...

Gėlių versle svarbiausia žmogiškas ryšys

Verslas

2018.11.27

Autorius: Agnė Liubertaitė

Temos: , .

Gėlių versle svarbiausia žmogiškas ryšys

Oresta Dvarvytytė ir Aistė Jakimavičiūtė-Bikauskė. Asmeninio albumo nuotr.

Prieš kelerius metus Vilniuje įkurta gėlių studija „Kambarinės gėlės“ jau turi nemažą ištikimų klientų ratą, o joje nuolat plušančios Oresta Dvarvytytė (29) ir Aistė Jakimavičiūtė-Bikauskė (27) su nekantrumu laukia kiekvieno, užsukančio jų aplankyti. Nors gėlių studiją įkūrė kita moteris, vėliau palikusi verslą dėl motinystės, „Kambarines gėles“ dabar perėmusios pašnekovės teigia, kad dirbti su gėlėmis taip malonu, kad darbo valandų kartais jau nebeskaičiuoja.

Susipažino augalų grupėje

Viena iš dabartinių studijos vadovių, iš Pasvalio kilusi O. Dvarvytytė pasakoja, kad gėlių versle ji dar yra naujokė, tačiau augalai visada buvo jos didžiausia aistra. „Jei reikėtų priklijuoti sau etiketę, turbūt būčiau augalų kolekcininkė arba gėlių auklė“, – juokiasi pašnekovė ir priduria, kad jau labai seniai domisi augalų priežiūra, o kadangi jos namuose ne visi augalai prigydavo, ji pradėjo domėtis ir tuo, kaip sukurti tinkamas sąlygas trokštamoms gėlėms. Moteris sako jau nebesuskaičiuojanti, kiek namuose turi kambarinių gėlių, nes kai skaičius perkopė du šimtus, jau nustojo tai daryti.

Kita studijos vadovė A. Jakimavičiūtė-Bikauskė, dirbanti ženklodaros agentūroje, augalais susidomėjo prieš keletą metų. „Supratau, kad augalų priežiūra namuose man padeda pailsėti nuo darbų, o atsipeikėjau, kai jų skaičius peržengė kelias dešimtis“, – prisimena moteris. Būtent ji gavo pasiūlymą perimti gėlių studiją, tačiau prisipažįsta, kad pasiūlymas buvo lyg žaibas iš giedro dangaus. „Nesu turėjusi verslo, o gyvenime dirbau tik su dizaino projektais, tačiau nusprendžiau rizikuoti. Žinoma, labai greitai supratau, kad be profesionalaus supratimo verslo vystyti neįmanoma. Taip atsirado Oresta“, – pasakoja A. Jakimavičiūtė-Bikauskė.

Moterys susipažino socialinio tinklo „Facebook“ augalų mėgėjų grupėje. Pašnekovė prisimena, kad iš O. Dvarvytytės tuo metu perėmė kelis retus kambarinius augalus, o ši ne kartą užsiminė, kad norėtų jiems skirti visą savo laiką: „Kalbėjomės balkone, kuriame buvo nesuskaičiuojama galybė kaktusų ir kitų išpuoselėtų augalų. Jau tuomet matėsi, kad Oresta yra gėlių užkalbėtoja. Taigi ilgai negalvojau ir pasiūliau jai prisijungti ir augalų kelionę tęsti kartu.“

Džiugina kiekviena diena

Savo darbus abi kolegės dalijasi po lygiai: Oresta yra atsakinga už augalų priežiūrą, bendrauja su klientais ir juos konsultuoja, o Aistė rūpinasi kambarinių gėlių rinkodara. Paklausta, kaip atrodo įprasta diena vos įžengus į gėlių studiją, O. Dvarvytytė pasakoja, kad pirmas jos atliekamas darbas – atidžiai apžiūrėti kiekvieną augalą. Tačiau pašnekovė pabrėžia, kad kiekviena diena darbe yra skirtinga, nes niekada nežinai, koks žmogus ateis, kokią istoriją atsineš, o kiekvienas lankytojas yra pats svarbiausias. „Gyvenime mes jaučiamės laimingi tada, kai jaučiame su kuo nors ryšį, nesvarbu, ar tai būtų žmonės, ar gamta, ar pasaulis. Tad pas mus žmonės dažniausiai ateina ne tik nusipirkti gėlių, bet ir pabendrauti, ieškoti to žmogiško ryšio“, – aiškina O. Dvarvytytė.

