotojas turėtų susikurti savo kriterijus, tačiau svarbiausia investuoti į kuriančią verslą komandą, o ne į idėją, technologiją ar perspektyvų sektorių.

Investuotojas pirmiausia siūlo atkreipti dėmesį į komandos dydį. Tam, kad idėjos vystymas būtų sklandus, reikia 2–3 įkūrėjų komandos. P. Cowley teigimu, vieno žmogaus komanda – per didelė rizika investuotojams. Vis dėlto startuolio kūrėjai, sudarantys didesnę nei trijų žmonių komandą, kelią grėsmę, kad sprendimai bus priimami lėtai, kils nesutarimų.

Motyvacijos įvertinimas

Pasak investuotojo, startuolį pradėjusiai komandai būtinos kelios pagrindinės savybės. Jos apima ne tik profesines komandos narių kompetencijas, bet ir motyvaciją.

Visų pirma, verslo angelai ieško jaunųjų verslininkų, kurie būtų užsidegę, entuziastingi ir tikėtų savo idėja. Prieš investuodami, verslininkai stengiasi įvertinti, ar startuolio įkūrėjai yra pakankamai motyvuoti auginti verslą ir gali atkakliai siekti užsibrėžtų tikslų.

Abipusis pasitikėjimas

Patyręs verslininkas pabrėžia, kad ne mažiau už motyvaciją svarbu ir tai, kad startuolio įkūrėjai būtų geri klausytojai – išgirstų ir priimtų investuotojų pastabas. Kadangi investuotojai dažniausiai gerai išmano rinką, kurioje investuoja, jų pateikiami patarimai yra labai vertingi startuolio vystymo procese.

Ambicingi planai augti, būdingi investuotojų susidomėjimo laukiantiems startuoliams, turi būti pagrįsti rinkos išmanymu ir realistišku jos vertinimu. Pasak P. Cowley, pradedantieji verslininkai taip pat turi būti pasiruošę prireikus pakeisti savo strategiją ir planus.

Be to, investuotojas atskleidžia, kad verslo angelai atsižvelgia ir į tai, ar su startuolio komanda smagu bendrauti ir kartu dirbti. Investicija yra ilgalaikis įsipareigojimas tarp verslo idėją vystančios komandos ir investuotojų, todėl sklandi komunikacija ir abipusis pasitikėjimas tiesiog būtini.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.