Gėlių salono vadovė sako iki šiol neprisimenanti nė vieno atvejo, kad būtų kilęs konfliktas ar kitokių neigiamų emocijų. „Kiekviena diena čia yra džiuginanti ir skatina ieškoti dar glaudesnio ryšio su žmogumi ir augalais“, – sako pašnekovė. Tačiau ji priduria, kad darbas su gėlėmis nėra toks lengvas, koks gali pasirodyti, tam reikia ir fizinių pastangų. „Darbas su augalais nėra tik ateiti ir parduoti. Tai yra nuolatinė augalų priežiūra, bendravimas su klientais, pagalba užplūdus augalų kenkėjams. Atiduodu visą save“, – pripažįsta verslininkė.

Svarbios visos detalės

O. Dvarvytytė įsitikinusi, kad kiekviename versle kyla iššūkių, ir gėlių sritis taip pat nėra išimtis. Pasak pašnekovės, sunkiausia būna klientui paaiškinti, kad problema atsiranda dėl netinkamos augalo priežiūros. „Kartais matai, kad žmogus taip myli augalą, rūpinasi juo, ir taip liūdna aiškinti, kad jis kažką daro blogai“, – patirtimi dalijasi moteris. Kad nekiltų nesusipratimų, augalai yra nuolat stebimi, o jei gėlės suserga, studijos vadovės aktyviai bendradarbiauja su sodininkais arba augalus pakeičia naujais.

Viena iš „Kambarinių gėlių“ vadovių tikina, kad didžiausiu savo pasiekimu per pastaruosius metus laiko stiprią klientų bendruomenę. „Visada gera žinoti, kad turime klientų pasitikėjimą, matome juos sugrįžtančius, visi noriai dalijasi savo rekomendacijomis“, – sako O. Dvarvytytė ir priduria, kad tokiame versle svarbios visos smulkmenos: ne tik šiltas bendravimas, bet ir tokie maži dalykai kaip maišeliai ar skrajutės. Didžiąją dalį savo auditorijos kambarinių gėlių studija pasiekia per socialinius tinklus, tačiau atsiranda ir naujų būdų. Dabar salonas dalijasi erdve kartu su baldų ir interjero salonu „Bali Wood“, todėl, pasak pašnekovės, tokia sinergija taip pat padeda pritraukti naujų klientų, nes žmonės ateina nusipirkti baldų, o randa ir kambarinių augalų, ir atvirkščiai. Moteris pastebi tendenciją, kad kambarines gėles atranda ir biurai, kurie noriai perka net įspūdingo dydžio augalus.

Būtina įvertinti galimybes

O. Dvarvytytė sutinka, kad didžiausia investicija į verslą yra asmeninis laikas ir didelės pastangos. „Augalai yra visas mano gyvenimas, todėl net negalėčiau pasakyti, kada ilsiuosi ir kada dirbu“, – prisipažįsta moteris. Pašnekovė sako, kad gėlių verslo paklausumą Lietuvoje įvertinti gana sunku, nes konkurentai ne visada linkę dalytis savo istorijomis. „Kartais išgirsti, kad kitiems tai tik hobis, kad kiti sėdi ant nulio, bet mums sekasi tikrai neblogai. Nors, žinoma, tobulėti visada yra kur“, – teigia ji.

„Kambarinių gėlių“ vadovė pradedantiesiems verslininkams pataria pirmiausia įvertinti savo galimybes, nuolat galvoti, kaip galima tobulėti, apsvarstyti pradines investicijas, tačiau nebijoti rizikuoti. „Kartais viešojoje erdvėje girdime, kad Lietuvoje kurti verslą rizikinga, nesaugu. Bet tik rizikuodamas supranti, kiek turi laisvės ir galimybių. Taip, tai nėra pati saugiausia zona ir tai tikrai sunku. Bet viskas, ką gyvenime verta daryti, yra sunku. Todėl nebijokite ir, jeigu kažką daryti sunku, vadinasi, esate teisingame kelyje“, – tikina O. Dvarvytytė.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.